În perioada 2-6 octombrie, se desfășoară manifestările dedicate aniversării a 189 de ani de existență a Colegiului Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, cea mai veche și prestigioasă instituție de învățământ preuniversitar de la Brazda de Vest.

 

Episcopul greco-catolic Samuil Vulcan întemeia, la 6 octombrie 1828, la Beiuș, întâia citadelă a învățământului românesc din această parte de țară. Scopul înființării acestui așezământ de cultură este exprimat atât în actul de formare, dat la Oradea Mare, cât și în inscripția de pe frontispiciul venerabilei școli: „EDUCATIONI JUVENTUTIS HUIUS PROVINCIAE” (pentru educarea tineretului acestei provincii). În actul de fondare, instituția de învățământ de la Beiuș era gimnaziu de patru clase, iar la 6 februarie 1835 este completat la șase clase, în vara anului 1853 fiind organizat primul examen de bacalaureat.

În perioada 1828-1851, limba de predare a fost latina, din 1851 a fost introdusă limba română, în 1854 regimul habsburgic impune ca majoritatea disciplinelor de studiu să fie predate în limba germană, din 1860 aceasta devenind obligatorie pentru toate materiile.

În contextul pregătirilor pentru unirea Ardealului cu Țara, la 23 noiembrie 1918, episcopul Demetrie Radu a decretat reintroducerea definitivă a limbii române ca limbă de predare.

De-a lungul timpului, liceul beiușean și-a consolidat prestigiul binemeritat, un argument este acela că școala amintită este prima din învățământul preuniversitar românesc care a dat țării, dintr-o singură clasă, trei academicieni: Marius Sala, Mircea Flonta și Dragoș Lazăr. În aceste condiții, acordarea statutului de colegiu național ctitoriei episcopului Vulcan, la 1 martie 1998, a fost un gest firesc și necesar.

Imediat după Revoluția din Decembrie ’89, conducerea de atunci a colegiului vulcanist a decis ca în prima săptămână a lunii octombrie să fie organizate Zilele Școlii.

Despre personalitatea episcopului-cărturar și patriot Samuil Vulcan a vorbit, în careul inaugural de luni, profesoara de istorie Silvia Șora. Programul celei de-a 26-a ediții a Zilelor Școlii a fost prezentat de directorul adjunct al reputatului colegiu vulcanian, profesorul Viorel Gavra: luni - Concursul de istorie „Ctitoria lui Samuil Vulcan”, dedicat elevilor de clasa a IX-a, coordonat de membrii catedrei de istorie; marți - Concursul „Ioan Bușiția”, pentru clasa a X-a, organizat de catedra de biologie; miercuri - concursul de karaoke, organizat de catedra de limbi moderne, turneul open de tenis de masă - catedra de educație fizică; joi - Memorialul de șah „Tudor Dumitru”, Memorialul de atletism „Francisc Matei” și Simpozionul „Gustă știința” - secțiunea profesori; vineri - „Chimia și veselia” și Memorialul de fotbal „Adrian David”.

După cum arătam, în prima zi a manifestărilor dedicate celei de-a 189-a aniversări a Colegiului Național „Samuil Vulcan”, care anul acesta au coincis cu „Săptămâna altfel”, s-a desfășurat Concursul de istorie „Ctitoria lui Samuil Vulcan”, dedicat elevilor de clasa a IX-a.