26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Această zi a fost instituită pentru a marca data de 26 iunie 1848, când guvernul pașoptist provizoriu de la București a decretat că Tricolorul - roșu, galben și albastru, cu deviza „Dreptate - Frăție”, reprezintă steagul național al tuturor românilor.

Anul revoluționar 1848, pe lângă importanța sa cu totul deosebită pentru viitorul României, a prilejuit și exprimarea voinței suverane a românilor pentru cele trei culori naționale: roșu, galben și albastru. 

Ca în fiecare oraș al țării, marți, 26 iunie, și la Beiuș au avut loc manifestări dedicate Zilei Drapelului Național. Prima a fost organizată de Primărie și de Consiliul Local, la eveniment, alături de primarul Petru Mlendea-Căluș, participând locotenenți-coloneii Angelin Buf, comandantul unității militare din Beiuș, George Spaloghe, șeful de stat-major, și Mihai Smeu, comandantul Detașamentului de Jandarmi Beiuș, precum și câteva cadre militare în rezervă și retragere. Tricolorul a fost sfințit la biserica ortodoxă Sfântul Dimitrie, după care Garda de Onoare a procedat la arborarea acestuia în Parcul Central, ceremonia desfășurându-se pe acordurile Imnului de Stat. În continuare, primarul Petru Mlendea-Căluș și colonelul în rezervă Ioan Ojică au vorbit despre importanța Tricolorului și a Zilei de 26 Iunie în istoria românilor.

În cea de-a doua parte a zilei, Clubul Micul Beiușean a organizat câteva activități dedicate Zilei Drapelului, în care au fost antrenați mai mulți copii. Pentru început, aceștia au desenat pe asfalt un tricolor de mari dimensiuni, după care, în Parcul Central, aceiași copii au participat la un flash mob, desfășurând un drapel românesc de peste zece metri lungime. La final, atât organizatorii, cât și copiii antrenați în activitățile dedicate Zilei Drapelului, cu toții purtând tricouri roșii, galbene sau albastre, s-au prins în horă.