Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Beiuș, din 27 aprilie, s-a aflat și proiectul de hotărâre privind stabilirea și indexarea impozitelor, taxelor locale și a limitelor amenzilor prevăzute de art. 493 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu rata inflației stabilită la procentul de 13,8 la sută conform site-urilor oficiale ale Ministerului Finanțelor și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, aplicabile pentru anul fiscal 2024.

Printre prevederile legale menționate în Raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre sunt și cele ale articolului 491 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care stabilește ce se întâmplă în cazul refuzului de a aplica indexarea impozitelor și taxelor locale:

„1) În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

3) Dacă hotărârea consiliului local nu a fost adoptată cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de expirarea exercițiului bugetar, în anul fiscal următor, în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei ori se determină prin aplicarea unei cote procentuale, se aplică de către compartimentul de resort din aparatul de specialitate al primarului nivelurile maxime prevăzute de prezentul cod, indexate potrivit prevederilor alin. 1”.

Cu toate că lucrurile păreau clare, au avut loc și discuții contradictorii, însă acestea au fost generate de înțelegerea deficitară a subiectului aflat în dezbatere, fiind necesare explicații suplimentare asupra faptului că prin proiectul de hotărâre propus de Primărie se dorește doar indexarea impozitelor și taxelor locale, nu modificarea bazei de impozitare.

Astfel, consilierul local Emil Popa a afirmat că la Oradea nu s-a aplicat indexarea de 13,8 la sută, ci doar de 7 la sută, în replică, primarul Gabriel Popa precizând că, la Oradea, dacă aplicau indicele inflației, depășeau plafonul maxim de impozitare. Useristul Emil Popa nu s-a lăsat și a reformulat: „Eu nu am spus să nu votăm! Eu am spus să votăm, dar nu la nivelul 13,8, care este foarte mare”. Când primarul Gabriel Popa i-a explicat că rata inflației nu poate fi diminuată, consilierul a cerut diminuarea impozitelor, iar edilul l-a atenționat că nu asta este în discuție.

Pe de altă parte, colegul de partid al lui Emil Popa, consilierul Sorin Briscan a afirmat că înțelege necesitatea aplicării obligației legale de indexare cu rata oficială a inflației, dar că-l nemulțumește creșterea acesteia din 2022, situație la care s-a ajuns din cauza actualei guvernări.

Consiliera Dorina Popa a reiterat că pe ordinea de zi a ședinței este indexarea cu procentul stabilit legal, la o bază a impozitelor și taxelor locale stabilită de Consiliul Local la un nivel aproape de minimul din tabloul de impozite, iar Nicoleta Fărcuț, șefa Direcției Economice din cadrul Primăriei municipiului Beiuș, a precizat că, în situația refuzului de indexare cu indicele inflației, acestea vor fi stabilite la nivelul maxim din tabloul de impozite.

Cu toate lămuririle referitoare la faptul că indexarea nu înseamnă majorarea bazei de impozitare și că este o obligație legală, consilierul local Cosmin Szigeti a anunțat că grupul PSD se va abține de la vot, nefiind de acord, din principiu, cu majorarea impozitelor și taxelor locale, iar useriștii Sorin Briscan și Emil Popa, secondați de independentul Alexandru Degău, au votat împotriva indexării impozitelor și taxelor legale cu rata oficială a inflației.

După ce impozitele și taxele locale au fost indexate cu rata inflației, fiind evitată astfel majorarea lor la nivelul maxim din tabloul de impozite, cum s-ar fi întâmplat dacă proiectul de hotărâre nu trecea de votul Consiliului Local, primarul Gabriel Popa le-a mulțumit celor care, prin votul lor, au evitat majorarea bazei de impozitare pentru anul viitor, având un mesaj și pentru cei care s-au abținut ori au votat împotrivă: „Cei care nu ați votat, doriți să se meargă la nivelul maxim!”