Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin - Pădurice centenară plantată de copii
De ani de zile curtea casei Maniu din Dealul Ţarinei nu a mai fost atât de animată. Peste trei sute de copii şi părinţi s-au întâlnit sâmbătă, 20 octombrie, pentru a planta copaci în grădina casei memoriale aflată în reconstrucţie.
„100 de copii vor planta 100 de copaci de Centenar” a fost moto-ul unei zile care a prins cu adevărat rădăcini în istoria acestei părţi de ţară. De fapt, s-au plantat mai mulţi molizi, deoarece numărul celor care au dorit să participe la această acţiune a depăşit aşteptările organizatorilor. Copăceii au fost aduşi dis de dimineaţă de la Ocolul Silvic Şimleu Silvaniei, prin grija inginerului silvic Bogdan Pop şi a şefului de ocol, Nicolae Vălcăuan, ambii fii ai satului. Au fost aduse şi zeci de cazmale şi sape, iar în scurtă vreme au început să sosească şi eroii acestei zile, copiii, însoţiţi de părinţi. Au venit din sat, din oraşele Sălajului, dar şi din Cluj sau Oradea. Fiecare copil înscris la acţiunea de plantare a fost înregistrat de organizatori şi a primit câte un mic ecuson pe care era trecut numele şi vârsta şi pe care l-au montat pe molidul sădit de ei. În acest fel a răsărit o pădurice în care fiecare copac a primit un nume şi o personalitate. După ecusoane se va întocmi apoi o „hartă”, iar peste ani şi ani, cine va vizita Muzeul Memorial Iuliu Maniu din Bădăcin va putea să admire şi păduricea de molizi personalizată într-o frumoasă zi de octombrie 2018. Au fost plantaţi 157 de copaci şi nu a fost chiar uşor. Pământul pietros din Dealul Ţarinei le-a dat de furcă, la Bădăcin nu a plouat de peste o lună de zile. Sprijinindu-se unii pe alţii, au reuşit să planteze o pădurice straşnică. Apoi, cei 20 de elevi orădeni de la Cercetaşii Români Uniţi i-au prins la joacă pe copii, pe platoul din faţa casei. Doamnele din sat s-au mobilizat exemplar şi au pregătit peste 300 de plăcinte cu brânză şi cartofi savurate cu poftă de oaspeţii Casei Maniu.
„Mă bucur să văd atâţia copii aici pe Dealul Ţarinei, probabil că mulţi dintre dumneavostră ştiu că Iuliu Maniu a lăsat prin testament acest loc ca el să fie folosit pentru educarea şi instruirea tinerilor şi acţiunea de azi se înscrie în această dorinţă a sa”, a spus preotul Cristian Borz, care a prezentat şi stadiul de reabilitare al casei, aflată acum în faza de finisaje. Casa a fost zugrăvită în exterior şi interior, urmând a fi montată pardoseaua. Campania publică de salvare a casei a înregistrat până în prezent peste 450 de donatori, care au reuşit să adune peste 100.000 de euro (din cei 350.000 euro necesari), bani cu care s-a reuşit salvarea casei. Acum urmează organizarea expoziţiei din viitorul Muzeu, iar săptămâna aceasta o delegaţie de specialişti de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc va ajunge la Bădăcin pentru a ajuta la organizarea muzeală.
„Într-o vreme când se plantează peste tot neîncredere şi dezbinare, am vrut să ne adunăm şi, împreună, să facem un exerciţiu de plantat rădăcini de nădejde. Suntem datori să lăsăm copiilor noştri o Românie mai bună, ca peste încă 100 de ani să o poată sărbători cu adevărat demni, cu bucurie şi mândrie. Pentru că e ţara lor, nu a noastră şi ne vor judeca pentru felul în care am avut grijă de ea”, a spus Alin Prunean, de la comunitatea RO100 Zalău.
Proiectul de reabilitare a casei va fi întregit, pe lângă organizarea muzeală, şi de refacerea domeniului. Întreaga grădină va fi reamenajată sub forma unui parc dendrologic de care se vor bucura vizitatorii Casei Memoriale.
Activităţile de sâmbătă de la Bădăcin s-au încheiat cu vizionarea unor filme documentare despre casa şi familia Maniu, despre oamenii din Bădăcin şi a unui episod din Memorialul Durerii - oamenii care au făcut Unirea şi apoi au sfârşit în temniţele comuniste.
La Bădăcin nu mai plouase de peste o lună de zile, dar duminică dimneaţa, puii de molizi plantaţi de copii s-au bucurat de ploaia rece şi binecuvântată de octombrie...
Proiectul desfăşurat a fost realizat de Parohia greco-catolică din Bădăcin, RO100 Zalău, ajutaţi de Direcţia Silvică Sălaj, Campania „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa Iuliu Maniu”, Grupul vocal Dealul Ţarinei, Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare Locală AGAPIS.
Cei care doresc să contribuie la reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu o pot face donând în conturile: Lei - RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400; Euro - RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205; Dolari - RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730; Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.