Timp de cinci zile, între 9 și 13 august, 25 de elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Căbești au participat la prima ediție a Taberei de Vară de pe Valea Dâlbii, activitate din cadrul proiectului „Plante, oameni și povești vindecătoare”. După cum declara Corina Ene, Primăria Căbești și școala gimnazială din comună au aplicat pentru un proiect de tabără de vară propus de Fundația Noi Orizonturi și VITAS România și au obținut o cofinanțare pentru organizarea evenimentului de pe Valea Dâlbii, restul banilor necesari fiind alocați de la bugetul local. Primărița din Căbești, Corina Ene, a mai spus că la reușita evenimentului au contribuit dascălii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Căbești, unii dintre funcționarii administrației locale, precum și câțiva localnici sau fii ai comunei care lucrează în afara acesteia, dar au ținut să se implice.

Detalii despre programul primei ediții a Taberei de Vară de la Căbești ne-a oferit învățătorul Gheorghe-Marinel David, unul dintre coordonatorii activității. Interlocutorul nostru a precizat că principala activitate a fost culegerea plantelor medicinale de pe văile Sohodolului și Căbeștilor. Copiii din tabără au mai vizitat o stupină, unde au participat la extragerii mierii, au preparat dulceață și siropuri din fructele de pădure culese chiar de ei și au realizat mai multe tablouri în cadrul atelierului de pictură. Programul de recreere a cuprins excursii pe văile Sohodolului și Căbeștilor, până la Șura Ușorilor, precum și sport, participanții la tabără jucând volei și fotbal sau practicând tirul cu arcul.

Finalul celei dintâi ediții a Taberei de Vară de pe Valea Dâlbii, de lângă Căbești, s-a materializat printr-o expoziție cu produsele realizate de copiii participanți, gemurile, dulcețurile, siropurile și tablourile fiind scoase la vânzare, banii obținuți urmând să le folosească, după cum sublinia primărița Corina Ene, la organizarea viitoarelor proiecte educative.

Desigur, nu se putea ca focul de tabără să lipsească, în jurul acestuia copiii și însoțitorii acestora depănând impresii despre cele cinci zile de aventură pe Valea Dâlbii și pregătind de pe acum ediția de anul viitor.