La un an de la semnarea protocolului de colaborare „Pentru un judeţ curat”, instituţiile implicate au prezentat un bilanţ al activităţilor derulate. Astfel, pentru aruncarea ilegală a deşeurilor au fost aplicate amenzi în valoare totală de peste un milion de lei şi au fost confiscate trei maşini.

Protocolul de colaborare „Pentru un județ curat” a fost încheiat în luna decembrie a anului trecut între Instituția Prefectului Bihor, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Consiliul Județean Bihor, Garda de Mediu Bihor și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group Bihor, având ca obiect identificarea zonelor de depozitare ilegală a deșeurilor, identificarea persoanelor care nu respectă legislația în domeniu și sancționarea acestora. În baza acestui protocol de colaborare, Consiliul Județean Bihor a achiziționat patru camere de supraveghere performante, care permit identificarea persoanelor și a autovehiculelor, inclusiv pe timp de noapte sau în condiții meteo nefavorabile. Acestea sunt utilizate de Garda de Mediu și Inspectoratul de Poliție Județean Bihor. La un an de la semnarea protocolului, rezultatele au fost prezentate, în cadrul unei conferințe de presă, de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, prefectul Dumitru Ţiplea, chestorul Alin Haniș - șeful IPJ Bihor, Monica Crișan - comisar la Garda de Mediu Bihor, Cristian Câmpan - director executiv APIA și Traian Bulzan - șeful Secţiei Drumui Naţionale Oradea.

„Curățenia este unul dintre semnele distinctive ale civilizației, pentru că un mediu curat ajută la dezvoltarea economică, dacă vorbim de turism, investitori și calitatea vieții. Începând de anul trecut, împreună cu instituțiile partenere, am pus în practică acțiuni pe mai multe direcții, toate cu același scop: un județ mai curat”, a precizat Ilie Bolojan.

„Avem o prioritate de bază de a pune în grafic și în ordine județul și în ceea ce privește curățenia. Grija față de mediu este o prioritate pentru Instituția Prefectului, pe lângă digitalizarea și eficientizarea activității instituțiilor deconcentrate”, a declarat, la rândul său, prefectul Dumitru Țiplea. Şeful IPJ Bihor, chestorul Alin Haniş, a menţionat că, în acest an, au fost identificate și sancționate 33 de persoane care au depozitat ilegal diverse deșeuri, valorarea totală a sancțiunilor ajungând la 240.000 lei. De asemenea, au fost confiscate trei autovehicule folosite la transportul deșeurilor. Sistemele de supraveghere au fost amplasate, prin rotație, în șapte locații: Țețchea, Pădurea Neagră, Beiuș, Remeți, Cauaceu, Aleșd și Miersig.

Pe de altă parte, reprezentanta Gărzii de Mediu, Monica Crișan, că, în 2021, au fost aplicate 68 de sancțiuni, în valoare de peste un milion de lei, și 20 de avertismente. Totodată, au fost întocmite două sesizări penale pentru arderi de deșuri și deversări de deșeuri periculoase pe raza județului.

Şeful APIA, Cristian Câmpan, a declarat că instituţia pe care o conduce a identificat și notificat 90 de fermieri, proprietari ai unor terenuri neîngrijite la marginea drumurilor, în urma controalelor făcute pe DN1 (Oradea - Borod - Aleșd), DN76 (Oradea - Beiuș - Sâmbăta) și DN79 (Oradea - Salonta - Oradea). Termenul până la care proprietarii își pot curăța terenurile este ianuarie 2022. Câmpan a anunţat că, din ianuarie, vor începe verificări pe trasee noi. În ceea ce priveşte drumurile naţionale, în acest an, Secția de Drumuri Naționale Oradea (SDN Oradea), din cadrul Direcției de Drumuri și Poduri Cluj, a tăiat lăstăriș de pe o suprafață de 150.000 metri pătrați. După ridicarea vegetației tăiate sau cosite, a fost ridicată o cantitate de 270 de tone de deșeuri, echivalentul a 500 de kg/km.

„Anul viitor ne propunem să diversificăm aceste acțiuni, să le consolidăm. Spre exemplu, ne dorim să avem o hartă făcută de cetățeni a depozitelor ilegale de deșeuri din județul Bihor. Vom crea o aplicație în care orice cetățean care nu își dorește ca localitatea sa să fie o groapă de gunoi, să încarce fotografii cu locația unde sunt aruncate deșeurile. Astfel, vom putea interveni mult mai rapid. Oricât s-ar zbate comisarii de la Garda de Mediu, nu au cum să perieze toate gropile de la marginile localităților. Anul viitor randamentele trebuie să fie mai bune”, a declarat Ilie Bolojan.