Comuna Cetariu, având o suprafaţă totală de 6.200 hectare, cu cele patru localităţi componente - Cetariu, Tăutelec, Şişterea şi Şuşturogi - este situată pe Dealurile Oradiei, oferind celor 2.126 locuitori suficiente suprafeţe agricole, dar şi zone împădurite pe 2.000 hectare. În ultimii ani, pe măsura schimbării generaţiilor datorită înaintării în vârstă, ocupaţiile tradiţionale ale localnicilor, agricultura şi creşterea animalelor, au pierdut teren în favoarea meseriilor şi calificărilor oferite de numărul fără limită al mai micilor sau mai marilor întreprinderi orădene. Acestora li se adaugă îndeletniciri inedite din ţări străine şi de neacceptat acasă de tânăra generaţie, dacă chemarea banului, exprimat în euro, nu ar acoperi tăcuta rugă natală şi părintească. În anul 2003, la solicitarea populaţiei, comuna Cetariu s-a constituit în actuala componenţă de patru sate, creându-şi şansa unei acentuate şi diversificate dezvoltări, mai ales în plan edilitaro-gospodăresc şi social. În funcţia de primar al nou înfiinţatei comune Cetariu a fost ales dl. VITALYOS BARNA.

Odată cu preluarea funcţiei, noul primar al comunei Cetariu, Vitalyos Barna, avea să se confrunte, la început de nou secol şi mileniu, cu o situaţie de-a dreptul dramatică, determinată, printre alte lipsuri, şi dificultăţi comunale, de inexistenţa elementarului mijloc de comunicare - telefonul. Dacă la primărie exista un singur telefon, este de la sine înţeles care era standardul de viaţă al locuitorilor comunei, ca să nu mai vorbim despre facilităţile pe care le are lumea civilizată. „A fost prima luptă pe care am dus-o cu realitatea satelor noastre, dar am câştigat-o chiar din primul an, spre marea bucurie a consătenilor mei. Apoi am intrat tot mai adânc în problematica dificilă a infrastructurii cu care ne confruntăm în continuare, deoarece drumurile noastre nu au fost peste tot accesibile, iar acum suntem la faza modernizării lor, avem în continuare de împlinit vitala cerinţă a alimentării cu apă a fiecărei localităţi, suntem preocupaţi de a asigura condiţii care să stimuleze atragerea investitorilor şi ridicarea unor obiective, dacă nu pe scară industrială mare, atunci a unora cu caracter social, în principal clădiri cu diferite funcţionalităţi, inclusiv case de locuit, case de vacanţă"- precizează primarul comunei Cetariu. Cuprinderea unităţii administrativ-teritoriale în zona metropolitană a Oradiei, alături de alte şapte comune, va avea efecte benefice pentru dezvoltarea economică şi socială a localităţilor componente, pentru integrarea lor în spaţiul urbanistic comun.


Proiectele primarului

x Alimentarea cu apă a localităţilor Tăutelec, Şişterea şi Şuştrurogi;
x Canalizarea centrului de comună Cetariu;
x Introducerea gazului în comună;
x Modernizarea drumurilor comunale;
x Atragerea investitorilor şi creşterea ofertei locurilor de muncă.

Conducerea comunei

Primar, Vitalyos Barna
Viceprimar, Iakab Ernest
Secretar, Sabău Margit

Consilieri: Toth Iuliu, Toth Zsigmond, Furmann Iosif, Bodnar Elemer, Simko Ludovic, Brad Iuliu, Szasbo Andras, Karacsony Eva, Balogh Karoly, Raţ Ionel, Pop Nicolae.


Drumurile, precum aleele în parcuri
Astăzi, a ajunge în cele mai bune condiţii, ne referi la drumuri, în oricare din satele comunei, nu mai reprezintă nicio problemă. Cei 22 km de drumuri comunale sunt consolidaţi prin pietruire şi compactare, oferind condiţii optime de circulaţie rutieră, mai ale că pe 12 km din lungimea totală, a fost aşternut asfalt, după toate cerinţele modernizării. Drumurile comunale, mai ales până la satul Şuşturogi, au fost scoase din noroaie şi gropi în ultimii doi ani, îndeplinindu-se dorinţa sătenilor, care timp de opt mandate au tot cerut primarilor să le facă drum. „Sigur că avem în vedere şi asfaltarea distanţei rămase, astfel că drumul modernizat şi cadrul natural de exepţie vor oferi doritorilor posibilităţi de relaxare, dar va fi şi o oportunitate de a construi case de vacanţă, de exemplu, dar nu numai"- este de părere primarul comunei.


Şcoala, centrul viitorului
Ridicată cu ani în urmă, clădirea şcolii clasele I-VIII din centrul comunei, Cetariu, rămâne şi astăzi cea mai reprezentativă construcţie, mai ales că aici se formează noile generaţii ale comunei. Pentru a le asigura elevilor cele mai bune condiţii de pregătire, clădirea a fost supusă unei reparaţii captale generale. Totul a fost refăcut, reconstruit, rezugrăvit, igienizat. Pe lângă instalaţia de apă curentă, a fost finalizată încălzirea centrală, dotarea cu termopane, cabinetul de informatică a fost dotat cu toate cele necesare. Şi exteriorul clădirii şcolii din Şuşturogi este în plină amenajare, acoperişul fiind deja înlocuit. Administraţia locală se preocupă de dotarea şi modernizarea fiecărei şcoli şi grădiniţe.

Problema apei, în rezolvare
Alimentarea cu apă a localităţii Cetariu a depăşit faza proiectului, în prezent aflându-se în plină execuţie. În investiţa de 27 miliarde lei vechi sunt cuprinse forarea a două puţuri de mare adâncime, construcţia bazinului de captare, reţeaua de aducţiune şi de distribuţie, în lungime de 10 km. Racordarea gospodăriilor - peste 80 la sută dintre locuitori şi-au exprimat dorinţa de a avea apă curentă - şi contorizarea consumatorilor sunt operaţiunile următoare. În perspectivă apropiată, în proiectele primarului Vitalyos Barna este inclusă şi alimentarea cu apă a satelor Tăutelec, Şişterea şi Şuşturogi.

Canalizarea, proiectul următor
Introducerea apei potabile în gospodării şi locuinţe impune organizarea sistemului de colectare a apelor menajere, renunţându-se la deversarea lor întâmplătoare. „Dar introducerea canalizării impune şi construirea unei staţii de epurare pe care o vom construi împreună cu comuna Paleu", precizează primarul Cetariului.

Gazul bate la porţi
Pentru că magistrala de gaz traversează acum teritoriul comunei, există îndreptăţita speranţă a aprobării racordării localităţii la gaz şi apoi a alimentării gospodăriilor.

Şi cătunele vor fi electrificate
Modernizarea iluminatului public prin montarea de corpuri de iluminat economicoase pe toată lungimea reţelei electrice din intravilan este o lucrare deja împlinită. Pentru că mai rămăseseră neelectrificate cele două cătune - Peştea şi Pertişag - primăria şi-a concentrat atenţia asupra lor, construind reţea, astfel că şi locuitorii de aici au parte acum de lumină în case. Şi s-a pietruit trainic drum până aici.

Căminele culturale, reparate
Căminul cultural al fiecărei localităţi a fost supus unor consistente lucrări de reparare şi întreţinere. Au fost refăcute acoperişurile, s-au recondiţionat şi dotat bucătăriile, s-au igienizat grupurile sanitare, totul fiind suportat din venturile proprii ale comunei.

Consiliul local a hotărât să vină în sprijinul bisericilor, al celorlalte aşezăminte de cult prin contribuţie materială, în măsura posibilităţilor. Pe lângă biserica reformată din Cetariu a fost construită o capelă.

Zilele comunei
Sărbătoare anuală, la începutul lunii august, Zilele comunei Cetariu, se bucură de o participare tot mai numeroasă. E adevărat că şi Primăria, şi Consiliul local se străduiesc să diversifice programul acestor manifestări, organizând concerte, spectacole, concursuri, printre cele mai apreciate fiind cel al atelajelor cu cai. Balul strugurilor sau Concursul vinului sunt alte două acţiuni de mare atracţie, din luna septembrie, respectiv februarie.

Investitori, la orizont
Dispunând de circa 2.000 ha de pădure, de o poziţionare ferită de orice sursă de poluare industrială, dar totuşi aproape de Oradea, ba chiar inclusă în Zona metropolitană Oradea, comuna Cetariu se transformă încet, dar sigur în „ţinul făgăduinţei" pentru investitori. Experienţa şi exemplele le sunt la îndemână, nu mai departe de comuna vecină Paleu. „O firmă din Belgia se arată doritoare de a construi un... parc de locuinţe pe teritoriul nostru, în vecinătatea unuia din cele trei lacuri. Alţii îşi exprimă interesul pentru dezvoltarea turismului în multiple forme şi chiar a agroturismului. Cred - ne spune primarul Vitalyos Barna - că în câţiva ani, poate un deceniu, Cetariu va fi o zonă turistică dezvoltată, foarte vizitată şi căutată."