Din acest an, toţi bihorenii vor colecta separat deşeurile pe care le produc, în mai multe fracţii, şi astfel vor contribui la eficientizarea reciclării şi salvarea resurselor pământului.

 

În cadrul “Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor”, un proiect implementat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group Bihor, regulile salubrizării vor fi unitare pentru toţi locuitorii Bihorului. Aşadar, de la Valea lui Mihai până la Salonta şi din Oradea până la Beiuş, precum şi în toate celelalte oraşe şi sate din judeţ, bihorenii vor arunca deşeurile respectând colectarea separată şi astfel asigurând reciclarea lor.

Toţi bihorenii vor arunca deşeurile în cinci fracţii, pentru care operatorii de salubritate le vor pune la dispoziţie câte recipiente de tip pubele şi saci.

Fracţia deşeurilor reziduale, care se vor colecta în recipiente de culoare gri sau negru, va conţine resturi precum: excremente ale animalelor de companie, scutece şi tampoane, cenuşă de la sobe (doar dacă se ard şi cărbuni), resturi vegetale tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit, conţinutul sacului de la aspirator, mucuri de ţigări, veselă din porţelan sau sticle sparte, păr şi blană.

Fracţia deşeurilor bideogradabile se va colecta în recipiente de culoare maro, fiind compusă din resturi de fructe şi de legume proaspete sau gătite, resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea şi resturi de ceai, haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase) mărunţite, coji de ouă şi de nucă, cenuşă de la sobe (dacă se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte, plante de casă, resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate, ouă, lemn mărunţit, ziare, hârtii sau cartoane umede şi murdare, şerveţele şi batiste de unică folosinţă. În mediul rural, deşeurile biodegradabile nu se vor colecta de operatorii de salubritate, ci vor fi compostate de bihoreni, în gospodăriile proprii, pentru a obţine un îngrăşământ folositor în grădini.

Fracţia deşeurilor de hârtie şi carton se va colecta în saci sau pubele de culoare albastră, ori în cutii de carton sau vrac, legate cu sfoară. Această categorie va fi formată din ambalaje diverse de hârtii şi carton, cutii de carton, cutii ale produselor cosmetice, pungi de hârtie, ziare, reviste, maculatură, cărţi de vizită, cărţi, plicuri.

Deşeurile de plastic şi metal, a patra fracţie, se vor colecta în saci sau pubele de culoare galbenă. Exemple de deşeuri care vor forma această categorie sunt recipiente de plastic pentru băuturi şi alimente, pungi şi folii curate, dopuri de plastic, ambalaje metalice, spray-uri, ambalaje de tetra pak sau de carton pentru băuturi, agrafe deteriorate, pixuri, capse, perforatoare, suporturi pentru pixuri, doze de aluminiu, farfurii, pahare de unică folosinţă, capace de metal, mape de plastic, blistere şi folii de medicamente goale.

Cea de-a cincea fracţie pe care bihorenii o vor colecta este cea a deşeurilor de sticlă, care vor ajunge în pubelele de culoare verde. Aceasta include recipiente din sticlă, de diferite culori, provenite de la băuturi şi de la produse alimentare, şi borcane.

Colectarea separată este obligatorie pentru ca o parte cât mai mare a deşeurilor produse de locuitorii judeţului Bihor să poată fi valorificate. Reciclate, ele se transformă în materii prime pentru noi obiecte, utile tuturor. Astfel, un caiet vechi se transformă în hârtie curată, care va fi folosită de alţi copii, un PET de plastic poate deveni chiar un tricou sau o minge, în timp ce un borcan se transformă la infinit în alte borcane, numai bune pentru gemul delicios al mamei.

Nu trebuie uitat un alt aspect foarte important al reciclării: salvarea resurselor planetei. Cu cât mai multe caiete şi cartoane sunt reciclate, cu atât mai mulţi copaci sunt salvaţi de la tăiere, iar cu cât mai multe PET-uri sunt valorificate, cu atât mai puţin plastic nou va fi necesar. În plus, fiecare obiect reciclat înseamnă mai multă curăţenie în păduri, ape şi pe câmpii.

Tocmai de aceea, ADI Ecolect Group Bihor a implementat proiectul “Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor”: pentru a asigura un cadru funcţional şi modern, în care bihorenii să colecteze separat deşeurile şi, astfel, să contribuie la valorificarea lor.

Şi tu poţi face lumea mai frumoasă! Reciclează!