Beiuş - municipiul cu ferestre larg deschise
Anul 2000, prag al noului mileniu, a însemnat, fără echivoc, debutul unei relansări economice şi sociale a Beiuşului, mult dorită şi aşteptată, dar încă nebănuită după un deceniu al inerţiei postrevoluţionare. Mărunta localitate urbană, încă puternic impregnată de aerul vetust şi stătut al standardelor multilateralei dezvoltări socialiste, s-a trezit ca peste noapte dintr-o prea îndelungă amorţeală friguroasă, înstăpânită de centralele termice fără combustibil şi calorifere inerte. Într-una din serile anotimpului de toamnă-iarnă când pentru prima dată locatarii unuia dintre cartierele Beiuşului şi-au deschis ferestrele locuinţelor din prea multă şi neobişnuită căldură venită prin ţevile sistemului de încălzire, beiuşenii au realizat mai întâi cu mare neîncredere şi apoi cu generalizată şi infinită surpriză, că ceva a început să se schimbe în oraşul lor. Astăzi, Beiuşul respiră prin toţi porii săi noul, cu toate ferestrele sufletului locuitorilor săi deschise spre viitor, spre măreţia şi unicitatea sa pe harta ţării.
Cel căruia i-a fost dat să schimbe radical faţa, structura şi infrastructura Beiuşului, ridicându-l în doar trei ani la rangul de municipiu, cel care a determinat şi impulsionat înscrierea localităţii pe toate direcţiile dezvoltării economice şi sociale, asigurându-i rularea pe orbita civilizaţiei moderne, a evoluţiei în ritm european este primarul Beiuşului, ales în urmă cu şase ani, respectiv în anul 2000, dl Nicu-Silviu Odobasianu.
Cea mai mare realizare, încălzirea cu apă geotermală
Aflat la cel de-al doilea mandat, primul gospodar Silviu Odobasianu a reuşit să transforme Beiuşul într-un oraş modern, demn de renumele pe care l-a avut de-a lungul timpului. Ales pentru prima dată în anul 2000, edilul a preluat frâiele unei localităţi aflate într-o situaţie neplăcută din mai multe puncte de vedere. "Problema cea mai mare a fost încălzirea, care nu mai funcţiona nici la blocuri, nici la şcoli, nici în alte instituţii. Ne-am preocupat încă de la început de mai multe aspecte, iar munca pe care am depus-o alături de viceprimar şi consilieri nu a fost uşoară", îşi aminteşte primarul. Fără îndoială cea mai mare realizare a administraţiei locale din ultimii ani a fost introducerea apei geotermale, graţie căreia, astăzi, beiuşenii beneficiază de încălzire şi apă caldă în permanenţă, costurile fiind foarte reduse faţă de utilizarea unui alt tip de combustibil. "Exista o sondă care însă nu era pusă în valoare. Am demarat lucrările, am achiziţionat schimbătoare, iar primul cartier în care a ajuns apa termală a fost Aurel Vlaicu. Au urmat apoi şi celelalte zone din oraş, şcolile, instituţiile publice şi agenţii economici care au dorit să se racordeze. Încălzirea la vremea respectivă era o problemă atât socială, cât şi de mediu, aşa că a fost pentru noi o prioritate. Am exploatat la maximum acest avantaj, apa geotermală, iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate", a adăugat edilul. Spitalele din Beiuş, care până în anul 2000 primeau căldură cu ţârâita, au fost, de asemenea, racordate la reţeaua de încălzire cu apă geotermală, condiţiile din instituţiile sanitare îmbunătăţindu-se vizibil din acest punct de vedere. Nu mai puţin importantă este transformarea Beiuşului în municipiu, survenită în anul 2001, tot în urma eforturilor depuse de edili, schimbare deosebit de însemnată pentru dezvoltarea socială şi economică a localităţii.
Sediu modern pentru primăria municipiului
Amenajarea sediului primăriei a fost, de asemenea, unul dintre obiectivele duse la bun sfârşit de către primul gospodar al municipiului Beiuş. În ultimii ani clădirea a suportat reparaţii şi reamenajări majore, a fost dotată cu mobilier, iar angajaţii dispun de toată birotica necesară. "Am făcut tot posibilul pentru a crea condiţii decente de muncă. Sediul primăriei este foarte important într-o localitate, motiv pentru care ne-am dat silinţa să arate cât mai bine", a precizat Silviu Odobasianu. Deoarece serviciile oferite de administraţia locală au fost şi ele considerate o prioritate, angajaţii urmează periodic cursuri de perfecţionare, recent fiind înfiinţat şi un birou pentru integrare europeană. Tot în ceea ce priveşte serviciile oferite beiuşenilor, primăria a preluat Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanei, astfel încât locuitorii municipiului pot beneficia de paşapoarte fără a mai fi nevoiţi să se deplaseze până la Oradea pentru obţinerea unui astfel de document. Edilii nu au neglijat nici alte domenii, cum ar fi sportul, bazele existente beneficiind de investiţii majore. "Stadionul din Beiuş a fost modernizat şi dispune acum de vestiare şi tribune care pot fi folosite în condiţii optime. Tot aici există şi o saună, o piscină de recuperare şi spaţii de cazare. Echipa locală este finanţată din fondurile primăriei, în anul 2005 fiind susţinută cu suma de 800 de milioane", a declarat primarul municipiului Beiuş. Nici cultura nu a fost lăsată de izbelişte, printre planurile de viitor ale municipalităţii regăsindu-se şi intenţia de a reamenaja o sală de teatru. "Primăria a achiziţionat o clădire aparţinând MApN, unde există o sală de teatru. Sunt necesare multe investiţii, dar dorim să amenajăm şi o astfel de instituţie. În ceea ce priveşte casa de cultură, o construcţie demarată în 1991 şi nefinalizată, fundaţia a fost scoasă la licitaţie şi achiziţionată de un investitor, suma care va intra astfel în bugetul local urmând a fi folosită pentru alte proiecte", a precizat Silviu Odobasianu.
Educaţia şi sănătatea, prioritare
Populaţia municipiului Beiuş şi a localităţilor din împrejurimi este de aproximativ 11.000 de locuitori. Dintre aceştia, o mare parte sunt tineri, motiv pentru care administraţia locală s-a preocupat de-a lungul timpului şi de această categorie. Astfel, locuinţele ANL destinate în special familiilor tinere reprezintă un alt proiect realizat. "Au fost date deja în folosinţă două blocuri cu 36 de apartamente moderne, iar în prezent au demarat lucrările la alte două clădiri. Sperăm ca, în final, să dispunem de şase corpuri de clădire, la care se vor mai adăuga alte apartamente ce urmează a fi amenajate într-un fost imobil aparţinând tot MApN", a declarat primarul municipiului Beiuş. În ceea ce priveşte educaţia, în localitate există două grădiniţe, Şcoala cu cls. I-VIII "Nicolae Popoviciu", Colegiul Naţional "Samuil Vulcan", Liceul Pedagogic "Nicolae Bolcaş", Grupul Industrial "Ioan Ciordaş", precum şi o secţie a Universităţii Oradea cu cinci specializări. Toate instituţiile de învăţământ beneficiază de sprijinul financiar al administraţiei locale, în cazul unora dintre ele fiind realizate investiţii importante. "În Beiuş învăţământul are o tradiţie de netăgăduit, Colegiul "Samuil Vulcan" fiind unul dintre cele mai importante centre de educaţie din Bihor. An de an, am acordat fonduri pentru reparaţii şi modernizări, am achiziţionat mobilier, geamuri termopan, iar cu ajutorul unor programe europene au fost dotate toate laboratoarele", a precizat Silviu Odobasianu. De aceeaşi atenţie din partea edililor s-au bucurat şi unităţile spitaliceşti din municipiu. În acest domeniu cea mai recentă realizare este secţia de primire urgenţe din cadrul Spitalului municipal "Ep. Nicolae Popoviciu". "Avem o colaborare foarte bună cu conducerea instituţiilor sanitare. Anul acesta a fost alocată suma de un miliard pentru demararea unor lucrări în cadrul spitalului municipal, urmând ca autorităţile judeţene să ne pună la dispoziţie alte cinci miliarde. Totodată, cu ajutorul unor sponsori, în toate sălile de operaţie au fost montate instalaţii de climă", a adăugat primul gospodar.
Proiectele de viitor ale edililor beiuşeni
Asfaltarea străzilor, canalizarea sau alimentarea cu apă sunt alte proiecte ale edililor beiuşeni. O parte dintre ele au fost deja realizate, iar o parte sunt programate în perioada imediat următoare. De asemenea, închiderea gropii de gunoi, realizarea unui drum de centură sau introducerea gazului metan până în toamna acestui an reprezintă alte câteva puncte din agenda autorităţilor locale. "Sunt aspecte pe care, ce-i drept, le-am neglijat. Refacerea trotuarelor sau canalizarea sunt doar două dintre ele. Facem însă eforturi şi sperăm că într-un timp foarte scurt să le rezolvăm şi pe acestea. În ceea ce priveşte alimentarea cu apă, un alt domeniu deficitar, avem deja aprobat un program în valoare de peste opt milioane de euro şi un altul pentru o staţie de epurare modernă", a declarat Silviu Odobasianu. În ceea ce priveşte spaţiile verzi, administraţia oraşului a găsit o soluţie viabilă pentru întreţinerea lor. Fiecare parc a fost repartizat unei instituţii de învăţământ, elevii fiind direct responsabili de curăţenia spaţiilor. În parcuri au fost amenajate locuri de joacă pentru copii dotate cu aparate şi mobilier nou, lucrările de acest gen urmând a fi continuate în mai multe zone ale oraşului. O altă problemă avută în vedere de primul gospodar este extinderea spaţiilor de parcare, dar şi asfaltarea a cel puţin 20 de străzi până în anul 2007. Totodată va fi continuată amenajarea pieţei din Beiuş, care a fost acoperită şi modernizată în urmă cu câţiva ani. "Târgul de joia este tot o tradiţie pentru Depresiunea Beiuşului. Având în vedere numărul mare de comercianţi, am considerat că este necesar amenajarea unor spaţii propice desfăşurării activităţilor specifice. Recent au fost demolate şi cele câteva tonete improprii din zona pieţei, aici urmând să construim locaţii moderne", a mai adăugat primarul. În piaţa din Beiuş îşi comercializează marfa peste 370 de agenţi economici autorizaţi, pe lângă aceştia în municipiu funcţionând alte câteva sute de firme. Astfel, graţie investitorilor, edilii spun că în zonă nu se poate discuta despre şomaj. "Sunt locuri de muncă pentru cine vrea să lucreze. Avem investitori români, italieni, spanioli, belgieni şi, mai nou, o societate americano-japoneză. Sprijinim în continuare economia, iar cei care sunt dispuşi să investească pot beneficia de teren sau schimburi de teren şi pot intra în posesia documentaţiei necesare în doar câteva zile", a conchis Silviu Odobasianu.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.