În atmosfera plină de liniște și sfințenie a Bisericii cu Hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din pitorescul Vadu Crișului, a avut loc un eveniment deosebit ce a adus o mare încărcătură spirituală pentru comunitatea locală.

În seara zilei de 14 decembrie, credincioșii s-au adunat în lăcașul de cult pentru a participa la slujba  Vecerniei, oficiată de un sobor de preoți în frunte cu preotul paroh Florin Mititean Vandici.

Soborul de preoți a fost alcătuit din oameni de credință cu o vastă experiență și har, printre aceștia numărându-se și părintele Dorel Rus, fostul protopop al Oradiei, preotul Ștefan Avram, preot misionar, și pr. Mititean Paul. Atmosfera a fost încărcată de rugăciuni și cântări duhovnicești, oferind participanților ocazia să se reculeagă și să simtă apropierea divină.

După încheierea slujbei de Vecernie, a avut loc un parastas special în memoria părintelui Sorin Mititean, fostul preot paroh din Vadu Crișului. Această ceremonie aducătoare de amintiri și emoții a fost programată cu grijă în această dată simbolică, deoarece 14 decembrie reprezintă ziua în care preotul ar fi sărbătorit cea de-a 58-a aniversare. Fiul său, actualul preot paroh, a dorit să marcheze această zi cu o comemorare deosebită și cu rugăciuni aduse pentru sufletul mult apreciatului său tată.

Participanții la eveniment au fost martorii unei comuniuni spirituale puternice, iar părintele Florin Mititean Vandici și pr. Dorel Octavian Rusu au transmis cuvinte de înțelepciune și alinare, evidențiind moștenirea spirituală bogată lăsată de către părintele Sorin Mititean. Comunitatea a răspuns cu emoție și recunoștință, manifestând unitate și solidaritate în fața amintirii preotului căruia îi era dedicat acest eveniment de suflet.

După parastas, atmosfera de spiritualitate și reculegere a fost îmbogățită de lansarea volumului de poezii cu mesaje religioase, intitulat sugestiv „Mesaje Divine”, semnat de Florentina Puşcău, fiică a satului și autoare dedicată spiritualității. Evenimentul a fost încununat de colindele frumos interpretate de corul Buna Vestire al bisericii din Vad, aducând încă o notă de solemnitate și bucurie în inimile celor prezenți.

Dupa caracterizarea Mihaelei David, psiholog terapeut, „Florentina Puşcău, femeie devotata, mama iubitoare, terapeut și vindecatoare de suflete, acum binecuvantată cu darul divin, atat de dulce, al cuvântului de Duh Sfânt, care a făcut din Florentina o veritabilă poetă în litera spiritualității. Mesaje divine este prima și cea mai importantă lucrare a Florentinei Pușcău, putând fi pe drept privită ca fiind unică prin modul de transmitere a mesajelor divine, așternute în versuri, cu un înalt conținut spiritual, care revarsă, cu atâta gingășie, zbuciumul și credința deopotrivă în Dumnezeu!” 

„Toate sfintele învățături izvorâte din Sfintele Scripturi ale Vechiului și mai ales ale Noului Testament sunt cu adevărat mesaje divine către noi, sunt mărturii de netăgăduit ale Providenței divine, ale iubirii și purtării de grijă pe care Dumnezeu o are față de lume și față de fiecare dintre noi. Din aceste mesaje divine s-a inspirit și autoarea acestei cărți de poezie profund creștină, Florentina Pușcău, înmuindu-și condeiul liric în sfințenia învățăturilor creștinești și în harul binecuntat al credinței celei dreptmăritoare și de aceea chiar a dat astfel și titlul cărții sale”, scrie în capitolul Predoslovie pr. Dorel Octavian Rusu.

După doamna ing. Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea, „Toate lucrările acestui volum sunt o ușă deschisă pașilor credincioșilor spre toate bisericile confesiunilor religioase, pentru că înconjurați de „aura credinței”, în fața Altarului Sfânt, să se mulțumească pentru darurile și ocrotirea primită zilnic, pe parcursul vieții, de către fiecare credincios.”

Primul care a luat cuvântul la prezentarea cărții - care a avut lansare și la Oradea - a fost preotul Florin Mititean Vandici.

„Cu dragoste și recunoștință în inimă, ne adunăm în această sfântă perioadă a Postului Crăciunului pentru a celebra lumină divină și a ne pregăti pentru nașterea Mântuitorului nostru”, a spus în deschidere preotul și a continuat astfel: „Dragii mei, cu mare bucurie duhovnicească doresc să vă anunț că în cele ce urmează vor avea loc câteva momente cu o mare încărcătură sufletească. Așadar, avem privilegiul de a fi martorii unei expresii artistice care îmbină cu har și sensibilitate înălțarea sufletului și slăvirea divină. Este vorba despre volumul de poezii religioase, intitulat MESAJE DIVINE, semnat de credincioasa noastră, Florentina Pușcău.” La lansare au mai luat  cuvântul părintele Dorel Octavian Rusu, care a scris și prefata cărții, pr. Ștefan Avram, editorul volumului, Miorița Săteanu, inginer, membru în Parlamentul Seniorilor din România și autoarea Florentina Pușcău.

„Sunt emoționată, pentru că aici m-am nascut, m-am botezat, m-am căsătorit, aici mi-am botezat copilul, aici am trăit atâția ani frumoși, în această comunitate”, a spus Florentina Pușcău, apoi a continuat astfel: „Vă mulțumesc pentru prezența Dumneavoastră. Este o onoare și o bucurie pentru mine că familia părintelui Sorin a ales ca în această zi să fiu prezent aici și să aduc în sufletele Dumneavoastră aceste mesaje divine. Sunt convins că și părintele Sorin se bucură acolo sus, în ceruri”, apoi a citit o strofă din pozia dedicată Părintelui Drag. „Sper ca prin aceste versuri voi reuși să aprind scânteia divină în sufletele voastre, care vă vor lumina viața” , a spus autoarea volumului.

Evenimentul a fost îmbogățit și de un recital de poezii din volumul „Mesaje Divine”, interpretate cu sensibilitate de Antonia Fechete, doamna învățătoare Mermeze Gabriela, și doamna preoteasă prof. dr. Florina Mititean Vandici. De asemenea, un recital de colinde susținut de interpreta Daiana Marușca și de copiii îndrumați de doamna profesoară Denisa Hoble (Paula Miere, Giulia Reti, Karina Maier, Maria-Cezara și Vladimir Mititean Vandici) au adus bucurie în sufletele participanților.

La final, părintele Paul Mititean a miruit participanții, iar Florentina Pușcău a oferit fiecărui credincios prezent câte o carte din volumul său, marcând astfel finalul unui eveniment cu adevărat special, în care spiritualitatea, recunoștința și bucuria s-au unit pentru a crea amintiri de neuitat în inimile comunității.

În încheierea serii, credincioșii au rămas în biserica luminată, reflectând asupra momentelor de adâncă spiritualitate și pioșenie trăite în această seară specială. Evenimentul a marcat nu doar o comemorare solemnă, ci și o continuare a tradiției și a vieții duhovnicești în această comunitate binecuvântată, sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril.

I.H.