Miercuri, 2 mai, Asociația Caritas Eparhial Oradea a pus piatra de temelie a viitorului Centru de zi „Sfântul Martin”, în localitatea Ioaniș, din județul Bihor, valoarea totală a proiectului fiind de 320.000 euro.

 

Slujba de sfințire a locului a fost oficiată de părintele protopop Zorel Zima și de părintele paroh Mircea Boța, în prezența copiilor, beneficiari ai viitorului centru, a președintelui asociației, a responsabilului de proiect, Adela Popa-Ghițulescu, și a angajaților asociației.

„Valoarea totală a proiectului este estimată la suma de 320.000 euro. Preconizăm că, începând cu luna octombrie a.c., copiii vor beneficia de un centru nou, conform standardelor europene și a legislației în vigoare. Centrul va avea șase săli pentru activitățile educative, bucătărie proprie și sală de mese, centrală proprie și teren de sport”, a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, părintele Olimpiu Todorean, preşedintele Asociației Caritas Eparhial Oradea.

Ioaniș este un sat din comuna Finiș, județul Bihor, România. O mare parte dintre locuitori nu au venituri în afara alocației copiilor și sunt neșcolarizați. Copiii care provin din aceste familii se află în risc de abandon școlar.

„Odată cu realizarea construcției, în Ioaniș, va funcționa un centru de zi destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani. De serviciile centrului pe care îl construim la Ioaniș vor beneficia în jur de 50-80 de copii, pentru ei centrul reprezentând șansa de a mânca o masă caldă, în fiecare zi, de a fi educați și de a avea un viitor”, menționează părintele Olimpiu Todorean.

Potrivit acestuia, serviciile sociale oferite în cadrul Centrului de Zi „Sfântul Martin” vor avea ca scop asigurarea zilnică a unei mese calde și prevenirea abandonului școlar pentru cei aproximativ 80 de copii, prin asigurarea unor condiții armonioase de creștere, educare și formare socială și profesională.

Centrul de zi le va asigura copiilor un mediu adecvat pentru a crește și a se dezvolta armonios, ajutându-i să se integreze în societate.

„Prin activitățile desfășurate, le vom oferi copiilor o masă caldă, zilnică, gustare, ajutor în efectuarea temelor pentru școală, meditații școlare, activități educative informale, formale și non-formale, activități recreative și activități de creație. Dorim să-i învățăm pe copii să devină persoane autonome, corecte, cinstite și responsabile, să se respecte pe sine și pe ceilalți”, precizează președintele Asociației Caritas Eparhial Oradea.