Cunoscută în toate colțurile lumii, Corala „Armonia” a ajuns și la Beiuș! Protopopiatul Ortodox Român Beiuș, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, episcopul Oradiei și cu ajutorul Primăriei, care a pus la dispoziție Sala Mare, a oferit publicului beiușean un concert de colinde cum rareori acesta a avut ocazia să vadă.

 

Detalii despre evenimentul cultural-artistic de joi, 9 decembrie, fără îndoială cel mai important organizat în acest an la Beiuș, am primit de la părintele Marian-Vasile Popa, protopopul ortodox al Beiușului, Seghiștei și Șteiului, care a mărturisit că regalul artistic oferit de Corala „Armonia” este un dar de sărbători din partea clerului ortodox: „Am avut deosebita plăcere de a-i primi în mijlocul nostru pe componenții Corului «Armonia» din Constanța, care au venit pentru prima dată la Beiuș. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, am desfășurat acest concert de colinde, organizat de către Protopopiatul Ortodox Român Beiuș. Neavând un spațiu atât de generos ca să putem respecta toate măsurile de distanțare în vigoare, am primit acceptul domnului primar – căruia îi mulțumim și pe această cale – de a desfășura concertul în Sala Mare a Primăriei.

Publicul a fost foarte încântat, colindele fiind unele mai frumoase ca altele! Am vibrat sufletește cu toții și am dorit ca aceste colinde să fie darul de suflet din partea noastră, a celor de la Protopopiatul Ortodox Beiuș, a tuturor preoților noștri! Am făcut acest dar tuturor credincioșilor care, în seara aceasta, au ales să vină și să se bucure de acest minunat concert”.

Despre Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” ne-a vorbit chiar arhidiaconul Ion-Iulian Dumitru, dirijorul acesteia: „Am venit cu mare bucurie la Beiuș, la invitația Protoieriei de aici, a părintelui protopop și a Primăriei, și ne-am bucurat împreună în această seară.Suntem o corală care venim de la Constanța, suntem o corală ortodoxă, formată din clerici și studenți teologi. Suntem o corală care reprezentăm Arhiepiscopia Tomisului, reprezentăm Biserica Ortodoxă Română și reprezentăm România. Abordăm mai multe stiluri de muzică, în primul rând stilul liturgic, apoi colindele noastre ortodoxe românești, dar și internaționale, abordăm un stil folcloric românesc și internațional, puțină muzică clasică, deci, încercăm să fim polivalenți, în sens muzical”.

Distinsul nostru interlocutor a dezvăluit și imboldurile care îi determină pe componenții Coralei „Armonia” să performeze pe scenele lumii: „Suntem toți tineri, iubim frumosul, iubim muzica și încercăm să dăruim din sufletele noastre oamenilor care ne ascultă și care ne iubesc, care iubesc «Armonia», un mesaj frumos, un mesaj pozitiv, pe notele muzicii, îndemnăm oamenii să fie mai toleranți, mai buni, mai înțelegători, mai iubitori de Hristos și iubitori între ei, pentru că bucuria vieții este de a trăi pentru cel de lângă tine!”

Celebra corală bărbătească ortodoxă „Armonia” a obținut mai multe premii internaționale și a concertat în mai multe orașe de pe întreg mapamondul. Dintre distincțiile obținute la marile festivaluri și concursuri internaționale amintim: Marele premiu și medalie de aur la Festivalul internațional „Folclor fără granițe” (Dobrich, Bulgaria) și două medalii de aur la concursul „World Choir Games” (Cincinnati, USA), la secțiunile Folclor și Muzica Religiilor, toate în 2012; Medalie de aur (secțiunea Folclor), argint (Arta Sacra) și Marele Premiu (la secțiunea Cor bărbătesc de cameră) la concursul „European Choir Games” (Graz, Austria), în anul 2013; laureată cu aur (secțiunea Arta Sacra), cu medalie de aur și Marele Premiu (Cor bărbătesc de cameră) la „World Choir Games” (Riga, Letonia), în 2014; medalie de aur (Coruri de cameră) în cadrul competițiilor „European Choir Games” & „Grand Prix of Nations” (Magdeburg, Germania), în 2015. Cât despre concertele și turneele Coralei „Armonia”, acestea au avut loc pe mari scene ale lumii, precum: Cairo, Bari, Istanbul, Ierusalim, Tel-Aviv, Madrid, Dublin, Londra, Strasbourg, Nurnberg, Lisabona, Barcelona, Roma sau Paris.