Alegerea locației unei parcări pentru camioan în mijlocul comunei Cărpinet a fost, și este, un suficient motiv de îngrijorare a locuitorilor, deoarece cu toții afirmă că „le fuge pământul de sub picioare” din cauza unor falsuri în acte făcute în urmă cu câțiva ani, ei fiind, de altfel, ferm convinși că la mijloc sunt, cu siguranță, alte interese.

Cu scopul clar de a nu permite construirea unei parcări de camioane (TIR) pe proprietățile lor, chiar în centrul comunei, în jur de 25-30 de persoane au organizat, ieri, 9 februarie, de la ora 10.00, un protest foarte civilizat la fața locului, în speranța că cineva din conducerea județului va fi prezentă în urma unor solicitări telefonice făcute în cursul zilei de luni, după cum afirma Silvia Hoza, de 80 de ani. Oamenii sunt ferm convinși că, atât timp cât își plătesc impozitul anual pe terenuri, nu sunt expropriați așa cum au aflat acum, o dovadă clară în sprijinul lor fiind chitanța pe acest an prin care dovedesc plata impozitului pe anul 2021. Sub o formă sau alta localnicii și-au expus nemulțumirea în fața primarului comunei, Daniel Petru Curta, care, evident, este la curent cu situația existentă, domnia sa făcând mai multe demersuri la forurile competente pentru a remedia această nedreptate adusă locuitorilor și care este pe cale să devină, din păcate, certitudine în caz că nu se va accepta soluția propusă de a se construi parcarea pe un alt teren disponibil.

„În cursul anului 2020 am avut mai multe discuții cu reprezentanții CNAIR, am făcut adrese în care am arătat că în cursul anilor 2012-2013 s-au făcut, cred eu, abuzuri din partea fostei conduceri a primăriei, în sensul că nu au fost înștiințați oamenii de această parcare care urma să se construiască în interiorul comunei Cărpinet, în mijlocul comunei mai precis, pe terenuri intravilane. S-a spus, și am aceste adrese de la CNAIR, că această parcare este amplasată în afara localității, neexistând locuințe în zonă. Fals, au fost niște falsuri grosolane făcute în urmă cu 8-9 ani. Eu am arătat aceste lucruri la CNAIR Cluj, CNAIR București, Avocatul poporului, arătând că există posibilitatea amplasării acestei parcări în afara satului Cărpinet și unde toată comuna ar fi de acord, nederanjând pe nimeni. Reprezentanții CNAIR în prima fază, în 18 august 2020, au venit la fața locului, iar împreună cu președintele Asociației Urbariale, Nicolae Stan, am semnat un proces verbal prin care dânșii și-au ales un alt loc în afara comunei, noi făcând schimb cu asociația. Însă, cu toate că există un acord semnat între primărie, Asociația Urbarială, CNAIR și directorul de la Selina, cel care execută această lucrare, după trei luni de zile au revenit la ideea că totuși ar fi mai bine să o construiască în mijlocul satului. Am purtat în acest sens o discuție cu doamna director Mariana Ioniță, de la CNAIR București, care mi-a comunicat că se fac presiuni la dânsa, din partea Prefecturii, să se construiască această parcare în mijlocul comunei, motivând că s-ar prelungi termenul de executare cu o lună sau două, dar eu, ca primar al comunei Cărpinet, pun întrebarea că dacă din anul 2010 nu s-a terminat acest tronson de drum, acum chiar nu puteau suporta o lună de zile până ce se rezolva problema cu celălalt amplasament, cu care dânșii au fost de acord? Dar nu știu ce se ascunde în spatele acestei presiuni politice, nu pot să-mi dau seama. Am cerut audiență la domnul prefect care, din păcate, nu ne-a primit, fiind primiți de domnul subprefect, de față cu reprezentantul cetățenilor comunei Cărpinet, Ioan Todoran. Subprefectul a fost de acord cu noi că această parcare nu trebuie construită în interiorul comunei, dar nu știu ce s-a întâmplat, deoarece iar au revenit la această idee, însă oamenii sunt profund nemulțumiți și, totodată, spun cu voce la unison că nu vor permite să se construiască această parcare în mijlocul comunei”, a declarat pentru CRIŞANA,  Daniel Petru Curta, primarul comunei Cărpinet.

Reprezentanții CNAIR, la fața locului

După aproximativ o oră de când erau adunați pe locul unde se dorește construirea parcării de camioane grele, cei aproximativ 30 de locuitori ai comunei au avut satisfacția să primească pe proprietatea lor pe ing. Bogdan Coțovan, de la DRDP Cluj, împreună cu o mică delegație, acesta având un dialog civilizat cu sătenii. Aceştia sunt extrem de nemulţumiţi deoarece anul trecut au primit mai multe promisiuni de mutare a parcării în afara localităţii, dar care nu s-au materializat. Ei acuzând că toate actele înaintate sunt false, principalii vinovați fiind cei din conducerea primăriei din urmă cu aproximativ 8-9 ani. Printre cei mai vehemenţi au fost Silvia Hoza, de 80 de ani, și Victoria Ienciu, 73 de ani, Silviu Ienciu, iar Marcel Farcaș a afirmat că prin această găselniță de a construi o parcare în mijlocul satului „vom fi de râsul lumii”, deoarece, după spusele lui: „eu ca șofer de tir am călătorit mult pe drumurile continentului, însă nu am văzut vreo parcare în centrul nici unei localități. Dar cine știe, poate vom fi din nou în fața unei premiere nedorite, bizare chiar. Doamne ferește!”. După mai multe discuţii, în care fiecare și-a expus părerea, primarul comunei, Daniel Petru Curta, împreună cu ing. Bogdan Coțovan, dar și reprezentantul locuitorilor comunei, Ioan Todoran şi secretarul primăriei Gheban Sav, de comun acord au redactat o minută prin care se specifică doleanțele cetățenilor din comună şi care va fi adresată CNAIR București, CNAIR Cluj, Prefecturii Bihor și firmei constructoare.

Locul propus pentru construcţia parcării, şi pentru care comuna are pregătit terenul - iar sătenii sunt de acord - este în afara localităţii, la o distanţă de aproximativ un kilometru de terenurile intravilane unde este actualul amplasament.