Dacia Group Renault şi-a deschis portierele pentru reprezentanţii mass-media
La începutul acestei luni, peste 40 de reprezentanţi ai presei locale din România au fost invitaţi de conducera Dacia Group Renault să viziteze uzina de la Mioveni, unde se fabrică cele trei produse din gama Logan (berlină, break, VAN) şi unde, până în anul 2009, vor fi lansate alte trei modele de autoturisme. De asemenea, în cadrul unui seminar susţinut la Sinaia, conducerea Dacia a prezentat rezultatele obţinute de la lansarea modelului Logan, menţionând că, anul trecut, s-a ajuns la o producţie de 850 de vehicule pe zi, în condiţiile în care procesul de fabricaţie este aproape în totalitate manual.
Produse europene la costuri româneşti
Vizita pe platforma de la Mioveni a cuprins o prezentare a halelor uriaşe în care se fabrică cele trei tipuri de Dacia Logan. Turul a cuprins departamentele de presaj, caroserie, mecanică şi montaj general, singura hală în care ziariştii nu au avut acces fiind cea de vopsitorie, motivul fiind cel al toxicităţii ridicate din hala respectivă.
De asemenea, vizita a cuprins şi centrul de export CKD, inaugurat în anul 2005, de unde sunt trimise către alte centre de producţie, situate în Rusia, Maroc, Columbia, Iran şi India, elemente constitutive ale modelului Logan. Platforma industrială de la Mioveni este întinsă pe o suprafaţă de 2.900.000 mp, uzina măsurând, de la un capăt la celălalt, cinci kilometri. Producţia în anul 2006 a ajuns la 850 de vehicule pe zi, fiind asamblate 40 de caroserii pe oră. Pentru Dacia lucrează 11.833 de persoane, din care, la uzină, sunt angajate 6.317 persoane. Multe dintre acestea sunt femei, directorul general al Dacia, Francois Fourmont, declarând că acestea reprezintă 36% din totalul angajaţilor, acestea fiind încadrate în muncă în toate sectoarele de activitate şi la toate nivelurile ierarhice. De altfel, majoritatea proceselor de producţie din Uzinele Dacia sunt efectuate manual, în fabrică funcţionând un singur robot. De la preluarea fabricii de către Renault, condiţiile de muncă au fost îmbunătăţite, producţia de autoturisme de la Mioveni făcându-se la standarde de calitate europene. Obiectivul declarat al conducerii Dacia este de a produce la standarde de calitate Renault şi la costuri româneşti o gamă de vehicule robuste, fiabile şi accesibile ca preţ pentru clienţii români şi străini.
Cel mai bun rezultat comercial din istoria sa
În cadrul seminarului organizat la Sinaia, conducerea Dacia Group Renault a prezentat rezultatele înregistrate în anul 2006 la vânzarea autovehiculelor din gama Logan, comparativ cu anii precedenţi, precum şi proiectele vizate de fabrică pentru perioada 2007-2009. Potrivit lui Francois Fourmont, până în anul 2009, Dacia este a doua marcă a Grupului Renault, iar România reprezintă a şasea piaţă a Grupului. "Din anul 2004, când a fost lansată Dacia Logan, s-au vândut 415.000 de autovehicule. În afară de România, cei mai mulţi clienţi provin din Franţa, Turcia, Algeria, Serbia, Germania, Spania, Ucraina, Ungaria etc.", a declarat Fourmont, acesta precizând că, în acest an, obiectivul principal îl constituie vânzarea a 210.000 de vehicule, ritmul de creştere urmând a fi a accelerat, astfel încât, în 2008, să fie vândute 350.000 de vehicule. Potrivit lui Francois Fourmont, proiectul este, practic, lansat, întrucât au fost deja comandate noile linii de producţie. Pentru realizarea acestui proiect, trebuie făcută o investiţie de aproximativ 350 milioane de euro. În urma acestui program, totalul sumelor investite de Renault la Dacia începând din 1999 va atinge un miliard de euro la sfârşitul acestui an. În anul 2006, Dacia a înregistrat cel mai bun rezultat comercial din istoria sa, nivelul vânzărilor atingând 196.708 unităţi, din care 183.958 vehicule produse în România şi 12.750, în Maroc. Faţă de 2005, vânzările mărcii Dacia au crescut cu 19,6%. Pe piaţa externă, au fost vândute peste 88.000 de automobile Dacia, iar prin centrul CKD au fost expediate, către uzinele de montaj din Rusia, Maroc, Columbia, Iran şi India, 91.000 colecţii. Pe piaţa din România, Dacia a vândut 107.777 vehicule, din care 96.044 Logan şi 11.733 Pick Up. De la lansarea sa comercială, în septembrie 2004, numărul automobilelor Logan care circulă în România a depăşit 200.000 de unităţi. Pentru anul 2009, Dacia îşi propune să-şi extindă gama de modele de la cele trei pe care le produce în prezent (berlină, break şi furgonetă) prin lansarea, în 2009, a trei noi modele de autoturisme. Acestea vor fi construite pe noua platformă din Piteşti, care va fi deschisă începând cu anul 2008.
Cererile curg, intervalul de livrare creşte
La capitolul nemulţumiri, directorul general al Dacia a declarat că, din cauza numeroaselor solicitări înregistrate pentru marca Logan, este foarte dificil ca fabrica să facă faţă tuturor cererilor. "Intervalele de livrare cresc din ce în ce mai mult. Clienţii pot spune că principalul dezavantaj al maşinilor noastre este că nu ajung mai repede", a adăugat Fourmont, acesta menţionând că, la începutul acestui an, numai pentru Logan break au venit 4.000 de comenzi din Franţa, în condiţiile în care conducerea Dacia estima ca în jurul a 4.000 să se ridice solicitările pentru întregul an. "Primirea mărcii Dacia în Europa occidentală este extraordinară, astfel că, în 2007, va fi dificil să facem faţă tuturor cererilor. De aceea, vom fi obligaţi să facem unele echilibrări, în special în detrimentul României", a declarat Francois Fourmont. Directorul general al Dacia a mai precizat că, pe piaţă, nu existe produse care să fie vândute la preţul Loganului, iar cea mai mare concurenţă pe care Dacia o va avea vine din partea firmei Toyota, care a anunţat că va lansa un model asemănător. "Acest lucru ne satisface. Acum câţiva ani, toată lumea spunea că Loganul nu are nicio şansă, iar acum Toyota vrea să scoată un produs similar. Între timp, noi vom lucra la îmbunătăţirea competitivităţii maşinilor noastre. În trei ani, ne vom ameliora prestaţia, vom avea o gamă de maşini", a mai menţionat Fourmont.
"România nu trebuie să devină lada de gunoi auto a Europei"
Directorul general al Dacia a declarat, în cadrul seminarului de la Sinaia, că Dacia susţine Guvernul în problema taxei de primă înmatriculare, în forma adoptată la jumătatea anului trecut. Potrivit lui Francois Fourmont, în lipsa unei astfel de reglementări România s-ar putea transforma în groapa de gunoi auto a Europei. Astfel, Fourmont a dat ca exemplu situaţia din Polonia de după aderarea acestei ţări la Uniunea Europeană. Directorul general a precizat că Polonia a fost invadată de 2,5 milioane de vehicule de ocazie, din care 1,8 milioane aveau mai mult de 10 ani vechime. "Piaţa poloneză de maşini a căzut, iar de atunci nu şi-a mai revenit. În prezent, în Polonia, intră în fiecare lună 100.000 de vehicule de ocazie, adică tot atâtea cât au intrat în România de-a lungul întregului an 2006", a precizat Francois Fourmont, acesta adăugând că, dacă a această situaţie s-ar repeta, ar avea consecinţe dramatice pentru România, atât din punct de vedere economic, cât şi ecologic. Astfel, prin scăderea vânzărilor de automobile autohtone, ar fi desfiinţate zecii de mii de locuri de muncă. "Dacia, împreună cu reţeaua sa comercială şi de furnizori, asigură locuri de muncă pentru peste 100.000 de persoane. Aceasta înseamnă resursele financiare a 100.000 de familii. Miza, dincolo de aspectul economic, o reprezintă mii de locuri de muncă ameninţate să dispară la Dacia şi zeci de mii de locuri de muncă ameninţate să dispară în România", consideră directorul general al Dacia. De asemenea, acesta a menţionat că, din cele 3,5 milioane de maşini care alcătuiesc parcul auto din România, o pătime au o vechime de peste 20 de ani. Astfel, dacă România va fi invadată de maşinile vechi din Europa, acest lucru nu ar face altceva decât să îmbătrânească şi mai mult parcul auto, care şi aşa este unul dintre cele mai vechi din Europa. "România nu trebuie să permită să devină lada de gunoi auto a Europei, cum a fost Polonia", şi-a încheiat Fourmont pledoaria pentru menţinerea taxei pentru prima înmatriculare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.