Luna iunie a început, la Beiuș, cu un eveniment editorial care l-a avut în centrul atenției pe profesorul beiușean Corneliu Mezea (1903-1936), cel care este biograful marelui luptător memorandist și unionist Vasile Lucaciu. La 5 iunie, Colegiul Național „Samuil Vulcan” a găzduit lansarea volumului intitulat „Corneliu Mezea – un destin prea repede frânt”, apărut în acest an sub semnătura lui Ovidiu Pop și Viorel Câmpean, la Editura „Citadela” din Satu Mare.

 

După numai câteva zile, sâmbătă, 9 iunie, la Beiuș, a avut loc un nou moment in memoriam Corneliu Mezea. Organizatorii evenimentului au fost Societatea Culturală Pro Maramureș „Dragoș Vodă” Cluj-Napoca și membrii familiei celui comemorat, Florin Miclăuș și Viorica Mezea. Printre invitați i-am remarcat pe senatorul Cornel Popa, primarul Petru Mlendea-Căluș, preotul-profesor Ioan Bizău, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Mircea Popa – profesor la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadru aceleași instituții de învățământ superior și președinte al despărțământului Cluj al Asociației Culturale ASTRA, Vasile Iuga – președintele Societății Culturale Pro Maramureș „Dragoș Vodă” Cluj-Napoca, notarul Iosif Tocoian – secretar al Asociației Culturale „Lioara” din Beiuș sau cunoscutul scriitor bihorean Pașcu Balaci.

Prima parte a manifestării s-a petrecut în Cimitirul din deal, unde protopopul ortodox Marian-Vasile Popa și părintele-profesor Ioan Bizău, de la Cluj-Napoca, au săvârșit o slujbă de pomenire, la mormântul ilustrului dascăl beiușean.

Întreaga asistență s-a mutat apoi la Sala Mică a Primăriei, unde a urmat prezentarea noii ediții a biografiei patriotului Vasile Lucaciu. Apărut în 2018, la Editura Societății Culturale Pro Maramureș „Dragoș Vodă” din Cluj-Napoca, sub coordonarea lui Vasile Iuga, volumul, intitulat „Vasile Lucaciu – Leul de la Șișești”, este reeditarea operei de căpătâi a lui Corneliu Mezea, publicată de acesta în 1936. Ioan Bizău, Pașcu Balaci, Mircea Popa, Teodor Rif, Petru Mlendea-Căluș, Florin Miclăuș, Vasile Iuga și Iosif Tocoian au evocat personalitatea lui Corneliu Mezea, activitatea lui Vasile Lucaciu – care, în 1905, era ales deputat de Beiuș în dauna candidatului guvernului maghiar, precum și evenimentele din spațiul bihorean, de la începutul secolului XX.