În nord-vestul României, într-una dintre cele mai vechi așezări ale judetului Bihor, orașul Beiuș, unde promovarea tradițiilor culturale ale zonei și moștenirii rurale reprezintă o preocupare continuă pentru cetățenii orașului, se găsește atelierul de creație al meșterului popular Cornel Palladi, un atelier de viori care s-a născut din dragoste pentru fiul său...

În Beiuș, acest oraș străbătut de Crișul Negru, pe strada Horea nr.18, se află atelierul de creație al meșterului popular Cornel Palladi, un atelier de viori care s-a născut din dragoste pentru fiul său, Dacian Palladi, fostul city manager al orașului Oradea, care din copilărie și-a dorit acest instrument.

Sâmbătă, 13 martie, la ora 12.00, în căsuța de lemn, special amenajată din curtea meșterului popular Cornel Palladi, a fost inaugurată expoziția de viori cu goarnă care cuprinde: vioara cu buchet de goarne, vioară electrică,  vioara cu portavoce, vioara cu goarnă de lemn, vioară din coarne de cerb precum și alte viori alese special pentru a fi adunate în această frumoasă colecție rară.

La eveniment au fost prezenți Florin Mariș Hinsu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor, Gabriel Popa, primarul orașului  Beiuș, etnomuzicologul Mircea Câmpean, reprezentant al Comisiei Naționale de Patrimoniu din Ministerul Culturii, poetul și avocatul Pașcu Balaci, Anca Banda, referent la Casa de Cultură ,,Ioan Ciordaș” din Beiuș, Zima Zorel, protopop greco-catolic de Beiuș, notarul Aurel Măduța, membrii familiei, dar și prieteni apropiați de-ai meșterului.

Demonstrațiile practice la fața locului ale viorilor cu goarnă construite de Cornel Palladi au fost făcute de Adrian Miescu, instrumentist și dirijor al orchestrei Ansamblului Profesionist  Crișana, care a exemplificat faptul că vioara cu goarnă poate fi folosită și în muzica clasică cu un real succes. Partea demonstrativă s-a încheiat cu interpretarea solistului instrumentist Florin Cristian Laboș, câștigător al marelui premiu al Concursului viorii cu goarnă „Dorel Codoban” de la Roșia (2017), urmată de o frumoasă intervenție la taragot a solistului instrumentist Petrică Popa, de la Orchestra Ansamblului Profesionist Crișana, căruia Cornel Palladi i-a dăruit un ,,taragot de buzunar din lemn”.

Etnomuzicologul Mircea Câmpean, reprezentant  al Comisiei Naționale de Patrimoniu din Ministerul Culturii, și-a manifestat bucuria de a participa la acest eveniment de suflet.  

,,Am venit azi cu bucuria de a cunoaște un om și un meșteșugar nemaipomenit, care într-adevăr a dus meșteșugul rudimentar al viorii cu goarnă din anii 70 la aceste opere pe care noi le putem admira astăzi. Este important să avem asemenea oameni, și vreau să vă spun că ei sunt oameni unicați. Tocmai de aceea sunt aici, ca să îl facem cunoscut pe domnul Palladi până la București și întregii țări, avem gânduri mari pentru el, împreună cu colegii de la Centrul de Cultură al Județului Bihor, și care sunt în același asentiment cu mine, valorile noastre trebuie să fie cunoscute până la cel mai înalt nivel”, a subliniat etnomuzicologul Mircea Câmpean.

Florin Mariș Hinsu, manager al Centrului de Cultură al Județului Bihor, le-a mărturisit celor prezenți că emoția îl cuprinde de fiecare dată când intră în Beiuș, pentru că de 23 de ani este beiușean.

„Mă bucur foarte mult că Beiușul iese din nou în evidență, vă felicit din suflet pentru tot ceea ce faceți. Mi se pare că zona aceasta a Beiușului este foarte binecuvântată, pentru că acum 110 ani, Bartok Bela, în călătoriile și culegerile pe care le făcea în special în Transilvania, studiind mai multe culegeri și manuscrise de-ale lui, cel puțin 75% din tot ce a scris Bela Bartok și tot ce a cules sunt din zona Bihorului și în special din zona Beiușului. În calitate de manager al Centrului de Cultură al Județului Bihor, am demarat deja o acțiune înspre Ministerul Culturii, de a organiza și a face un dosar prin care să punem vioara cu goarnă printre elementele de patrimoniu. Sper că, împreună cu domnul Mircea Câmpean, reprezentant al Comisiei Naționale de Patrimoniu din Ministerul Culturii, să ducem vioara cu goarnă acolo unde merită!”, a subliniat Florin Mariș Hinsu.