Începând din anul 2015, în cea de-a doua duminică a lunii mai este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Conform legii, activitățile desfășurate cu această ocazie pot fi susținute de administrația centrală și locală, iar în organizarea lor se pot implica și fundațiile, asociațiile sau organizațiile neguvernamentale al căror obiect de activitate îl reprezintă promovarea culturii tradiționale.

Totodată, muzeele de etnografie și Centrele pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale pot supraveghea acțiunile dedicate Zilei Naționale a Portului Tradițional, pentru respectarea specificului fiecărei zone etnografice.

Mai mult, legea permite susținerea, în luna mai, a două ore despre portul tradițional, cu scopul evidențierii rolului acestuia în păstrarea identității naționale. Cele două ore vor fi introduse în programa disciplinei educație civică sau a celor echivalente, care sunt predate la clasele IV-XII. La Beiuș, Primăria și Casa de Cultură „Ioan Ciordaș”, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, au organizat un moment cultural-artistic dedicat Zilei Naționale a Portului Tradițional, la eveniment participând o sută de persoane îmbrăcate în costume populare, câte una pentru fiecare an care a trecut de la Marea Unire din 1918.

Prezenți la manifestare, primarul Petru Mlendea-Căluș și deputatul Gheorghe Bogdan au subliniat importanța costumului tradițional și a creației populare, în general, pentru păstrarea specificului național.

Parada portului popular s-a desfășurat pe un traseu care a început chiar de la Primăria Municipiului Beiuș și s-a terminat pe platoul din Parcul Central. Aici, a avut, apoi, loc un scurt spectacol folcloric susținut de ansamblurile „Muguri și mlădițe de tezaur” al Casei de Cultură Beiuș, „Codrenii Bihorului” din Roșia și „Floarea Borodului”, precum și de taraful „Dor bihorean”. Un moment încărcat de emoție a fost cuvântarea meșterului cojocar Moise Gavra din Vărzarii de Jos, în vârstă de 86 de ani, venerabilul vorbitor deplângând faptul că tinerii de azi nu se apleacă asupra meșteșugurilor străvechi, tradițiile pierzându-se odată cu ultimii artizani. Participanții s-au mândrit cu costumele populare purtate, multe dintre acestea fiind moștenite de la bunici și străbunici, fiind păstrate cu sfințenie ca o zestre de neprețuit.