Pentru că reglementările referitoare la combaterea pandemiei de coronavirus au interzis organizarea de festivități dedicate Zilei Naționale, cu excepția celor din Capitală și reședințele de județ, Primăria municipiului Beiuș nu a pregătit un program aniversar similar celor din anii trecuți.

Totuși, primarul Gabriel Popa și viceprimarul Dragoș Balog au ținut să marcheze aniversarea a 102 ani de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unde, la 1 Decembrie 1918, reprezentanții românilor de dincoace de Carpați decideau întregirea Țării. Cei doi au depus o coroană de flori la Monumentul Martirilor Bihorului, ca semn al eternei recunoștințe față de fondatorii României moderne, din generația Marii Uniri făcând parte și patrioții beiușeni Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, care au plătit cu viața pentru slujirea intereselor sfinte ale națiunii române.

Profitând de vremea însorită, edilii beiușeni au venit însoțiți de copiii lor, celor patru băieți - Alexandru și Matei, ai primarului Popa, Mihnea și Rafael, ai viceprimarului Balog - fiindu-le „predate”, cu naturalețea și căldura învățăturilor părintești, o lecție de istorie locală și un prim exemplu de civism și atașament față de valorile perene ale națiunii noastre. De altfel, în interviul acordat după depunerea coroanei de flori, primarul Gabriel Popa a subliniat faptul că restricționările dictate de contextul epidemiologic ne-au obligat să aniversăm acasă, în familie, Marea Unire decisă la Alba Iulia, în ziua de 1 Decembrie a anului de grație 1918.