Intitulat „Sărbători Pascale în Țara Beiușului”, concursul organizat de Asociația „Avram Iancu” Beiuș în luna aprilie s-a desfășurat în mediul online, cei aproximativ o sută de concurenți de toate vârstele, de la copii și tineri până la adulți, întrecându-se pe trei secțiuni: pricesne, bătut toaca și încondeiat ouă.

Detalii despre derularea concursului dedicat promovării tradițiilor populare pascale ne-a oferit chiar coordonatoarea acestuia, profesoara Claudia Buran:

„Ne-am propus să adunăm cât mai multe tradiții, din zona Beiușului, specifice Sărbătorii de Paște. Știm că mai există festivalul de la Drăgoteni și alte concursuri locale, dar Asociația «Avram Iancu» este urmărită de foarte multă lume, din țară și străinătate, motiv pentru care am gândit ca, după această perioadă lungă, de doi ani, de pandemie, să popularizăm tradițiile noastre în online, pe Facebook, și sper că am și reușit. De fapt, după numărul de like-uri, comentarii, distribuiri, interacțiuni cu postările, noi zicem că am reușit! Nu știu dacă o să renunțăm la online, pentru că, exact așa cum v-am spus, concursul nostru este o completare la ceea ce se desfășoară în zona Beiușului. Nu are rost să repetăm ceea ce se întâmplă la Muzeul Municipal, la Casa de Cultură și la Drăgoteni, ci venim să promovăm prin alte mijloace, deci, ni l-am dorit altfel!”

Câștigătorii primei ediții a Concursului „Sărbători Pascale în Țara Beiușului” au fost desemnați în urma feedbackului de pe pagina de Facebook a Asociației „Avram Iancu” Beiuș, unde au fost postate materialele trimise de concurenți. Conform aprecierii urmăritorilor paginii menționate, în fruntea topurilor celor trei secțiuni ale concursului de obiceiuri pascale s-au aflat următorii: grupul vocal de la Grădinița cu program prelungit nr. 1 Beiuș și Iasmina Doble (de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș), la „Pricesne”, aceeași Iasmina Doble și Delia Pătcaș, reprezentanta Școlii Gimnaziale nr. 1 Remetea, la „Încondeiat ouă”, în timp ce la „Bătut toaca” s-au impus beiușenii Radu și David Dic Chinde.

Cu ocazia festivității de premiere ținute luni, 9 mai, la bustul lui Avram Iancu, din Parcul Central, Viorel Ianc, președintele asociației organizatoare, a prezentat obiectivele Concursului „Sărbători Pascale în Țara Beiușului”:

„Vă mulțumesc tuturor celor care ați participat la concursul dedicat Sărbătorilor Pascale, indiferent că ați cântat pricesne, ați bătut toaca sau ați împistrit ouă. Ideea este să ne cinstim obiceiurile, graiul, țara și neamul! Dorința noastră este de a perpetua niște obiceiuri sfinte, cu care ne-am născut, cu care am fost crescuți și pe care suntem datori să le semănăm în sufletele copiilor aceștia minunați!”