În fiecare an, la 11 noiembrie, românii îi cinstesc pe ostașii români care s-au acoperit de glorie pe câmpurile de bătălie ori și-au câștigat respectul aliaților și al populației civile în urma unor misiuni de menținere a păcii.

 

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată și la Beiuș, unde evenimentul are o dublă semnificație, urbea de pe Crișul Negru înscriindu-se printre așezările care au dat eroi în perioada postbelică. La 11 noiembrie 2003, un transportor amfibiu blindat al armatei române era atacat în Kandahar, beiușeanul Mihail-Anton Samuilă fiind grav rănit, iar Iosif-Silviu Fogarași, camaradul său din Aleșd, cădea la datorie. Peste trei zile, pe 14 noiembrie, Mihail-Anton Samuilă trecea în eternitate, Eroul din Afganistan fiind înhumat în Cimitirul Militar de la Beiuș.

La evenimentul comemorativ de luni, organizat de Primăria și Casa de Cultură Beiuș, au participat primarul Gabriel Popa, viceprimarul Dragoș Balog, Speranța, reprezentanții unității militare locale și ai celor din componența Ministerului Afacerilor Interne, cadre militare în rezervă și retragere, văduva sublocotenentului post-mortem Mihail-Anton Samuilă, sora acestuia, Larisa, foști camarazi de la Unitatea Militară 02000 Oradea, delegații ale Asociației Militarilor Rezerviști „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de biruință”, Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilitati „Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, în frunte cu președintele subfilialei locale, Tăsică Bursașiu, ai Asociației de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Unirea” Beiuș și asociației locale „Avram Iancu”.

După intonarea Imnului Național și oficierea serviciului religios, prof. Anca Banda, referent la Casa de Cultură Municipală Beiuș și coordonatoare a evenimentului, a dat cuvântul pe rând, profesorului de istorie Dan Ispas, colonelului în rezervă Marian Dincă, camarad al eroului Mihail-Anton Samuilă, precum și primarului Gabriel Popa, cei trei vorbitori evocând atât importanța jertfelor ostașilor români pentru independența și stabilitatea statului național unitar român, cât și momentele tragice din noiembrie 2003, când primii eroi români cădeau în luptele din Afganistan.

„E onorant să vorbești despre Ziua Veteranilor, veterani care sunt tot mai puțini – 797, în acest moment, în România, cărora li se adaugă 18 văduve de război și nedorita jertfă postbelică a armatei române, cei 31 de eroi.

Jertfa soldatului român și durerea acestuia, deoarece pe lângă eroi mai sunt sutele de răniți și mutilați de război și asta ținând cont numai de cei din ultimele decenii. Jertfa și chinul ostașului român stau la temelia statului român, asigurând stabilitatea și prosperitatea României de azi”. (Dan Ispas, profesor)

„Îmi amintesc, ca și cum ar fi fost ieri, acele clipe însângerate, acea zi neagră, în care, brusc și dintr-o dată, am realizat că, din cei patru bihoreni plecați în misiunea din Kandahar, rămăseserăm doar doi: eu și camaradul meu Mircea Berdea. Durerea pierderii a doi bravi camarazi, doi prieteni adevărați, Silviu și Sami, așa cum îi știam noi, colegii, nu poate fi exprimată în cuvinte, însă retrăiesc de fiecare dată acele momente cu condescendența, demnitatea și respectul cuvenite memoriei primilor doi ostași români căzuți la datorie după cel de-al Doilea Război Mondial”. (Marian Dincă, colonel în rezervă)

„Ca în fiecare an, astăzi, pe 11 noiembrie, ne adunăm în Cimitirul din Deal din două motive.  Întâi, ca să ne arătăm recunoștința față de sacrificiul faăcut de eroul nostru, Mihail-Anton Samuilă, precum și de ceilalți eroi căzuți în teatrele de operațiuni, pentru că a face asta ține de identitatea noastră națională, ține de spiritul nostru, ca să nu pierdem specificul românesc! Mai mult, trebuie să-i învățăm și pe tineri să nu-și uite identitatea națională, să nu-i uite pe eroii și martirii care s-au jertfit pentru Țară, lăsându-și acasă familiile și plecând pe câmpul de luptă.

În al doilea rând, ca beiușeni, suntem alături de familia Samuilă, care a suferit cea mai mare pierdere și căreia nu i-a fost ușor să meargă mai departe fără unul dintre membrii săi, iubitul soț, tată, fiu și frate, Mihail. Vă asigur că întreaga comunitate vă este alături, iar recunoștința beiușenilor față de jertfa eroului Mihail-Anton Samuil va fi eternă!” (Gabriel Popa, primarul municipiului Beiuș)

La finalul festivității dedicate Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, participanții au depus coroane de flori la Obeliscul din Cimitirul Eroilor Români și la locul de veci al slt. (pm) Mihail-Anton Samuilă.