C I U M E G H I U - pentru o nouă faţa a comunei
Având o suprafaţă de 12.676 ha şi o populaţie de 4504 locuitori, Ciumeghiu se numără printre cele mai mari comune ale judeţului Bihor. Pe sate, numărul locuitorilor este: Ciumeghiu - 1790, Ghiorac - 1870, Boiu - 844. În cele trei şcoli cu clasele I-VIII sunt înscrişi 441 elevi, la care se adaugă 113 preşcolari. În baza Legii 416 sunt întocmite 160 de dosare, cuprinzând 480 persoane, din care numărul celor care lucrează este de 130.
Cu cele 4-5 miliarde lei care se adună anual în vistieria comunei, din impozite şi taxe, Ciumeghiu este încă departe de a se numi o comună avută, mai ales dacă luăm în considerare stagnarea şi chiar regresul în plan economic şi social, resimţite acut în perioadele legislative 1996 -2004. Aceeaşi situaţie se accentua an de an şi în planul echipării tehnico-edilitare a comunei. Însuşi sediul primăriei cu întreaga sa incintă, în care funcţiona şi căminul cultural, ce ajunsese într-un stadiu de degradare fără precedent atât în interior, cât şi în exterior, devenise o mostră a dezinteresului şi nepăsării, a dezorganizării şi respingerii oricărei acţiuni corective şi constructive. Pe acest fundal dezolant şi descurajant, electoratul comunei, în anul 2004, l-a ales primar pe dl. GHEORGHE HUPLE.
Servicii şi funcţionalităţi la standarde înalte
"Întotdeauna am considerat că starea jalnică în care ajunsese comuna Ciumeghiu este nemeritată. Să fac tot ce-mi va sta în putinţă, după priceperea şi capacitatea mea, raliindu-mi la actul conducerii şi al muncii efective întregul consiliu comunal şi pe viceprimarul Szell Coloman ca reprezentant la vârf al locuitorilor de etnie maghiară - parte importantă a populaţiei comunei - şi cu forţe şi interese unite să schimbăm faţa satelor noastre, să creăm, să dezvoltăm şi să asigurăm consătenilor noştri serviciile şi funcţionalităţile de care au nevoie şi care
să corespundă standardelor europene spre care tindem”- susţine primarul Gheorghe Huple.
Om gospodar, cu practică îndelungată în conducerea treburilor administrative, primarul din Ciumeghiu a stablit o ordine a priorităţilor, considerând că, în primul rând, trebuie să ai şi cu cine, dar şi cu ce să lucrezi. Astfel, a înfiinţat o echipă de constructori a primăriei, a cumpărat utilaje, a ales materiale şi astfel a început schimbarea la faţă a comunei, a instituţiilor locale, a mentalităţii locuitorilor. Azi, Ciumeghiu este un şantier, unde se lucrează cu plăcere şi cu bucurie pentru că totul e în folos propriu. Iar conducerea comunei, primarul Gheorghe Huple şi viceprimarul Szell Coloman, vor avea ce spune în faţa cetăţenilor reuniţi la Ziua Comunei, ce va avea loc în această vară.
Cu adevărat centru civic şi administrativ
Starea jalnică în care se afla sediul primăriei a determinat noua conducere a comunei să înceapă schimbarea, cum s-ar zice, de la cap. S-au schimbat geamuri şi uşi, s-a tras gresie pe coridoare, s-a adus mobilier nou, s-a amenajat total şi corespunzător biroul agricol, s-au cumpărat calculatoare etc. Şi lucrurile mergeau înainte. Iată însă că anul 2006 a adus comunei fondurile necesare construirii unui nou sediu al primăriei. A fost momentul regândirii întregului peisaj edilitar al centrului comunal. Acesta se va compune la data finalizării sale din primărie (proiectul este spre finalizare), în linie arhitecturală armonizată cu castelul alăturat, care în prezent este supus unor ample lucrări de recondiţionare exterioară şi interioară, din edificiul şcolii cu personalitate juridică. În imediata apropiere se află terenul de fotbal, frumos împrejmuit, dotat cu gazon şi vestiare. Este posibil ca tot în acest perimetru să se ridice şi viitorul cămin cultural. Se vor sădi pomi, se vor amenaja ronduri de flori, întregul perimetru va fi împrejmuit estetic. Dl primar ne încredinţează că acest nou centru comunal va fi locul predilect de întâlnire al cetăţenilor comunei. Şi îl credem pe cuvânt mai ales că schimbările sunt deja vizibile.
Centru cultural şi de permanenţă medicală
Nu ne depărtăm de acest perimetru, fără să ne referim la noua destinaţie a castelului. Dacă până acum doi, trei ani vechea construcţie era ca o rană urâtă pe faţa comunei, astăzi înfăţisarea este cu totul alta, iar destinaţia spaţiului eate regândită. Aici vor funcţiona un centru cultural, biblioteca comunală, două săli vor fi destinate unor laboratoare pentru elevi, deja funcţionează Centrul de permanenţă medicală. În complexitatea lucrărilor de reabilitare şi construcţie persoana cea mai implicată şi răspunzătoare este viceprimarul Szell Coloman.
Meseriaşi, ce mai!
Pentru a face faţă tuturor cerinţelor constuctive ale comunei, de la înlocuire de şarpantă până la consolidări de fundaţii, montare gresie şi faianţă, lucrări de zidărie, tencuire şi zugrăvire, betonare şi turnat plăci pentru trotuare, dar şi pentru a economisi banii cu care ar fi plătit echipe străine, primarul Gheorghe Huple a înfiinţat propria echipă de construcţii cu care execută orice este necesar. Dar nu numai atât. S-au cumpărat şi utilajele de strictă necesitate: tractor cu remorcă, buldoexcavator, necesare la întreţinerea drumurilor. Primăria şi-a asigurat astfel o forţă de intervenţie rapidă, pricepută, economicoasă.
Starea de sănătate
Comuna Ciumeghiu este una dintre cele mai bine dotate din punct de vedere medical. În centrul de comuna funcţionează un centru de permanenţă medicală, iar serviciile sunt asigurate de cinci medici. Există dispensar medical cu medic de familie şi există farmacie, care îşi vor avea locul în actualul sediu al primăriei. La Ghiorac există dispensar medical cu medic de familie, cabinet stomatologic şi farmacie, toate amenajate şi puse la punct sub aspect constructiv de către primărie. La Boiu se află în plină amenajare spaţiul dispensarului medical, la care s-au montat termopane, s-a introdus încălzirea centrală, s-a retencuit şi zugrăvit. "Am făcut demersuri pentru numirea unui medic de familie. Avem promisuni, suntem în aşteptare", afirmă primarul.
Cămine culturale noi
Ilustrativ pentru starea jalnică, de completă degradare a spaţiilor culturale a fost până mai anul trecut chiar căminul comunal, alipit primăriei. Cu echipa proprie de construcţii, primăria l-a pus la punct în totalitate. La fel s-a întâmplat şi la Ghiorac, unde şi mobilerul s-a realizat de echipa primăriei. În oricare încăpere a căminului domină amenajarea cu gust, curăţenia desăvârşită, dotarea completă şi pentru spectacole, dar şi pentru evenimente obşteşti fireşti - nunţi, botezuri, parastase. La Boiu se intenţionează achiziţionarea unei cădiri pentru a fi transformată în cămin cultural. "Totuşi - consideră primarul - avem intenţia de a construi două noi cămine culturale mai mari, mai spaţioase, la Ciumeghiu şi Ghiorac. Avem tineri mulţi în comună şi sperăm într-o revigorare a vieţii cultural-artistice în fiecare localitate a comunei".
Drumurile, în lucru
Pe străzile satelor s-au transportat mii şi mii de tone de piatră cu care se va consolida fiecare arteră de circulaţie. Dacă anul trecut s-au transportat 5500 tone piatră, în acest an vor fi transportate 7500 tone. Am pus piatră şi în cartierul romilor, unde n-a fost niciodată. O lucrare complexă, mult aşteptată de cetăţeni, este terminarea asfaltării drumului comunal DC 100 Ciumeghiu - Boiu (circa 4 km), pentru care există banii necesari, 20 miliarde lei. Se află în lucru studii de fezabilitate pentru modernizarea străzilor în lungime totală de 23 km, astfel ca în momentul sosirii fondurilor structurale, documentaţiile să fie gata. Primăria şi întreaga comună speră să fie asfaltat drumul judeţean Ciumeghiu - Ghiorac, despre care se poate spune că pe alocuri a devenit aproape impracticabil.
În sfârşit, curge apa!
Într-una din zilele acestei săptămâni, s-a dat în folosinţă alimentarea cu apă a localităţii Ciumeghiu (lucrare începută în urmă cu vreo 10 ani) reţeaua de conducte fiind de 4 km. Pentru încă 1,5 km extindere de reţea şi staţie de clorinare a apei avem atât hotărâre de consiliu, cât şi fondurile necesare. Tot în Ciumeghiu, în acest an, vor fi forate două puţuri, pentru fântâni arteziene, pentru care există fondurile necesare. La Ghiorac lungimea reţelei de apă este de 1,3 km, dar prin Ordonanţa nr.7 am solicitat extinderea lucrării pe întregul sat, inclusiv a staţiei de pompare şi clorinare, lucrare în valoare de 18 miliarde lei. Pentru satul Boiu dispunem de studiu de fezabilitate, aşa că suntem în aşteptarea banilor.
Şcoli reînnoite, mai bine dotate
Şcoala din centrul de comună a fost supusă unui tratament de izolare termică, a fost recondiţionată şarpanta, se va dota cu mobilier nou inclusiv grădiniţa, s-a dat în folosinţă un laborator dotat cu calculatoare. S-au schimbat geamuri şi uşi, se reconstruiesc trotuarele. S-a întocmit studiu de fezabilitate pentru şcoala din Ghiorac, aşteptându-se finanţarea.
Sportul, protejat
În grija primăriei şi a Consiliului local se află echipa de fotbal Victoria Ciumeghiu. Meciurile de acasă adună sute de suporteri, mândri de echipa lor, bucuroşi de spectacolul oferit. Terenul e bine întreţinut, e împrejmuit frumos, iar în curând vor fi gata şi vestiarele.
Hale şi complexe industriale
Un proiect ambiţios este construirea unei fabrici pentru elemente din beton, se construieşte o hală industrială de 2000 mp, care va adăposti societăţi comerciale, fiinţează un complex pentru creşterea porcilor şi mai multe ferme de vaci cu lapte. Există la primărie un studiu pentru producerea energiei eoliene spre care se pare că se îndreaptă atenţia mai multor investitori.
Proiectele primarului
Construirea unei noi primării şi a noului centru civic al comunei
Modernizarea străzilor fiecărei localităţi, asfaltarea drumului comunal
Forarea de puţuri pentru arteziene
Amenajarea centrului cultural
Construirea a două noi cămine culturale
Organizarea fără reproş a Zilei Comunei
modernizarea si punerea la adevarata valoare a centrului comunei . Felicitari pentru proiectul noi primarii - .... timpul nu trebuie trebuie sa le rezolve pe toate .... felicitari
de ce nu se face o discoteca la Ciumeghiu,de ce politia inchid barurile la 11 12 noaptea de ce tinerii nu au unde sa iasa seara de ce .........toate astea ....si inca cate.......