Ziua Națională este, firește, sărbătoarea care îi unește pe toți românii, care le aduce aminte acestora de pilda înaintașilor, de jertfa tuturor celor care au pus temelia statului național unitar român.

 

La Beiuș, manifestările dedicate sărbătorii tuturor românilor au început chiar mai devreme, miercuri, 29 noiembrie, având loc spectacolul intitulat „Cântecele Unirii”. Pe scena Sălii Mari a Primăriei au evoluat Ansamblul „Muguri și Mlădițe de Tezaur” al Casei de Cultură „Ioan Ciordaș” din Beiuș, Grupul vocal-instrumental „Crisia” al Facultății de Arte din Oradea - dirijor Valentin Lazăr, precum și soliștii Otilia Haragoș, Cristiana Soreanu și Marius-Ciprian Pop, ultimul, acompaniat de formația „Favoriții Ardealului”.

În aceeași zi, sub egida proiectului local „România redivivus! La mulți ani, România!”, mai mulți elevi de la Colegiul Național „Samuil Vulcan”, coordonați de profesoara Silvia Șora, au împărțit beiușenilor stegulețe tricolore și fluturași cu semnificația Marii Adunări Naționale de la 1 Decembrie 1918.

Desigur, festivitatea dedicată Zilei de 1 Decembrie a marcat, cu fast, contribuția beiușenilor și a Bihorului, în general, la Marea Unire. Ceremonia de 1 Decembrie a început la Sala Mare a Primăriei Municipiului Beiuș, unde au participat reprezentanți ai administrației locale, județene și centrale, ai armatei, poliției, jandarmeriei și pompierilor, ai instituțiilor de învățământ, precum și alți locuitori ai urbei.

După intonarea Imnului de Stat și oficierea a două servicii religioase, unul, de clericii ortodocși și altul, de cei greco-catolici, au ținut discursuri, despre importanța Zilei Naționale în istoria României și despre exemplul dat de generația Marii Uniri, muzeograful Cristian Țoța, deputații Gheorghe Bogdan și Gavrilă Ghilea, Traian Bodea, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor și Petru Mlendea-Căluș, primarul municipiului Beiuș.

La finalul festivității de la Sala Mare a Primăriei, Corala bărbătească a municipiului Beiuș a entuziasmat asistența cu un recital de cântece patriotice din perioada Marii Uniri și a celor două conflagrații mondiale.

Cea de-a doua parte a manifestării aniversare dedicate Zilei Naționale a României a avut loc în centrul Beiușului, la Monumentul Martirilor Bihorului Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, unde s-a desfășurat ceremonia depunerii de coroane de flori, urmată de parada militară, la care, anul acesta, au participat și câteva zeci de elevi voluntari orădeni costumați în uniforme de epocă ale armatei române.