Defilare, de eliberare – 105 ani de libertate, la Beiuș!
Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a însemnat exprimarea fără echivoc a hotărârii de alipire pentru totdeauna la trupul țării a tuturor locuitorilor provinciilor românești de dincoace de Carpați.
Pentru bihoreni, însă, decizia de la Alba Iulia a fost urmată de noi suferințe și jertfe, din decembrie 1918 și până în aprilie 1919, când brava noastră armată elibera teritoriile ce reveneau Regatului României prin sistemul de tratate de la Paris-Versailles, fostele trupe austro-ungare bolșevizate dând dovada unei barbarii greu de imaginat în Europa începutului de secol XX.
Bihor era însângerat prin masacrul de la Sighiștel, soldat cu 9 țărani români uciși și alți 7 răniți, precum și prin asasinatele de la Lunca, unde au fost uciși cu bestialitate trei români de pe lista neagră cu patrioți din ținuturile Beiușului, întâi, beiușenii Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș (în noaptea de 3/4 aprilie), iar apoi vășcăuanul Nicolae Bogdan (12/13 aprilie).
Peste puțin timp, în urma luptelor din 18 și 19 aprilie, colonelul Gheorghe Rasoviceanu, la comanda regimentelor 9 Vânători și „Beiuș”, elibera urbea de pe Crișul Negru. Primiți cu un entuziasm greu de imaginat, vitejii ostași ai celor două regimente au celebrat Paștele împreună cu beiușenii, după care au continuat campania de eliberare a întregului pământ românesc de la Brazda de Vest.
Festivitatea care a marcat 105 ani de la eliberarea Beiușului a avut loc vineri, 19 aprilie, pe platoul din fața Monumentului Martirilor Bihorului Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, organizatori fiind Primăria municipiului Beiuș și Garnizoana Oradea, cu sprijinul Instituției Prefectului Județului Bihor, Consiliului Județean Bihor, Garnizoanei Beiuș, Inspectoratului de Jandarmi Județean „Gl. bg. Anton Berlescu”, Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor.
La evenimentul de la Beiuș, alături de primarul Gabriel Popa și viceprimarul Dragoș Balog, au participat deputatul János Kiss, prefectul Dumitru Țiplea, Ilie Bolojan și Mircea Mălan, președintele, respectiv vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, lt. col. Vasile-Gabriel Simion, comandantul garnizoanei Oradea, Horea Abrudan, inspector școlar general al județului Bihor, Cornel Popa, fost senator și președinte al CJ Bihor, col.(r) Dan POINAR și m. m. (r.) Tăsică Bursașiu, reprezentanții Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, comandantul unității militare locale, cpt. Ioan Pașcu, comisarul șef Traian Sabău, comandantul Poliției Beiuș, lt. col. Alin Stanciu, comandantul Secției de Pompieri din municipiu, Marcel Burz, șeful Poliției Locale, Anca Banda, referent la Casa de Cultură din Beiuș, cadre militare în rezervă și retragere, primari și viceprimari din zonă, unii consilieri județeni și locali, precum și alți reprezentanți ai instituțiilor publice locale.
După întâmpinarea oficialităților, prezentarea onorului și salutarea drapelului de luptă, a urmat intonarea Imnului Național al României și slujba de pomenire a eroilor, care a fost oficiată de un sobor de preoți, printre care protopopii Marian-Vasile Popa, ortodox și Zorel Zima, greco-catolic.
La aniversarea celor 105 primăveri ale libertății Beiușului, au fost rostite și câteva alocuțiuni. Prefectul Dumitru Țiplea și primarul Gabriel Popa au subliniat importanța evenimentului aniversat pentru bihoreni: „Aducem recunoștință armatei române, care, sub conducerea generalului Traian Moșoiu, a luptat pentru viața și siguranța bihorenilor, terorizați sub jugul asupririi bolșevice. Soldații români au eliberat, rând pe rând, orașele din județul nostru, Beiușul, Aleșdul, Salonta și Oradea, aducând astfel, în aprilie 1919, primăvara reîntregirii Bihorului.
Totodată, aniversăm, în aceste zile, 105 ani de la instaurarea administrației românești în județul Bihor”. (Dumitru Țiplea, prefectul județului Bihor)
„Ziua municipiului nostru este un moment de unitate, care ne aduce împreună pentru a sărbători spiritul nostru comunitar, un eveniment dedicat orașului nostru, pe care îl iubim, dar, în același timp, și unul închinat înaintașilor noștri care, în urmă cu 105 ani, s-au jertfit pentru noi, unii dintre ei dând jertfa supremă pentru ca noi, cei de astăzi, să putem trăi în pace, în liniște, să conviețuim în cadrul acestei comunități. De aceea, avem obligația ca toate instituțiile statului și cultelor, precum și organizațiile civice să ne respectăm reciproc și să menținem unitatea și să asigurăm dezvoltarea orașului nostru”. (Gabriel Popa, primarul municipiului Beiuș)
În încheierea acestei părți a festivității, profesorul Dan Ispas a evocat momentele eliberării Beiușului de către armata română și contribuția beiușenilor la recunoașterea internațională a României Mari, aducând în fața asistenței exemplul lui Gheorghe Crișan, renumit jurist interbelic, membru al grupului tehnic din componența delegației României la Conferința de Pace de la Paris-Versaillles.
După ceremonia depunerii de coroane, numeroasa asistență, în rândurile căreia am remarcat mulți copii și tineri, a urmărit defilarea tehnicii militare și a detașamentului de onoare, precum și prezentarea onorului de muzică militară. Defilarea a fost deschisă de căpitanul inginer Sergiu Crăciun, din cadrul Centrului 54 Comunicații și Tehnologia Informației Oradea, veteran din teatrele de operații din Afganistan, decorat cu „Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării”. La reușita acestei părți a festivității aniversare de la Beiuș au contribuit: Plutonul de reconstituire istorico-militară constituit din membrii Asociației Tradiția Militară, care au purtat uniforme și tehnică de luptă din dotarea unităților militare românești din perioada Primului Război Mondial; Centrul 54 Comunicații și Tehnologia Informației Oradea, participant la misiuni internaționale în Afganistan; Batalionul 811 Infanterie Dej din componența Brigăzii 81 Mecanizată Bistrița, cu multiple participări la operațiuni și misiuni internaționale în Kosovo, Irak și Afganistan; Formațiunea de cavalerie din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București; mijloace de poliție militară aparținând Bazei 4 Logistică Dej; tehnică de intervenții din dotarea Inspectoratului de Jandarmi Județean „General de brigadă Anton Berlescu” Bihor, a Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și din dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor – Secția Beiuș. La final, onorul a fost prezentat de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj-Napoca, sub bagheta căpitanului Daniel-Florin Munteanu.
Felicitări pentru un eveniment de înaltă ținută. Onoare și glorie Eroilor și Martirilor noștri!