În perioada 8-12 Octombrie, Colegiul Național „Samuil Vulcan”, cea dintâi școală medie românească de la Brazda de Vest a aniversat 190 de ani de existență. Manifestările dedicate marii sărbători vulcaniste au început luni, cu comemorarea ctitorului, episcopul-cărturar Samuil Vulcan și a profesorilor care, de-a lungul veacurilor, au contribuit la creșterea prestigiului întâiului colegiu românesc din partea de vest a țării.

 

Activitățile dedicate celei de-a 190-a aniversări au continuat marți, cu concursurile pentru elevi: cel de istorie, intitulat „Ctitoria lui Samuil Vulcan”, a ajuns la a optsprezecea ediție, în timp ce întrecerea pasionaților de științele naturii – „Ioan Bușiția – artist și naturist” – a fost organizată pentru a șaisprezecea oară.

Dacă ziua de marți a fost una a elevilor, cea de miercuri a aparținut mai cu seamă cadrelor didactice, Simpozionul de comunicări științifice „Gustă știința” fiindu-le dedicat acestora. Crescând numeric și valoric de la an la an, simpozionul a reunit, la cea de-a unsprezecea ediție, peste 280 de lucrări, din 30 de județe ale țării și chiar din străinătate.

Oferta zilei de joi a cuprins mai multe evenimente, de la vernisajul expoziției „Ars Vulcania” și lansări de carte, până la tradiționalul Memorial atletic „Gheorghe Popa-Bota”.

Găzduită de Muzeul Municipal, expoziția „Ars Vulcania” a cuprins creații ale unor plasticieni vulcaniști din ultimul secol: Ioan Bușiția, Niculiță Papp, Ioan Mikloș, Gheorghe Groza, Adalbert Marossy, Andrei Mezei, Călin Moș, Elena Bissinger, Cătălin Iagăr, Radu Frențiu, Șerban Pantiș, Ștefania Fofiu sau Victor Hotean.

La sala de festivități a Colegiului Național „Samuil Vulcan” s-a desfășurat un alt eveniment cultural, mai mulți autori de beletristică și lucrări științifice prezentând ultimele volume în fața unui public avid de literatură. S-au aflat față în față cu publicul beiușean Mircea Popa, președintele Despărțământului Cluj al „Astrei”, cu trei volume – „De la Samuil Vulcan la Iosif Vulcan – O panoramă a scrisului din Bihor până la 1918”, „Octavian Goga și idealul național” și „Lucian Blaga – perspective transilvane”, Ulpiu-Traian Bodea, cu volumul de poezii „De vorbă cu mine” și Pașcu Balaci, care a lansat „Epistolele către români de la Sfântul Munte Athos” și „Sonetele Mării Negre”. Evenimentul editorial a fost completat prin apariția monografiei eseu „Continuitate istorică la Alma Mater Beiusensis 1928-2018”, lucrare apărută sub semnătura profesorului pensionar Teodor Rif și a regretatului dascăl Gavril Hădăreanu.

Cât privește Crosul Memorial „Gheorghe Popa-Bota”, la startul celei de-a XXV-a ediții s-au aliniat peste 350 de elevi proveniți de la școlile locale sau din alte așezări ale Depresiunii Beiușului. La fel ca la edițiile precedente, alături de organizatori – membrii catedrei de educație fizică și sport de la colegiul vulcanian – s-au aflat unii dintre membrii familiei regretatului dascăl, sportiv și antrenor, și anume soția Florica și fiul Ioan, care i-a urmat vocația, devenind, de asemenea, un valoros profesor de sport și antrenor.

Festivitățile aniversare au luat sfârșit vineri, 12 Octombrie. La sala de festivități a Colegiului Național „Samuil Vulcan”, a fost dezvelit bustul patronului spiritual, donație a europarlamentarului bihorean Emilian Pavel.

Finalul manifestărilor dedicate celei de-a 190-a sărbători vulcaniste a aparținut elevilor renumitei școli, aceștia susținând un spectacol artistic, pe scena Casei de Cultură, din numeroasa asistență făcând parte și deputatul Gheorghe Bogdan, din păcate, singurul parlamentar bihorean care a ales să participe la acest eveniment definitoriu pentru evoluția învățământului național: aniversarea celui dintâi colegiu românesc de la Brazda de Vest.