Secretarul Sorin Ile a anunțat, cu ocazia unui interviu acordat recent, că valorile cotizațiilor pe care le vor achita membrii Clubului Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Beiuș rămân la nivelul din 2021.

 

Astfel, pentru acest an, Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Bihor a stabilit următoarele cotizații pentru pescuitul recreativ: 150 de lei/membru adult, 120 de lei pentru elevii cu vârsta mai mare de 14 ani și studenți, 90 de lei pentru pensionari și 45 de lei pentru copiii sub 14 ani. În plus, cei care vor să pescuiască în ape cu acvacultură, precum Lacul de acumulare Leș, vor achita o taxă anuală de 400 de lei.

În baza permiselor eliberate de Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură (ANPA) și a cotizației achitate la zi, pescarii bihoreni pot practica îndeletnicirea favorită pe toate cursurile apelor colinare aflate în administrarea AJVPS Bihor, precum și pe unele ape de munte, în Depresiunea Beiușului fiind vorba despre văile Văratecului, Poiana, Budureasa, Roșiei și Tărcăiței. După cum sublinia interlocutorul nostru, există și excepții, în județul Bihor funcționând și Asociația Surducel-Bulz, care gestionează pescuitul recreativ pe apa de munte Valea Vida.

Inginerul Sorin Ile i-a avertizat pe cei care nu au achitat cotizația pe 2022 și nu au permisul de pescuit recreativ emis de ANPA, că, în cazul când ar fi surprinși la pescuit, riscă sancțiuni cu amendă de la 300 la 600 de lei. De altfel, și anul trecut AJVPS Bihor a organizat controale împreună cu Jandarmeria și Poliția, fiind constatate 85 de sancțiuni referitoare la încălcarea condițiilor de pescuit recreativ sportiv prevăzute în Ordonanța de Urgență nr. 23/2008, precum și 5 cazuri de infracțiuni pentru care au fost întocmite dosare penale.

Apoi, secretarul Clubului Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Beiuș a menționat zonele de restricție, în zona Beiușului acestea întinzându-se pe o distanță de 500 de metri amonte și aval de podurile care au picioare în apă. Cât privește prohibiția, măsura este instituită pentru păstrăv și durează până la 1 mai.

La final, ing. Sorin Ile a precizat că anul trecut au fost făcute mai multe repopulări cu puiet de păstrăv, în apele de munte și cu puiet de șalău, pe Crișul Repede, interlocutorul nostru asigurându-i pe cei 858 de membri pescari ai clubului beiușean că acțiunile de refacere a faunei piscicole vor continua și în 2022.