Înființată în anul 2006, Asociația de Asistență Socială „Episcop Nicolae Popovici”,  al cărei președinte este părintele Nicolae Bura, a implementat un proiect vizând clădirile Parohiei Băița, în care funcționează în prezent Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice Băița, finanțarea fiind asigurată de Guvernul României, prin susținerea și bunăvoința ministrului din acea perioadă, bihoreanul Vasile Blaga.

DGASPC Bihor a asigurat dotarea cu paturi, noptiere, veselă completă la bucătărie, lenjerie de pat, televizoare, mașini de spălat și uscat și alte electrocasnice, lucrările evoluând conform graficului, iar la 23 aprilie 2010 a avut loc inaugurarea oficială. Având parte de un om de o adevărată valoare, morală și profesională, în persoana preotului Nicolae Bura, președintele Asociației „Episcop Nicoale Popovici”, în calitate de director al centrului, acest lăcaș de „liniște și siguranță pentru cei în vârstă” a cunoscut o dezvoltare vizibilă în cei 14 ani de când funcționează, iar în anul 2019 s-a extins cu o nouă clădire pentru beneficiari, dar și pentru birouri. De altfel, implicarea conducerii Asociației „Episcop Nicolae Popovici” – compusă din părintele Nicolae Bura, președinte, Ovidiu Avram, vicepreședinte, Rozica Aron, secretar, prof. ec. Ioan Mateiaș, prof. ing. Voicu Burta, as. social Iustina Bura, membri – este una deosebit de consistentă, achitându-se  cu mult simț de răspundere de toate sarcinile.

Servicii de calitate

Centrul are 75 de locatari, aici asigurându-se servicii de cazare, masă, îngrijire personală, recuperare și readaptare, activități de kinetofizioterapie, ergoterapie, petrecere a timpului liber, asistență personală și psihologică. Aici își desfășoară activitatea 38 de angajați care își fac datoria exemplar, iar psihologul Camelia Goarnă și as. social Iustina Bura, sunt un exemplu de devotament, la fel ca toți cei implicați în asigurarea unor condiții la standarde europene de care beneficiază locatarii acestui modern centru. Centrul are o colaborare deosebită cu dr. Ioana Țigan, medic de familie, dar și cu dr. Cristina Mladin, medic primar psihiatrie, de la Clinica Sana Mente din Oradea, cu specializări în psihiatrie, neurologie, caridologie, interne, diabetologie, spirometrie. 

Disponibile încă 20 de locuri

Luni, 15 iulie, s-a mai inaugurat o clădire externă care dispune de 10 camere cu două paturi fiecare, dotate cu baie proprie, televizor, încălzire în pardoseală, cabinet medical, bucătărie, sală de mese, precum și alte utilități necesare. La acest adevărat eveniment al Centrului Rezidențial pentru Persoane Vârstnice Băița au participat conducerea Asociației „Episcop Nicoale Popovici”, angajații centrului, dar și colegii preotului Nicolae Bura de la Seminarul Teologic Ortodox Cluj – Vasile Bota, Oradea, Nicolae Moșoiu, Brașov, Dumitru Mujdei, Târgu Neamț, Șandru Matei, Borșa, Petru Șerdan, Târgu Mureș, Ciprian Rus, Alba Iulia, Valeriu Cordea, Târgu Mureș, Ovidiu Epifan, Reghin, Marcel Todinca, Săliște de Vașcău – promoția 1988, precum și dirigintele lor, prof. preot Alexandru Morar, din Cluj Napoca. Un sobor de preoți – compus din preotul Marian Popa, protopopul de Beiuș, preotul Laurențiu Lazăr, consiler social al Episcopiei Ortodoxe de Oradea, preotul paroh Petru Mureșan, preotul Lazăr Merce, Petrileni, preotul Dumitru Mușet, Fânațe, preotul Remus Morar, Câmpani, dar și colegii părintelui Nicolae Bura – a oficiat o slujbă de sfințire și binecuvântare a noului lăcaș care va adăposti, în curând, încă 20 de locatari ce vor beneficia de cele mai bune condiții. Ca de obicei, directorul centrului, Nicolae Bura, s-a dovedit a fi o gazdă deosebit de primitoare, și, împreună cu angajații din subordine, au invitat oaspeții la o agapă frățească, unde, cu siguranță, s-au legat multe prietenii care nu vor fi uitate niciodată.