În fiecare zi a săptămânii 26-30 martie, elevii clasei pregătitoare Step by Step a Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, coordonați de învățătoarele Dulca Manuela și Pușcău Georgiana, au desfășurat activități în cadrul programului „Școala altfel”.

 

Conform unei planificări întocmite anterior, ziua de luni a fost dedicată unei vizite la Grădina Zoologică din Oradea, pe care mulţi dintre elevi au văzut-o pentru prima oară. Plăcerea în fața cozii păunului, hazul „maimuțărelilor” din sectorul primate, uimirea și respectul pentru felinele mari, curiozitatea pentru târâtoare au fost ingredientele care au îmbogățit acest periplu. A doua activitate a zilei a venit, cumva, în completarea celei dintâi, întrucât copiii s-au amuzat copios la un film de animație numit „Tăurașul Ferdinand”. Ochelarii 3D, pop-cornul și sucul au însoțit, desigur, vizionarea filmului!

Ziua de marți a avut ca temă vizitarea unei gospodării de la țară ce se pregătește de întâmpinarea Sărbătorii Pascale. Gazdă a fost chiar familia domnișoarei învățătoare Pușcău Georgiana, oameni calzi și primitori, care i-au așteptat pe copii cu ouă fierte gata pentru încondeiat. Bunica le-a povestit celor mici despre tradițiile care se respectă de Paște în satul Ortiteag. După ce ouăle au fost decorate cât mai frumos, copiii au hrănit găinile cu grăunțe sfărâmate chiar de ei, au adunat ouăle din cuibare, au văzut vacile și bivolii, au cules mâțișori și au zburdat veseli pe câmpia din spatele casei.

Miercuri, sub genericul „Părinții - gazde pentru o zi”, elevii și-au vizitat părinții la locul de muncă. Fabrica de ciment Holcim a fost primul obiectiv. Domnul Turcuș Radu, tatăl unuia dintre elevi, i-a condus pe aceștia într-un tur al fabricii, după ce, bineînțeles, au fost echipați corespunzător cu vestă, ochelari și cască de protecție. Copiilor li s-a explicat pe înțelesul lor cum se fabrică cimentul, care sunt utilizările lui şi cum se transportă acesta în toate colțurile țării, ba chiar și peste hotare. În jurul prânzului, copiii au fost invitați la cantina instituției pentru a servi masa. Desertul a fost asigurat la al doilea obiectiv vizitat, fabrica de pâine și produse de patiserie Lugașu de Jos, unde Ivan Ciprian, administratorul firmei și tatăl uneia dintre elevele clasei, a explicat procesul de fabricație a produselor și a facilitat copiilor experiența inedită de a modela din aluat covrigi și biscuiți. Prăjiturelele primite la plecare au răsplătit efortul micilor patiseri de ocazie.

Activitatea de joi, numită „Plantăm, Pământul să-l salvăm!”, a avut drept scop familiarizarea elevilor cu noțiuni ca „mediu înconjurător”, „grijă față de mediu”, „împădurire”. Astfel, în colaborare cu Ocolul Silvic Aleșd, copiii echipați corespunzător au plantat puieți, contribuind la împădurirea unei zone de deal din apropierea orașului Aleșd. Îndrumați de pădurarii care i-au însoțit, elevii au lucrat cu mult zel, reușind sa vadă cum în urma lor se întrezărește viitoarea pădure. Ziua de vineri a fost dedicată împărtășirii de impresii despre activitățile săptămânii. Elevii și-au exprimat opiniile în legătură cu ce au făcut și ce au simțit pe parcursul experiențelor de care au avut parte și au realizat desene cu această temă. Activitățile propuse și desfășurate nu s-au remarcat prin ineditul lor, ci prin bucuria cu care au fost primite și trăite de elevii clasei pregătitoare. Adulții implicați au fost răsplătiți din plin de entuziasmul cu care copiii descoperă lumea!