Aproximativ 2.000 de elevi și preșcolari au „inundat” la orele dimineții de ieri străzile orașului Ștei cu o destinație ușor de anticipat, întâlnirea cu școala. „Ați zâmbit azi?”, scria pe o pancartă, unde se vindeau flori, iar părinții și bunicii confirmau întrebarea prin buchetele cumpărate pentru cei dragi cu zâmbetul pe buze, în speranța unui an școlar reușit.

 

Și în acest an cele patru instituții de învățământ au primit elevii cu porțile deschise, dar și pregătite din toate punctele de vedere pentru ca elevii să-și desfășoare activitatea în condiții optime. La ora 9.00, câte un Te Deum a fost oficiat în bisericile din oraș, astfel fiecare confesiune putând să-și îndeplinească ritualul, după care drumurile elevilor, dar și a celor care i-au însoțit au avut ca punct comun școala. La toate instituțiile de învățământ au participat ing. Iulian Balaj, primarul orașului Ștei, care a ținut alocuțiuni în fiecare școală, prof. Codruța Bogdan, inspector general adjunct din cadrul IȘJ Bihor, care în calitate de reprezentat al ministrului educației în teritoriu a citit mesajul acestuia. De asemenea au fost prezenți subcomisar Liviu Mortan, șeful Poliției Ștei; plutonier major Marin Pantea, din partea Stației de Pompieri Ștei, precum și câțiva consilieri locali, dar și reprezentați din partea Comitetului Reprezentativ al Părinților.

 

Prichindeii, cei mai matinali

Ca de obicei prichindeii au fost cei mai matinali și în acest an care, la ora 10.00, au intrat pe porțile Grădiniței cu Program Normal și Prelungit cu multă emoție, fiind așteptați încă de la intrare de educatoarele lor cu „buchete” de baloane colorate. „Cei 161 de preșcolari vor fi repartizați în șapte grupe, de educația lor ocupându-se 12 cadre didactice, trei nedidactice și șase persoane auxiliare. Și în acest an copiii vor avea cele mai bune condiții de a-și desfășura programul”, a spus, printre altele, în cuvântul de deschidere directoarea Lucreția Cearnău. Festivitatea de deschidere a avut loc la Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” ca de obicei în curtea școlii, conducerea fiind una stabilă, compusă din prof. Simona Pantea și Liana Moruț, directoare, respectiv directoare adjunctă, iar consilier educativ prof. Adelina Panici Mangra. De pregătirea celor 660 elevi se vor ocupa 44 de cadre didactice. Printre altele, în cuvântul de deschidere Simona Pantea a afirmat: „Şi în acest an vom primi generația actuală de elevi în condiții cât mai bune, dorind, ca întotdeauna de altfel, să ne bucurăm împreună de drumul pe care ne angajăm cu toții, unul al educației”.

 

CT „Unirea”

Sunetul clopoțelului a găsit „uniriștii” pe terenul de sport, iar directorul colegiului, Lucian Cernea le-a urat bun venit atât lor cât și invitaților. Alături de Lucian Cernea, conducerea colegiului este formată din prof. Viorica Mone, directoare adjunctă și prof. Adrian Gruie, consilier educativ. În colegiul șteian în acest an se vor „califica” 616 elevi, coordonați de 63 de cadre didactice, didactice auxiliare și nedidactice. „Renumele colegiului a crescut de-a lungul anilor, datorită miilor de tineri, care au pornit spre universitățile din țară unde s-au afirmat. Toți au dovedit cu mândrie că au fost elevii noștri, iar performanțele atinse în diversele domenii demonstrează calitatea muncii prestate de distinșii noștrii dascăli”, a afirmat, printre altele, directorul Lucian Cernea, în cuvântul de deschidere.

 

CN „Avram Iancu”

Ca de obicei curtea colegiului a fremătat de nerăbdare la deschiderea noului an școlar, în care cei mai emoționați au fost „bobocii” din clasa a V-a, dar și cei din clasa a IX-a, cu toții „explicând”, ca și în celelalte instituții de învățământ că din nou ghiozadul este la ...„modă”. Prof. Cristian Andru și Emanuel Coroiu ocupă în continuare funcțiile de director și director adjunct, în timp ce prof. Mihaela Zaha este consilier educativ. În bănci vor lua loc 552 de elevi, de educația lor ocupându-se 56 de cadre didactice. „Rezultatele colegiului nostru sunt cunoscute atât pe plan județean cât și național, iar prin proiectele Erasmus+ la care am participat, faima instituției noastre a trecut granițele, fiind apreciată în multe țări ale Uniunii Europene. Și în acest an datorită unui procent de promovabilitate la bacalaureat foarte bun, 73%, sunt ferm convinşi că „Nepoții lui Avram Iancu” cum sunt cunoscuți elevii noștri, vor face ca din nou cartea noastră de vizită să fie una deosebit de apreciată la instituțiile de învățământ superioare, unde mulți au să-și continue studiile”, a specificat printre altele, directorul Cristian Andru.