Ia, principala piesă a costumului tradițional pe care-l purtau româncele, a devenit celebră după apariția, în 1940, a tabloului „La blouse roumaine” al pictorului Henri Matisse, actualmente expus la Centrul Național de Artă și Cultură „Georges Pompidou”.

Revenirea cămășii populare românești în atenția întregului mapamond s-a produs la 24 iunie 2013, când, la inițiativa comunității online „La blouse roumaine”, sărbătoarea numită în popor Drăgaica sau Sânzienele a fost declarată Ziua Universală a Iei. Primul eveniment dedicat promovării iei românești a fost organizat la 13 mai 2013, de către Institutul Cultural Român din New York, după care aceasta a devenit un veritabil brand de țară, numeroși designeri incluzând-o în colecțiile lor.

Miercuri, 24 iunie, sărbătorirea Zilei Universale a Iei a fost primul eveniment cultural cu public organizat la Beiuș după declararea pandemiei de coronavirus. Dacă anul trecut sărbătoarea dedicată iei românești a adus-o la Beiuș chiar pe Andreea-Diana Tănăsescu, fondatoarea comunității „La blouse roumaine” și inițiatoarea Zilei Universale a Iei, la cea de-a doua ediție a evenimentului din urbea de pe Crișul Negru au participat invitați din județul Mureș: îndrăgita solistă de muzică populară Andreea Branea, profesoară la Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș și asistent universitar la Universitatea de Arte din același oraș și Iulian Praja, managerul Centrului pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Târgu Mureș. Acestora li s-au alăturat numeroși localnici, printre care i-am remarcat pe Stela Babau, consilieră județeană și Viorel Ianc, președintele Asociației „Avram Iancu” Beiuș.

Programul oferit publicului de organizatori – Primăria, Consiliul Local și Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” Beiuș, împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor – a cuprins cântece și dansuri populare, iar Iulian Praja, a explicat asistenței care este rolul patrimoniului material și imaterial românesc și care este semnificația sărbătorii Sânzienelor.  

La reușita momentului artistic desfășurat cu începere de la ora 17, pe platoul din Parcul Central, au contribuit câteva ansambluri folclorice – „Datina”, din Alesd, „Codrenii Bihorului”, din Roșia, „Muguri și mlădițe de tezaur”, al Casei de Cultură Beiuș – și soliștii de muzică populară Anca Branea, Daniela Rada, Simona Cap și Andrei Corb.