Beiuș. Eveniment editorial „Matei Francisc” - Volum semnat de Ioan Dărăbăneanu
Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș a găzduit, vineri, 2 martie, încă un eveniment editorial de ținută: profesorul pensionar Ioan Dărăbăneanu a lansat volumul biografic „Matei Francisc”, apărut anul acesta, la o editură din Satu Mare.
Născut în 1913, la Balc, Matei Francisc a absolvit Institutul Superior de Educație Fizică din București în 1936, an în care a participat, ca gimnast, la Olimpiada de la Berlin. Matei Francisc a fost și arbitru național și internațional de atletism. Ca dascăl la colegiul vulcanian, între 1958 și 1973, a avut rezultate deosebite în activitatea de antrenorat, numeroși elevi de-ai săi devenind campioni republicani de atletism. Dintre campionii care au atins înalta performanță sub îndrumarea renumitului antrenor beiușean, se numără: Ioan Mărculescu, Geta Bulc, Carol Olah, Vasile Obreja, Vasile Mureșan, Gheorghe Popa-Bota, Viorel Boiț, Ilie Puia, Milu Raț, Vasile Marcu, Vanda Tempeanu, Bernard Walter, Dorel Mititelu sau Marcel Coroiu.
Reputatul sportiv, antrenor și dascăl Matei Francisc a trecut în eternitate la 12 aprilie 2003, fiind înmormântat la Beiuș, în Cimitirul din Deal.
De-a lungul prodigioasei sale cariere, Matei Francisc a primit mai multe medalii și diplome din partea Consiliului de Stat, a Federației Române de Atletism și a Ministerului Tineretului și Sportului. Și concitadinii și-au arătat prețuirea față de întreaga sa activitate pusă în slujba sportului și educației, lui Matei Francisc fiindu-i decernat titlul de Cetățean de Onoare al Beiușului, în anul 1999, iar din 2009, stadionul municipal îi poartă numele. Mai mult, foștii săi colegi sau elevi organizează, începând din 2012, Concursul de triatlon „Matei Francisc”, dedicat elevilor din învățământul primar și gimnazial.
Cât îl privește pe Ioan Dărăbăneanu, autorul volumului biografic lansat la Colegiul Național „Samuil Vulcan”, acesta a fost profesor de biologie timp de câteva decenii, din care cea mai lungă perioadă a predat la Colegiul Național „Samuil Vulcan”, acolo unde și-a petrecut și anii de licean. Cu o remarcabilă carieră didactică și științifică, fiind autor de manuale și articole de specialitate, Ioan Dărăbăneanu este și un inspirat cercetător în domeniul istoriei contemporane, materialele publicate sub semnătura lui în monumentalul studiu monografic „Beiușul și lumea lui” și volumul intitulat „Catedra Cimitirului din Deal”, publicat de acesta în 2013, la Iași, stând mărturie în acest sens.
La începutul lui 2018, Ioan Dărăbăneanu revine în atenția cititorilor săi cu o nouă lucrare biografică, dedicată fostului său diriginte și antrenor, Matei Francisc.
Lansarea volumului intitulat „Matei Francisc” a avut loc în prezența unei numeroase asistențe, formate din foști și actuali sportivi și dascăli, dar și a numeroșilor beiușeni care au avut privilegiul de a-l cunoaște îndeaproape pe regretatul om de sport Matei Francisc. Câțiva dintre aceștia au evocat personalitatea ilustrului profesor vulcanist: nepoata acestuia, Coralia Ursuț, publicistul Nicolae Brânda, jurnalistul sportiv beiușean Viorel Codreanu și Marcel Coroiu, fost elev al lui Matei Francisc, actualmente profesor de sport.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.