Beiuș: Scandal la piață - Prefectura intervine!
Majorarea, în decembrie 2017, fără nicio argumentare, a taxelor și impozitelor practicate la piață și scoaterea la licitație a unor spații comerciale și locuri la mese din incinta aceluiași obiectiv imobiliar – Piața Agroalimentară a Municipiului Beiuș, în februarie 2018, i-au pus pe jar pe cei care își câștigă pâinea de zi cu zi muncind acolo de mulți ani, majoritatea, ei sau familiile lor, începând chiar imediat după Revoluție.
Vânzătorii din piață au apelat la avocați și la Prefectura Județului Bihor pentru a opri procedura de licitație, iar instituția menționată le-a dat dreptate, reclamând următoarele: în Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Beiuș numărul 45 din 28 februarie 2018, „sunt prevăzute termene care nu sunt corelate în cadrul documentației de licitație aprobate, ceea ce creează contradicții și în final o procedură ce nu poate fi aplicată”, notificările adresate celor care utilizează bunuri în Piața agroalimentară „au fost transmise acestora anterior adoptării HCL nr. 45/28.02.2018”, astfel încât „acestea sunt neîntemeiate”, iar „primul termen limită de depunere a documentației de eligibilitate, 12.03.2018” este „prea scurt pentru ca persoanele interesate... să-și poată depune în întregime toate documentele menționate”, aceasta ducând la „o administrare ineficientă a patrimoniului cât și prejudicii persoanelor fizice și juridice utilizatoare a bunurilor din piața agroalimentară Beiuș.” Prin urmare, Prefectura a solicitat Primăriei și Consiliului Local Beiuș să reanalizeze dispozițiile hotărârii cu pricina „în vederea asigurării unui cadru legal și în termene legale și rezonabile.”
În aceste condiții, Consiliul Local Beiuș a fost convocat în ședință de îndată pentru revocarea Hotărârii 45 din 28 februarie, prin care se declanșa licitația spațiilor comerciale din piața agroalimentară.
După ședință, la care au participat și câteva zeci de vânzători din piață, a avut loc o discuție între aceștia, primar și consilierii locali, primii manifestându-și vehement nemulțumirile față de situația creată. Oamenii doresc să afle ce se întâmplă cu veniturile pieței, atâta timp cât investițiile sunt inexistente și solicită dreptul de preemțiune la viitoarele licitații, în virtutea îndelungatei folosințe a spațiilor comerciale sau locurilor la mese. O altă cauză a disensiunilor este tratamentul inegal la care au fost supuși, administrația pieței refuzând să le acorde tuturor dreptul de acces cu autovehicule, pentru aprovizionarea cu marfă.
Cu ocazia discuțiilor, consilierii pesediști le-au reamintit colegilor de la celelalte partide – PNL, ALDE, UDMR și M 10 – că, în decembrie, le-au solicitat același lucru – să justifice majorarea cu până la 150 la sută a taxelor și impozitelor din piață, în lipsa argumentelor, reprezentanții PSD abținându-se de la votarea acestor taxe și impozite.
În fața tirului de întrebări ale vânzătorilor din piață și ale unora dintre consilieri, edilii au intrat în degringoladă: în timp ce primarul Mlendea-Căluș afirma că scăderea veniturilor pieței l-a determinat să ceară majorarea taxelor și impozitelor aplicate acolo, viceprimarul Ovidiu Dăescu a admis că acestea trebuie micșorate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.