Cu un an în urmă, cu ocazia reîntâlnirii absolvenţilor primei promoţii de liceeni ai Şcolii din Popeşti, consemnam în articolul „Liceul Popeşti, la cincizecimea primei promoţii - Sfinţenia cinstirii şcolii bihorene”, publicat de CRIȘANA sâmbătă, 14 mai, 2016, debutul manifestărilor dedicate cinstirii unei şcoli etalon a Ţării Bihorului, şcoala popăscană de pe Valea Bistrei, atestată documentar acum 233 de ani, și care încununează, în acest an, împlinirea celor 55 de ani de învăţământ liceal.

 

Proiectul educaţional comunitar „Dăruire“

Emoţia primelor zile ale începutului de an şcolar, a bobocilor, a elevilor, părinţilor şi dascălilor popăscani, aduce „în plină toamnă, așa cum natura adună toate roadele și bogățiile sale, și noi ne adunăm cuvintele de mulțumire pentru cei care ne-au așternut poteci în cale și ne-au îndrumat pașii cu înțelepciune, lansarea proiectului educațional de acțiune comunitară, intitulat sugestiv ,,Dăruire“, cu ocazia zilei de 1 octombrie, declarată Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, propunându-şi să promoveze înţelegerea şi acceptarea reciprocă între generaţii, implicarea persoanelor de vârsta a treia, foste cadre didactice, asociaţii partenere, personal didactic auxiliar și nedidactic din şcoala noastră, în viaţa socială a comunităţii, realizând, astfel, un schimb de experienţă şi îmbunătăţind, în acest fel, comunicarea şi activităţile de grup dintre tineri şi vârstnici, proiect sprijinit de Primăria comunei Popești, reprezentată de primarul Dorin Curtean, Consiliul local Popești, și Liceul Tehnologic Popești”, spune prof. Gențiana Bandi.

Rodul educaţiei popăscane

Cele peste cincizeci de promoţii de absolvenţi bacalaureaţi ale Liceului din Popeşti sunt tot atâtea poveşti de viaţă, de dragoste, de vise adolescentine, de împliniri şi… neîmpliniri, de reuşite şi eşecuri, de destine şi cariere profesionale… Multiplicate pe drumul şcolii, de totalul claselor elevilor absolvenţi… O matematică a cugetului, dar şi a firii, a reuşitei, a împlinirii, prin rotunjirea unei medii, decisivă uneori printr-o sutime! Ingineri, doctori, buni meseriaşi, avocaţi, profesori, ofiţeri, preoţi, muzicieni, economişti sunt sau au fost absolvenţii Şcolii din Popeşti.

În numele lor, al tuturor celor care nu au uitat că sunt legaţi de şcoala din Popeşti, „Credem, și ne dorim, ca și la vârsta senectuții, când anii, asemenea petalelor, se strâng în floare, apoi încep să se veștejească una câte una, cei 120 de invitaţi, oamenii dragi nouă, să-și dorească să participe la această întâlnire de suflet, care ne va aduce un plus de lumină vieții, atât cât ne va mai fi dată de Dumnezeu”, mărturiseşte prof. Mirela Crișan, directoarea Liceului Tehnologic nr.1 Popești.

Popeşti, Popeşti, Popeşti, un brâu de dealuri…

Bălcescu descria Ardealul în scrierea lui referenţială „Românii sub Muhai-Voievod Viteazul” în Cartea a patra - Unitatea Naţională, drept: „…Un brâu de munţi ocolesc, precum zidul o cetate, toată această ţară şi dintr-însul, ici-colea, se disface, întinzându-se până în centrul ei, ca nişte valuri proptitoare, mai multe şiruri de dealuri nalte şi frumoase, măreţe pedestaluri înverzite, care varsă urnele lor de zăpadă peste văi şi peste lunci.”

„Concomitent cu lansarea proiectului Dăruire, liceul nostru sărbătorește 55 de ani de la înființare, astfel activitățile organizate vor stabili o punte între generații, vor scoate din cufărul cu amintiri cele mai frumoase povești din viața școlii. Anii trec dar ,,...cu cât oamenii îmbătrânesc, cu atât spiritul lor devine mai suplu, mai cald, dobândind o înfățișare mai organică. S-ar zice aproape că pentru spirit timpul este o dimensiune a întineririi” (Lucian Blaga). Fiecare vârstă are farmecul ei. Copilăria înmagazinează esenţa cunoaşterii lumii înconjurătoare. Ne întoarcem la ea când suntem trişti, pentru a regăsi confortul inocenţei şi al lumii văzute prin ochii copilului din noi. Tinereţea e vârsta viselor şi a dăruirilor, a planurilor şi avânturilor. Vârsta a treia, de aur, a cărei frumuseţe trece neobservată, are strălucirea ei, acumulând forţele emoţionale ale tuturor vârstelor.” Acesta este scopul proiectului Dăruire, motivaţia eforturilor depuse pentru împlinirea acestei sărbători, a Şcolii, a Elevilor, a Dascălilor, a tuturor Oamenilor ei, care suntem noi, toţi. Fără ani şi fără vârstă! Aşa a conceput proiectul Dăruire el, omul de mare simţire muzicală, preşedintele consilierilor din Comisia Cultură-Învăţământ-Sport a Consiliului Local Popeşti, el, sfetnicul primarului, prof. Ioan Giarca, de la absolvirea facultăţii, de o viaţă, dascăl al şcolii…

Şcoala din Popeşti şi Asociaţia Morăriţa

Din anii înfiinţării, proiectele culturale, educative şi religioase ale Asociaţiei Morăriţa au căutat parteneriatul şcolii popăscane. Au fost lansate în sala festivă a şcolii, în prezenţa autorilor, cărţi istorice, literare, religioase (Stelian Vasilescu, Paşcu Balaci, Vasile Ilica, Alexandru Sfârlea). A fost vernisată, în parteneriat, expoziţia de sculptură în crengi şi rădăcini de copac unicat naţional, a artistului popular Lae de la Moară din Fânaţe - Câmpani, găzduită, apoi, pentru vizitare, două luni în spaţiile şcolii. Numeroase personalităţi culturale judeţene au participat la activităţile culturale organizate de asociaţie la Şcoala din Popeşti. Grupuri de elevi au participat la excursia dedicată sărbătoririi Zilei Naţionale a României în Alba Iulia, proiect aflat la ediţia a XIV-a. Morăriţa a organizat la Oradea excursii dedicate elevilor cu posibilităţi modeste, pentru cunoaşterea obiectivelor culturale, vizionarea unei piese de teatru, îmbăiere la Băile Felix etc. Donaţiile de cărţi, tehnică de calcul, jucării şi dulciuri pentru copiii de la Grădiniţa Popeşti, participarea la proiectele Asociaţiei Morăriţa fiind uzuale.

Lansarea proiectului de comemorare a prof. Constantin Mălinaş, cu cele cinci ediţii de comemorare, dintre care patru desfăşurate la Şcoala din Popeşti, în parteneriat cu Morăriţa, concomitent cu demararea procedurii de atribuire Liceului Popeşti a numelui profesorului Constantin Mălinaş, rămân activităţi care fac cinste şcolii şi slujitorilor ei, chiar dacă proiectul astăzi este nefinalizat. Timpul şi înţelepciunea pot fi soluţia oricărei provocări. Ascultaţi poetul: „Dar moara deschisă în sat,/Adică la marginea satului, scundă,/Are un glas răguşit şi cântat/În scrâşnet de piatră şi plânset de undă. (Morarul - Lucian Blaga). Prezenţa Preasfinţitului episcop dr. Ioan Mihălţan „Crişanul” la activitatea de prezentare a cărţii Mănăstirea ortodoxă de la Voivozi, în Şcoala Popeşti, rămâne o amintire deosebită, o cinstire adusă şcolii, datorată marelui ierarh de la Episcopia Oradiei.

În ultimii ani, au fost premiaţi de asociaţie cu două locuri gratuite în tabăra internaţională a elevilor şi dascălilor maramureşeni din dreapta Tisei organizată la Oradea, cei mai merituoşi elevi ai şcolii. Publicaţiile Apşa şi Familia Română au ajuns în şcoală la fiecare număr, iar relaţionarea şcolii Popeşti cu şcolile Maramureşului istoric din dreapta Tisei (Ucraina) a devenit constantă, prin participarea profesorilor la delegaţiile asociaţiei. Constituirea unei asociaţii a şcolii din Popeşti poate simplifica relaţionarea viitoare, dorită a fi întărită şi strânsă mai mult, mai vârtos.

Programul desfăşurării proiectului Dăruire

Duminică, 1 octombrie 2017, de la ora 14.00, în sala festivă a Liceului Tehnologic nr.1 din Popești Bihor, cu respect pentru munca depusă în slujba școlii noastre, vă invităm pentru o întâlnire de suflet, în cadrul proiectului intitulat „Dăruire“. Aşteptăm, între orele 14.00-14.30, sosirea invitaților, în paralel cu vizitarea spaţiilor Liceului Popești. Între orele 14.30 - 16.00, dorim să vă provocăm la discuții libere, urmate de prezentări Power Point şi înmânarea de diplome. Vom modera dezbaterea „55 de ani de la înființarea Liceului Popești (1962 -  2017)”, urmată, de la ora 16.00 până  la ora 23.00, de participarea la masa festivă. 

Cu amintirile foştilor profesori şi absolvenţi, prelungite şi detaliate la masa festivă, proiectul de omagiere a celor cincizeci şi cinci de ani de învăţământ liceal popăscan Dăruire înscrie o pagină de referinţă în istoria Liceului Popeşti, cinstind truda şi dăruirea tuturor dascălilor foşti şi prezenţi ai şcolii, această cetate popăscană a învăţământului bihorean distinctivă pe Valea Bistrei, înfiinţată şi atestată cu mult timp înaintea celor orăşeneşti sau rurale din zona apropiată, este pilda confirmată a rostului celor care învaţă cu folos şi întărită prin fiecare notă bună din carnetul elevilor şcolii.

Vârsta a treia, de aur, a cărei frumusețe trece neobservată, are strălucirea ei, acumulând forțele emoționale ale tuturor vârstelor. Vă mulțumim pentru abnegația și dăruirea cu care ați contribuit la educarea generațiilor de elevi. Tuturor vă dorim viață lungă, liniștită, pentru a putea transmite, în continuare, din bunătatea și, mai ales, din înțelepciunea dumneavoastră. Persoană de contact: prof. Ioan Giarca, telefon: 0743 - 76.19.19; e-mail: giarcaioan@yahoo.com.

Cu gândul la cei plecaţi - elevi şi dascăli deopotrivă -, cu tinereţile celor repartizaţi şi rămaşi în dăscălimea popăscană, cu truda lor înălţătoare de educatori şi formatori de caractere, urăm ani mulţi învăţământului liceal popăscan, acum, la ceas de sărbătoare! Felicitări vouă, profesori şi învăţători, elevi şi personal auxiliar!

Un nou an şcolar cu împliniri, cu note bune şi bună învăţătură!

Dumnezeu să ocrotească şcoala popăscană, cu elevii cu dascălii şi toţi truditorii ei!

Tiberiu MORARU, absolvent al Şcolii din Popeşti