B O R O D - o nouă calitate a vieţii sociale
Comuna Borod, situată în sud-estul judeţului Bihor, este alcătuită din şase sate: Borod, Borozel, Şerani, Corniţel, Valea Mare şi Cetea, având o suprafaţă de 10.524 ha şi o populaţie de 4154 locuitori. Jumătate din suprafaţa comunei, 5000 ha, este împădurită, preocuparea principală a conducerii comunei fiind retrocedarea pădurilor pe vechile amplasamente, acţiune împlinită până acum pe circa 1700 ha. Dacă până în anul 2000 principala ocupaţie a locuitorilor comunei era mineritul în bazinul carbonifer Borozel, în prezent îndeletnicirile sătenilor, mai ales a celor de vârsta a doua şi a treia, sunt legate de lucrarea terenurilor agricole şi creşterea animalelor. Tineretul comunei, mai ales cel de vârstă şcolară, scrutează noi orizonturi, fie îmbinând tradiţia gospodărească şi agricolă cu activitatea din industrie, fie părăsind ţinutul natal pentru şcoli înalte şi calificări superioare. Dar foarte importantă acum în comuna Borod este marea receptivitate a administraţiei comunei pentru cerinţele şi problemele fiecărei categorii de vărstă de la intrarea în vechile drepturi asupra pământurilor şi pădurilor, încurajarea investitorilor şi apariţia a noi locuri de muncă la construcţia şi modernizarea edificiilor şcolare, a aşezămintelor de cultură. Însă la baza tuturor acestor lucrări, conducerea comunei, prin primarul SORIN PETRU SARCA şi cei 13 consilieri locali, aleşi prin vot majoritar în anul electoral 2004, situează rezolvarea cât mai urgentă a marilor probleme ale infrastructurii, în principal a consolidării şi modernizării drumurilor comunale şi vicinale (vezi Crişana din 6 decembrie 2007), a alimentării cu apă şi a canalizării tuturor localităţilor componente. În acest fel, administraţia comunei, în frunte cu primarul, înţelege să integreze Borodul pe harta localităţilor europene, să contribuie la ridicarea calităţii vieţii cetăţenilor la standardele civilizaţiei moderne, contemporane.
Conducerea comunei Borod
Executivul:
- Primar - Sarca Sorin Petru
- Viceprimar - Cătană Aron
- Secretar - Butiri Ileana
- Contabil şef - Cătană Maria
Consilieri locali: Lung Viorel, Cacuci Ioan, Venter Mihai, Ţepelea Ioan, Stizar Aron, Cătană Ioan, Hoble Ioan, Bochiş Vladimir, Topai Ioan, Simuţ Victor, Pantiş Nicolae, Groza Nicolae, Crăciunea Aurel.
Proiectele administraţiei locale
- Modernizarea iluminatului public
- Construirea unui cămin cultural nou în satul Borozel
- Modernizarea căminului cultural în Borod
- Construcţia unei noi grădiniţe în satul Corniţel
- Extinderea alimentării cu apă în Borod şi Corniţel
- Construcţia unei săli de sport şi amenajarea terenului de sport în Borod
- Construcţia unui nou sediu pentru Primăria comunei
Forţă de muncă locală, lucrări în regie proprie
„Din luna noiembrie 2004, când am început efectiv activitatea de conducere a comunei, până în prezent, am încheiat patru convenţii cu AJOFM, pentru angajare de forţă de muncă la lucrările de infrastructură, de construcţii, de curăţenie şi amenajare a intravilanului comunal. Sigur că persoanele cuprinse în aceste convenţii sunt locuitori ai comunei, fie români, slovaci sau romi, care doresc să obţină un venit pentru existenţa lor şi a familiilor lor, asigurând, totodată, executarea tuturor acestor lucrări în regie proprie, ceea ce înseamnă utilizarea fondurilor bugetare proprii în circuit închis"- precizează primarul comunei. Perioadele angajării sunt în funcţie de volumul lucrărilor, de la trei luni, spre exemplu, pânâ la aproape un an. Dar să nu se creadă că e vorba de unul, doi sau cinci oameni, ci de 20 şi chiar 30 de lucrători, care zi de zi respectă cu rigurozitate programul de lucru normal, în condiţiile unei execuţii de bună calitate, ei fiind supravegheaţi de un specialist.
Alimentarea cu apă pentru întreaga comună
Una dintre lucrările făcute în regie proprie, cu lucrători în baza convenţiilor cu AJOFM, constă în punerea în practică a proiectului alimentării cu apă a părţii drepte a Borodului până la jumătatea satului Corniţel, lucrare începută în luna iunie 2006, an în care s-au executat 3,5 km, pentru ca în acest an să se execute alimentarea cu apă pe alţi 5 km, constând în săpare de şanţ, întinderea coloanei, aplicarea nisipului de protejare a coloanei, astuparea şanţului şi nivelare, executarea bifurcaţiilor la străzi şi a racordurilor. Dacă în zona localităţii Borod mai sunt de executat circa 2 km alimentare cu apă, în satul Corniţel lucrarea mai trebuie făcută pe vreo 800 metri.
De fapt, aceste lucrări, care în prezent sunt în execuţie, reprezintă doar începutul extinderii alimentării cu apă, care va cuprinde, potrivit proiectelor deja existente, toate satele comunei, astfel că, alături de proiectele de modernizare a drumurilor comunale, se constitue în evoluţia faptică şi garantată a dezvoltării infrastructurii într-un viitor foarte aproiat, respectiv de 1-3 ani. Primarul Sorin Petru Sarca oferă fotografierii proiectele acestor lucrări ce vor fi finanţate din fonduri structurale: „Alimentare cu apă şi canalizare ape uzate menajere în satele Borozel, Cetea şi Valea Mare de Criş", lucrare extimată la 3.761.717 euro, incluzând aici şi staţia de epurare de la Borozel. O altă extindere a alimentării cu apă este prevăzută pentru Corniţel, pentru cealaltă jumătate a satului, şi canalizare Corniţel şi Borod, cu staţie de epurare la Borod, în valoare de peste 3 milioane euro. Sigur că şi aceste lucrări vor fi făcute tot în regie proprie de către Primăria Borod.
Trotuare, pentru protecţia copiilor şi nu numai
În anul 2005 au fost executate, evident în regie proprie, trotuare pe o lungime de circa 700 m, iar în 2007, alte 700 m trotuare la DN nr.l, în scopul protejării copiilor atunci când merg la şcoală, dar şi a oricăror pietoni, pentru că circulaţia auto, este deosebit de intensă prin localităţile comunei.
Ceva bani de la comunitatea minieră
„În anul 2006, am făcut demersurile necesare la Guvern pentru ca şi Borodul să fie cuprins în schema de dezvoltare socială a comunităţilor miniere, fapt ce ne va permite ca, prin cofinanţare cu Consiliul local, să realizăm anul viitor încălzirera centrală la şcoala din Borozel. În baza aceleiaşi scheme de dezvoltare a comunităţilor miniere, s-au ales satele Borozel şi Şerani pentru aplicarea emulsiei bituminoase pe o porţiune de drum de 2,2 km, urmând ca şi comunitatea locală să contribuie cu circa 10 la sută din valoarea lucrării - aflăm de la primarul comunei.
Reabilitarea din temelii a şcolii
Şcoala cu clasele I-VIII, cu personalitate juridică, din centrul comunei Borod, care are aproximativ 200 elevi, în baza unui proiect în valoare de circa 8 miliarde lei vechi, este supusă deja unui amplu program de reabilitare. Lucrările, care au început deja, vor cuprinde termoizolaţia pereţilor exteriori, schimbarea cu termopane a uşilor şi ferestrelor, construcţia centralei termice dotarea ei şi montarea în şcoală a tuturor elementelor necesare încălzirii- calorifere şi reţeaua de conducte, schimbarea completă a instalaţiei electrice, modernizarea grupului sanitar, înlocuirea totală a acoperişului şi hidroizolaţia clădirii. De asemena, se va amenaja terenul de sport al şcolii.
O şcoală nouă, pentru clasele I-IV şi o grădiniţă nouă se vor construi, în baza unui proiect existent, la Borozel.
În atenţie, căminele culturale
În data de 3 august a.c., a fost depus la Ministerul Culturii un proiect pentru constuirea unui nou cămin cultural în satul Borozel, în prezent, aşteptându-se deschiderea finanţării. Un alt proiect priveşte reabilitarea şi modernizarea căminului cultural din centrul de comună, Borod, fiind prevăzută extinderea aşezământului cultural cu o sală pentru nunţi, cu bucătărie şi alte anexe necesare.
x Pentru starea de sănătate a locuitorilor comunei funcţionează două dispensare medicale, cu medici de familie şi asistenţa necesară. Există medic stomatolog, există o farmacie foarte bine dotată.
x În evidenţa primăriei există 120 dosare pentru ajutor social
x La Valea Mare s-a construit un podeţ în valoare de 254.000 lei
x În anul 2006, în satul Cetea, Direcţia Ape Crişuri a construit un pod şi un podeţ, iar în acest an a mai fost aprobată construirea altor două podeţe.
x Şi în satul Corniţel este prevăzută construirea a două podeţe
x Din anul 2005, colectarea deşeurilor menajere este asigurată de sociatatea de profil Salubri, din Aleşd.
Pentru investitori, primăria asigură toate condiţiile necesare, fiind preocupată în special de creşterea numărului de locuri de muncă în perimetrul ei.
x Dezvoltarea infrastructurii în comună, prin modernizarea drumurilor, introducerea alimentării cu apă şi electrificarea zonelor îndepărtate vor fi tot atâtea argumente pentru dezvoltarea agroturismului, inclusiv a celui montan.
din pacate numai la caminul cultural din Cornitel nu se gandeste nimeni care este sub orice critica!!!