La inițiativa Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Sălaj Plus” a avut loc un exercițiu de implicare comunitară sâmbătă, 8 aprilie, la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, care a presupus relizarea curățeniei de primăvară în parcul „bătrânului castel”, ecologizarea văii din sat și a unui loc devenit groapă de gunoi.

Această acțiune continuă demersul de refacere și întreținere a parcului Casei Memoriale demarat la începutul lunii martie prin plantarea a 300 de puieți de pin, activitate urmată de tăierea unui tei ce punea în pericol mormintele familiei Maniu.În cadrul exercițiului de sâmbătă, la Casa Memorială „Iuliu Maniu” s-au văruit și s-au cosmetizat pomii, au fost adunate vreascurile și arse, s-a tuns gardul viu, s-a săpat și s-a curățat în jurul bustului lui Iuliu Maniu, a fost refăcut scrisul de pe pietrele funerare ale mormintelor familiei Maniu, iar  la final cei prezenți au fost răsplătiți cu plăcinte pregătite de femeile din sat.

„Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit sâmbătă la această acțiune, în mod special Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI)„Sălaj Plus” care a inițiat activitatea și a reușit să implice colaboratori pentru realizarea curățeniei de primăvară. E importantă mobilizarea pentru că numai împreună putem realiza lucruri bune pentru comunitate”, a spus preotul Cristian Borz. 

Acțiunea s-a realizatla propunerea ADI „Sălaj Plus”, cu sprijinul Colțului Românesc, Fundației pentru Educație și Dezvoltare Locală „Agapis”, Parohiei Greco-Catolice Bădăcin, Parohiei Ortodoxe Bădăcin, Corului ortodox din Bădăcin, Centrului de Informare Turistică Pericei, Primăriei Pericei, Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Șimleu Silvaniei, iar produsele necesare curățeniei au fost puse la dispoziție de magazinul Gimi Home Zalău.

Campania „Salvați Casa lui Iuliu Maniu” continuă

Reamintim că, în continuare, este nevoie de suținere financiară pentru demararea și susținerea lucrărilor la acoperișul Casei, aflat într-o stare avansată de degradare. De la începutul campaniei și până acum, din fondurile adunate prin intermediul donațiilor,  s-a reabilitat fundația și pereții casei.

Inițiem un nou apel către cei care susțin conservarea unui obiectiv de patrimoniu și, astfel, doresc să contribuie la reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, prin prezentarea conturilor special deschise acestei cauze și îndemnul de a dona orice sumă de bani. De asemenea, cei care doresc să doneze 2% din impozitul pe venit o pot face accesând  formularul 230, disponibil și online pe pagina de Facebook a campaniei. Formularul completat se depune personal la sediul ANAF până în 15 mai, ori prin intermediul unui împuternicit, printr-o procedură aparte. Pe scurt, din orice venit, statul impozitează 16%, din care 2% pot fi directionați spre o entitate nonprofit. Astfel, banii nu ajung la stat, ci ajută un ONG să-și susțină financiar activitatea. Practic, este un sistem prin care avem posibilitatea de a decide în mod direct încotro se îndreaptă impozitele noastre pe care oricum le plătim, iar dacă nu destinația lor până la 15 mai, vor fi direcționate automat către stat.

Conturi: Lei - RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400; Euro - RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205; Dolari - RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730; Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com, deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei (Sălaj).

Echipa de campanie