În cei aproximativ doi ani și jumătate de campanie, numărul celor care au sprijinit financiar reabilitarea Casei Iuliu Maniu din Bădăcin a depășit 300, unele persoane donând în repetate rânduri, chiar și de peste 20 de ori.

 

„Am depășit deja 300 de donatori, suma totală strânsă până în prezent fiind de 299.805,81 lei. Cei mai mulți dintre donatori sunt de acord să li se facă public numele în cadrul campaniei, însă avem și persoane care doresc să rămână sub protecția anonimatului. Noi le mulțumim tuturor, fiecare donație este importantă și înseamnă enorm. Fără ei, fără acești oameni buni care ne-au sărit în ajutor de pretutindeni, din România, dar și de peste hotare, proiectul nostru nu ar putea fi realizat. Trebuie menționat, de asemenea, că s-au donat nu doar bani, ci și materiale de construcții ori muncă fizică pentru a salva casa lui Iuliu Maniu”, a declarat coordonatorul campaniei, preotul Cristian Borz.

 

Autorităţile nu se implică

Sprijinul celor peste 300 de donatori este cu atât mai important cu cât autoritățile locale din comuna Pericei (de care aparține localitatea Bădăcin - n.r.) și cele județene au făcut doar promisiuni care nu s-au concretizat defel, ori au amânat fiecare cerere de susținere care le-a fost înaintată.

Ultima cerere de acest fel, depusă în 16 august, a fost respinsă de Consiliul Județean (CJ) Sălaj în 22 august pe motiv că nu există, la nivel de județ, un program prin care să se poată acorda finanțare unităților de cult. De remarcat, însă, că, deși cererea a fost depusă de Parohia Greco-Catolică Bădăcin – al cărei preot paroh, Cristian Borz, este coordonatorul campaniei de salvare a imobilului anterior amintit – sprijinul era solicitat pentru un monument istoric, respectiv o casa de patrimoniu, și nu pentru o unitate de cult. Este cea de-a patra cerere respinsă, de altfel, de CJ Sălaj, de fiecare dată găsindu-se o scuză pentru a se sta cu mâinile în sân.

„Momentan Consiliul Județean Sălaj nu are activ un astfel de program, prin care să poată acorda sprijin financiar unităților de cult din județ, însă dorim să vă aducem la cunoștință faptul că în viitorul apropiat vom continua demersurile noastre pentru sprijinirea unităților de cult, și nu numai, prin lansarea unui program ce vizează reabilitarea/conservarea monumentelor istorice de pe teritoriul județului Sălaj. În momentul finalizării și aprobării lui, toate informațiile vor fi publicate pe site-ul Consiliului Județean și în presa locală. În acest sens, vă invităm să urmăriți site-ul Consiliului Județean Sălaj”, se arată în răspunsul primit de echipa de proiect de la autoritățile județene.

Dar cu sau fără suportul oficialităților, campania merge mai departe. Dacă în anii trecuți, sumele donate au ajutat la refacerea fundației, a terasei și a pereților imobilului, în acest an echipa de proiect dorește să facă încă un pas în salvarea casei care a aparținut familiei marelui om politic al secolului trecut. Este vorba de refacerea acoperișului, extrem de deteriorat de vicisitudinile vremii.

 

Campania continuă

„Lucrările vor începe în curând, mai sunt niște detalii care trebuie puse la punct și îi dăm drumul”, a declarat Cristian Borz. Ca și până acum, firma cu care se va lucra este SC Euras Satu Mare, specialiștii acesteia făcând câteva vizite la Bădăcin premergător deschiderii șantierului, pentru analizarea stării acoperișului.

Așadar, campania de salvare a Casei Iuliu Maniu continuă, iar cei care doresc să contribuie la reabilitarea ei o pot face donând în conturile: lei - RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400; euro - RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205; dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730; Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

De asemenea, cei care pot și doresc să ajute echipa cu materiale de construcții (ciment, grinzi de lemn etc.) ne pot contacta pe pagina de Facebook SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu.