Conform Ordonanței Militare numărul 4, „autoritățile administrației publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale și vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune”, măsurile menționate trebuind să fie aplicate începând cu data de 31 martie.

După ce am făcut un prim tur al cartierelor beiușene, în data de 14 aprilie, când am constatat că, la două săptămâni de la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare numărul 4, unele prevederi ale acesteia nu erau încă aplicate de către Primărie, ne-am întors în 23 aprilie, ca să vedem dacă, de Paști sau măcar după beiușenilor le-au fost asigurate măsurile de protecție stabilite de actele normative emise în perioada stării de urgență.

Codruța Pătcaș, administratoarea Asociației de Proprietari „Aleea Padișului”, a declarat că, de la ultima discuție, a continuat cu dezinfecția pe fiecare scară de bloc, cu soluții dezinfectante, cu preșuri îmbibate în soluție dezinfectantă. În schimb, preciza interlocutoarea noastră, aparatele cu dezinfectant pentru mâini, pe care Primăria trebuie să le monteze în blocuri, nu ajunseseră în cartier până la acea dată!

O situație asemănătoare ne-a semnalat și Cristian Predescu, administratorul  Asociației de Proprietari nr. 14 „Samuil Vulcan”:

„Până în prezent, din partea Primăriei nu s-au mai întreprins acțiuni în ceea ce privește igienizarea și dezinfecția blocurilor, însă noi suntem pregătiți și, așa cum am spus și în celălalt interviu, femeile noastre de serviciu fac dezinfecție de două ori pe săptămână, la fiecare scară de bloc, cu apă cu clor. În privința celor aparate pentru dezinfecție pe mâini, care trebuia să fie montate la casele scărilor, până în prezent, în 23 aprilie, nu am văzut nici un muncitor din partea Primăriei Beiuș care să vină și să monteze aceste dispersoare.

Până acum, nu s-a făcut absolut nimic! Așteptăm, așa cum v-am spus, așteptăm în continuare să vină cei de la Primărie și să-și facă datoria așa cum este scris și cum este legea dată!”

După cum declară Marin Alecu, președintele asociației de proprietari, în cartierul Aurel Vlaicu, cei de la Primărie au dezinfectat pentru a doua oară scările blocurilor și aleile, dar aparatele de dezinfecție pentru mâini se lasă – și aici – așteptate:

„Aparatele de dezinfectat nu s-au montat! Am întrebat și eu la Primărie și mi s-a spus că este făcută comanda, dar nu le-a venit. La 23 aprilie, nu sunt montate! Dar, poate că le vor monta, când se va termina cu coronavirusul!”

Pentru că situația poate scăpa de sub control, în condițiile confirmării primului caz de infectare cu Covid-19 în oraș, l-am întrebat pe primarul Petru Mlendea-Căluș de ce întârzie să monteze dispersoare cu dezinfectant la blocuri. Răspunsul a fost stupefiant, edilul susținând că prevederea legală „autoritățile administrației publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe” îl obligă numai la montarea aparatelor, nu și la achiziționarea acestora, deși ordonanța militară nu însărcinează și alte entități cu îndeplinirea acestei acțiuni:

„Am urmat procedura de achiziție și am început să le montăm în Primărie și, încet, încet, în unitățile noastre subordonate, urmând și la blocul de locuințe sociale, și la blocurile ANL. Referitor la asociațiile de locatari, adevărul e că oricât ar fi de ordonanță militară, sună cât se poate de ambiguu, în sensul că primăriile asigură montarea acestora. Asta nu înseamnă, tradus cât se poate de românește, ca să nu spun altfel, că noi trebuia să le achiziționăm pentru toate asociațiile de proprietari și să le și montăm. Nu am primit niciun fel de solicitare de la nicio asociație că ar fi achiziționate și să mergem să le montăm.

Lucrurile sunt cât se poate de interpretabile! Ce să vă spun? O să mai discut și eu cu asociațiile de proprietari, dar am mai discutat și cu alți primari și, într-adevăr, așa au interpretat că s-au ocupat de montare sau, dacă au fost în unele orașe, au avut sponsorizări și Primăria, într-adevăr, le-a montat”.

Atenționat că nici la blocurile ANL și cel cu locuințe sociale nu au fost montate dispersoare cu dezinfectant, primarul a îndemnat la răbdare:

„De acord cu dumneavoastră, dar sunt în curs de montare, că, procedura de achiziție, cât o fi de rapidă, tot durează un pic și nu atât achiziția în sine, cât faptul că în primele zece zile, două săptămâni, efectiv nu ai găsit nicăieri așa ceva pe SICAP”.