Printr-un proiect cu fonduri europene, în comuna Drăgeşti a fost amenajat un circuit turistic lung de 5 km, care cuprinde două peşteri - Peștera Stracoș, amenajată și deschisă pentru vizitare, și Peștera Tășad, deschisă doar pentru speologie. Peştera Stracoş, situată în arie protejată, are un sistem autonom de iluminat şi de supraveghere, alimentat de panouri fotovoltaice.

Investiţia, realizată în cadrul unui proiect implementat în parteneriat între Agenția Națională de Arii Naturale Protejate (ANANP), ca lider de proiect, Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Drăgeşti, şi împreună cu asociaţiile urbariale din Tăşad şi Stracoş, a fost finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 - 2020. Valoarea totală a proiectului este 11.158.155,09 lei, cu TVA, 100% nerambursabilă. Pe lângă amenajările realizate la cele două peşteri, Stracoș și Tășad, proiectul a prevăzut şi construirea unui Centru turistic şi parcare - 100 mp construcţia şi 150 mp parcarea, au fost create poteci, pe circa 4.900 m, un loc de popas la limita ariei protejate, un pod suspendat, un centru de conservare, două puncte de belvedere şi un traseu tip Via Ferrata.

Prezentarea noului circuit turistic, situat la 30 km de Oradea, a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă în teren, la care au participat Mircea Mălan, vicepreşedintele CJ Bihor, Delia Farcaș, primarul comunei Drăgești, Horia Carțiș, șef serviciu la ANANP, și Viorel Lascu, consultant, implicat în execuția lucrărilor.

„Judeţul nostru are un potenţial turistic foarte important pe care Consiliul Judeţean şi-a propus să-l valorifice atât pentru a proteja frumuseţile naturale pe care Dumnezeu ni le-a dat, cât şi pentru a încuraja relaţia firească dintre om şi natură. În acest scop, CJ Bihor, în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate şi cu mai multe primării din judeţ, realizează mai multe proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. Județul nostru are o nouă peșteră vizitabilă la doar 30 de minute distanță de Oradea. Acest lucru se întâmplă la 12 ani distanță de la amenajarea ultimei peșteri vizitabile din Bihor”, a declarat Mircea Mălan.

„Acest proiect este de o importanță majoră pentru noi. Ne dorim să punem în valoare toate frumusețile naturale ale comunei, în așa fel încât turiștii să vină în zonă, iar comuna să se dezvolte”, a precizat primarul Delia Farcaș.

„Peștera Stracoș este inedită, pentru că se află într-o zonă unde nu ai peșteri, la doi pași de Oradea. Dincolo de faptul că îți aduce această secțiune în evoluția pământului cu fosile, cu biodiversitate, are și o componentă istorică legată de locuirea zonei. Cândva, aici aveau loc anumite ritualuri, pentru că au fost găsite pumnale de sacrificiu medievale. Peștera este într-o zonă care te aduce printr-un peisaj fantastic de apă, calcar, fosile, floră”, a subliniat Viorel Lascu.

„Proiectul din comuna Drăgești este un exemplu clar că proiectele pe care ANANP le are cu Consiliul Județean Bihor și cu celelalte primării din județul Bihor sunt modele de bună practică”, a menționat Horia Carțiș.

Situată pe versantul Văii Peşterii din comuna Drăgeşti, Peştera Stracoş are o lungime de un kilometru, cu o înălţime maximă de 20 de metri, cu trei porţiuni importante. A fost amenajată pe o porţiune de 150 de metri din interior, din galeria subterană. Urmează o zonă mai „sportivă”, cu parcurs activ, chiar prin apă până la piept, cu târâşuri, după care se ajunge la o porţiune spectaculoasă sub aspectul peisajului carstic, cu spaţii foarte largi.

Peștera Stracoș este dotată cu un sistem de iluminare și monitorizare. În mai multe puncte din interior sunt montați senzori care măsoară nivelul de CO2, temperatură, umiditate și curenți. Totodată, la intrare există un sistem care contorizează intrările și ieșirile. Peștera este alimentată cu energie electrică provenită de la panourile fotovoltaice amplasate în apropiere.

Peștera Stracoș va putea fi vizitată începând de sâmbătă, 18 mai. Pentru început, cei care doresc să o viziteze trebuie să se programeze la numărul de telefon: 0259/324545.

Prețurile pentru intrarea în Peștera Stracoș sunt de 20 de lei/adult și 15 lei/copil mai mare de 5 ani. Pentru grupuri de peste 15 persoane, un bilet de intrare pentru un adult e de 15 lei și 5 lei pentru copii mai mari de 5 ani. Intrarea este gratuită pentru locuitorii comunei Drăgești și pentru toți copiii sub vârsta de 5 ani, precum și pentru persoanele cu handicap.