Cu ocazia ședinței din 30 august, Consiliul Local a adoptat Hotărârea nr. 223 privind aprobarea taxării parcărilor publice cu plată din municipiul Beiuș începând cu data de 25.09.2023 în conformitate cu Regulamentul de organizare și funcționare a sistemului de administrare a parcărilor publice cu plată și a parcărilor de domiciliu/reședință din municipiul Beiuș aprobat prin HCL nr. 36/28.02.2022 și HCL nr. 183/21.07.2023.

Deși regulamentul menționat prevede amenajarea de parcări publice cu plată pe 21 de artere rutiere din Beiuș (Horea, Mihai Eminescu, Aleea Policlinicii, Andrei Șaguna, Română, Burgundia Mare, Piața Samuil Vulcan, Ioan Ciordaș, Nicolae Bolcaș, Aleea Moților, Vasile Lucaciu, Episcop Mihail Pavel, Calea Bihorului, Pandurilor, Aurel Vlaicu, Aleea Coșbuc, Gheorghe Crișan, Pătăreasca Mare, Cloșca, Poet Gheorghe Pituț și Aleea Padișului) și taxarea parcărilor de domiciliu/reședință, începând cu 25 septembrie, parcarea va trebui plătită doar pe următoarele nouă străzi: Horea, Andrei Șaguna, Română, Burgundia Mare, Nicolae Bolcaș, Vasile Lucaciu, Episcop Mihail Pavel, Pandurilor și Calea Bihorului.

În cadrul ședinței Consiliului Local din 30 august, primarul Gabriel Popa a precizat că sistemul parcării cu plată va fi extins treptat, în conformitate cu regulamentul aferent, aprobat în 2022 și completat în luna iulie a acestui an. Până atunci, trebuie clarificată problema necesarului de locuri de parcare pentru instituții, alte persoane juridice și de domiciliu. Și configurarea spațiilor stradale destinate primei etape a implementării sistemului parcării cu plată a fost avută în vedere, Compartimentului Investiții și Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Municipiului Beiuș revenindu-i sarcina trasării „unui număr de 95 de marcaje de interdicție în fața în fața intrărilor în curțile imobilelor aflate între locurile de parcare marcate, marcaje necesare în vederea respectării și aplicării Art. 16 al. 1 lit. g din Regulamentul menționat”.

Regulamentul de organizare și funcționare a sistemului de administrare a parcărilor publice cu plată și a parcărilor de domiciliu/reședință din municipiul Beiuș prevede că parcările cu plată funcționează de lunea până vinerea, între orele 8 și 17, iar tarifele sunt următoarele: „pentru 1 oră  -  2 lei (TVA inclus), pentru 3 ore  -  5 lei (TVA inclus) și pentru toată ziua (9 ore)  - 9 lei (TVA inclus)”.

Există și posibilitatea achiziționării de abonamente, acestea având următoarele prețuri: 20 de lei/săptămână (7 zile) pentru persoane fizice și juridice, 60 lei/lună, 100 lei/lună pentru persoane juridice cu rezervare, 300 lei /an  (pentru un vehicul/autovehicul), 250 lei/an (pentru al doilea vehicul/autovehicul), 200 lei/an (pentru al treilea și următoarele vehicule/autovehicule) și 1000 lei/an pentru persoane juridice cu rezervare (prețul include inscripționarea locului rezervat). Pentru rezervarea locurilor de parcare necesare, persoanele juridice trebuie să solicite aceasta, în scris, Primăriei Municipiului Beiuș. 

Cât privește achitarea taxelor de parcare cu ora, aceasta se poate face prin SMS la numărul indicat pe panourile montate în parcări, iar abonamentele pot fi achiziționate de la casieria Primăriei Municipiului Beiuș sau prin aplicația T Park.