26 Iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Acesta zi a fost instituită pentru a marca data de 26 Iunie 1848, când guvernul pașoptist provizoriu de la București a decretat că Tricolorul – roșu, galben și albastru, cu deviza „Dreptate – Frăție”, reprezintă steagul național al tuturor românilor.

Vineri, 26 Iunie, la Beiuș a avut loc tradiționala festivitate dedicată Zilei Drapelului Național. Aceasta a fost organizată de Primăria, Consiliul Local și Casa de Cultură Beiuș, la eveniment, alături de primarul Petru Mlendea-Căluș, participând lt. col. Angelin Buf, comandantul unității militare din Beiuș, m. m. (r.) Tăsică Bursașiu, președintele subfilialei locale a  Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, cadre militare în rezervă și retragere, interpreta de muzică populară Andreea Branea și Iulian Praja, managerul Centrului pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Târgu Mureș.

Tricolorul a fost sfințit la biserica ortodoxă Sfântul Dimitrie, după care Garda de Onoare a procedat la arborarea acestuia în Parcul Central, ceremonia desfășurându-se pe acordurile Imnului de Stat, intonat de solista Andreea Branea.

Cu prilejul Zilei Drapelului, primarul Petru Mlendea-Căluș a evidențiat importanța acesteia în istoria românilor, afirmând că este datoria celor de azi să cinstească însemnele naționale, printre care Tricolorul ocupă un loc de frunte, alături de Stema țării și Imnul de Stat. Pe de altă parte, col. (r.) Ioan Ojică a reamintit rolul esențial pe care drapelul de luptă îl are în cadrul armatei române, în existența unităților militare care o compun, precum și devotamentul, dus până la sacrificiul suprem, pe care ostașii îl manifestă față de Tricolor.