Evenimentul sportiv Beiuș Running Day a ajuns la cea de-a patra ediție, primele trei desfășurându-se în 2019, 2021 și 2022. Organizat de Primăria municipiului Beiuș și de clubul sportiv local Bihorul, concursul atletic menționat a devenit unul cu o largă recunoaștere națională, numărul și valoarea concurenților crescând de la o ediție la alta. Astfel, la startul întrecerii de sâmbătă, 5 august, s-au aliniat peste 470 de sportivi de performanță și amatori, competiția cuprinzând probe cu grade de dificultate diferite și pentru toate categoriile de vârstă.

După cum preciza renumitul alergător master beiușean Marcel Laza, coordonatorul grupului de voluntari care a asigurat buna desfășurare a competiției, ediția 2023 a evenimentului sportiv Beius Running Day s-a remarcat printr-o creștere spectaculoasă a numărului sponsorilor, dar și al participanților, care au venit din mai multe localități, precum Bistrița, Caransebeș (județul Caraș-Severin), Deva, Hunedoara, Ineu (Arad), Mediaș (Sibiu), Oradea, Sighișoara (Mureș) sau Târgu Lăpuș (Maramureș), aceștia alăturându-se, desigur, localnicilor iubitori de mișcare și sport. Mai mult, interesul pe care competiția atletică de la Beiuș îl suscită în rândurile sportivilor de performanță, în special de categorie master, l-a determinat pe Marcel Laza să anunțe că obiectivul pentru cea de-a cincea ediție, de la anul, este transformarea Beius Running Day într-o întrecere cu participare internațională.

La fel ca la precedentele ediții, startul probelor de concurs a fost dat din apropierea Parcului Mihai Eminescu, în următoarea ordine: semimaratonul (21 km) și crosul de 10 km, la ora 8,30, cursa populară (2 km), la 8,35 și cele dedicate copiilor, la 10,30. Ajunși în acest punct al relatării evenimentului de la Beiuș, trebuie să remarcăm și calitatea comentariului, announcer fiind cunoscutul jurnalist sportiv și coleg al nostru, Horia Buz.

După întreceri palpitante, organizate pe trasee urbane – cea populară ori cele pentru copii – și combinate (asfalt, drum pietruit, pășune și pădure), cu diferențe de nivel între 150 și 300 de metri – semimaratonul și crosul de 10 km, câștigătorii celei de-a patra ediții a Beius Running Day au fost următorii:

Copii

  • 4-6 ani – Ema Matei și Matei Bodea
  • 7-8 ani – Ada Nemeth și Cristian Evan
  • 9-10 ani – Giulia Buță și Bogdan Câmpean
  • 11-13 ani – Daria Moldovan și Ștefan Pantiș

 

Cursa populară (2 km)

  • Giulia Buță și Adrian Zdrehuș

 

Cros (10 km)

  • 18-34 de ani – Denisa Câmpean și Cristian Pop
  • 35-49 de ani – Mihaela Iosim și Cristian Pituț
  • 50-59 de ani – Adina Ursu și Cristian Stancu
  • 60 plus – Doina-Rodica Hatoș și Augustin Stoica

 

Open Cros (10 km)

Feminin

1 Iulia Mărginean (18-34 de ani)

2 Denisa Mateucă (18-34 de ani)

3 Nicoleta Sasu (35-49 de ani)

4 Anca-Maria Iuga (35-49 de ani)

5 Ileana Vanesa Giangu (18-34 de ani)

Masculin

1 Rareș-Imre Miklos (18-34 de ani)

2 Vlad-Adrian Remzing (18-34 de ani)

3 Laviniu Chis (Oradea) (18-34 de ani)

4 Marius Ionuț Dumitru (18-34 de ani)

5 Valentin Călărașu Soare (35-49 de ani)

 

Semimaraton (21 km)

  • 18-34 de ani – Lenz Fulko și Marius Morariu
  • 35-49 de ani – Marta Maria Szabo și Valentin Popa
  • 50-59 de ani – Voichița Covaciu și Gheorghe Codrea
  • 60 plus – Monica Teaha și Vasile Hârjog

 

Open Semimaraton (21 km)

Feminin

1 Ibolya Torok (35-49 de ani)

2 Maria Gabriela Herman (35-49 de ani)

3 Corina Cotentiu (18-34 de ani)

4 Eva Gall (35-49 de ani)

5 Ana Czebely (50-59 de ani)

 

Masculin

1 Andrei Bogaci (18-34 de ani)

2 Andrei Marius Crainic (35-49 de ani)

3 Remalian Male (18-34 de ani)

4 Marius Fora (35-49 de ani)

5 Ianco Slovak (18-34 de ani).

 

După cum precizau organizatorii, la ediția din acest an au fost acordate, pe lângă diplome sau trofee, și premii în produse și bani. Sume între 300 și 150 de lei au primit ocupanții primelor trei locuri de la fiecare categorie de vârstă din probele de semimaraton și cros, în timp ce primii cinci clasați din openurile celor două probe au fost răsplătiți cu premii între 1500 și 500 de lei.

La finalul ediție cu numărul patru a evenimentului sportiv Beius Running Day, Marcel Laza a ținut să mulțumească autorităților locale, în special primarului Gabriel Popa și viceprimarului Dragoș Balog, pentru implicarea constantă în organizarea și buna desfășurare a competiției.

Viceprimarul Dragoș Balog a salutat larga participare la eveniment:

„Competiția a crescut de la an la an, o mulțime de oameni este la Beiuș, lume din toată țara, ceea ce ne bucură și ne obligă ca, în fiecare an, acest spectacol, această sărbătoare a atletismului, să fie tot mai bine organizată”.

Prezent și la ediția de sâmbătă, 5 august,  Gabriel Brănișteanu, membru al Comisiei Atleților Master din cadrul Federației Române de Atletism, a felicitat administrația locală, subliniind creșterea calitativă a acestei competiții și a mulțumit comitetului de organizare, în primul rând, lui Marcel Laza, sufletul concursului atletic de la Beiuș.

Silviu Odobasianu, directorul clubului organizator, Bihorul Beiuș, a declarat că îl bucură participarea masivă a copiilor, inclusiv faptul că printre câștigătorii curselor dedicate acestora s-au aflat și beiușeni, precum Ștefan Pantiș, Mihaela Teaha sau Cristian Pituț.

Prezent în Parcul Mihai Eminescu pe parcursul întregii competiții, primarul Gabriel Popa a concluzionat că ediția 2023 a Beius Running Day a fost una reușită:

„Am reușit să organizăm din nou o competiție de talie națională, de interes atât pentru comunitatea locală, cât și pentru iubitorii atletismului din întreaga țară, argumentele în favoarea acestei afirmații fiind numărul mare al concurenților și calitatea unora dintre sportivii de performanță participanți la eveniment.

În plus, ne bucură participarea masivă a copiilor din Beiuș și zonă, afluență pe care am sesizat-o și la celelalte competiții organizate în ultima vreme, de tenis, arte marțiale sau, desigur, fotbal.

Primăria își propune să susțină toate ramurile sportive existente la nivelul clubului local  și chiar să înființăm altele noi. Pe de altă parte, derulăm investiții de amploare în infrastructura sportivă, cum ar fi proiectul de modernizare a Stadionului Municipal «Francisc Matei», care va fi dotat și cu o pistă de alergare modernă. Sperăm ca anul viitor să finalizăm acest complex sportiv integrat, care, pe lângă stadionul de fotbal cu pistă de atletism, mai cuprinde un teren multisport, bazinul de înot, sala de sport și terenurile de tenis cu suprafață hard de ultimă generație. Scopul nostru este ca beiușenii să găsească aici, acasă, cât mai multe facilități pentru practicarea sportului, atât de masă, cât și de performanță. Este și aceasta, alături de alte proiecte, o măsură prin care încercăm să oferim un nivel de trai mai bun la Beiuș, un confort urban sporit, să facem din Beiuș un oraș atractiv atât pentru localnici, cât și pentru cei care doresc să se stabilească ori să investească aici”.