Comuna Derna este situată în partea de nord-est a judeţului Bihor, la o distanţă de 50 km de municipiul Oradea şi 32 km de Marghita, pe DJ 191 D, în zona colinară cunoscută sub denumirea Dealurile Dernei, care se desprind din Munţii Plopişului, fiind străbătută de cursurile de apă Valea Dernei, Valea Tria şi Valea Vânătorului. Comuna este alcătută din localităţile Derna, Dernişoara, Tria, Sacalasău şi Sacalasău Nou, numărul locuitorilor ei fiind 3200. Dacă până în anul 2000, principala ocupaţie a localnicilor era mineritul, în prezent, preocupările, mai ales ale celor de vârsta a doua şi a treia, sunt legate de agricultură şi creşterea animalelor. În ce priveşte generaţia tânără, aptă de muncă, în mare parte a plecat în ţări străine, în căutare de lucru mai bine plătit. Cei de vârstă şcolară, după terminarea cursurilor gimnaziale, iau drumul oraşului pentru a învăţa, unii o meserie, alţii pentru a urma cursurile liceelor şi chiar ale facultăţilor. În fiecare familie, dificultatea muncii zilnice, precaritatea veniturilor smulse pământului deluros şi înaintarea în vârstă a părinţilor şi bunicilor se împletesc cu speranţa că tinerii vor avea o viaţă mai bună şi poate, sub o formă sau alta, pentru mai mult timp sau măcar în vizită, vor reveni în satul natal pentru a-şi revedea casa şi ajuta părinţii. Cert este că populaţiei Dernei i-a fost rezervată aceeaşi vitregită soartă precum tuturor celor din zonelor miniere, afectate de închiderea minelor: dacă bani nu sunt, nimic nu e. Mai ales că ani buni după 89, statul şi guvernele ce s-au succedat păreau să fi uitat cu totul şi de oameni, şi de locuri. În această situaţie norocul şi mai ales şansa oricărei comune, a localităţilor componente, o reprezenta doar oamenii, cei pe care comunitatea îi aprecia, învestindu-i cu drept de conducere, cu încrederea şi speranţa lor.
În anul electoral 1996, comuna Derna l-a ales în funcţia de primar pe dl VICTOR FILIP.


Primarul Victor Filip este titularul de drept al conducerii administrative a comunei Derna de aproape 12 ani, el câştigând consecutiv trei mandate. "Oamenii m-au învestit cu încrederea lor pentru că mă cunoşteau bine, eu însumi fiind fiu al satului Derna, dar şi pentru că eu cunoşteam bine fiecare locuitor şi fiecare gospodărie şi pentru că mai ştiam bine toate necazurile şi descurajările lor. Circula o vorbă în aceşti ani şi parcă devenise o etichetă a Dernei: „ Apăi, în comuna asta nu se mai schimbă nimic, niciodată". Am vrut cu toată puterea fiinţei mele şi cu toată capacitatea priceperii şi gândirii mele să schimb această stare de lucruri, să scot Derna din "afundătura" în care fusese lăsată şi să dovedesc că aşezarea satelor pe firul văilor nu înseamnă doar pericol de ape tulburi şi inundaţie, ci şi apă potabilă la robinet şi undă limpede pe pâraie şi văi. Am vrut să schimbăm starea de degradare a clădirilor şcolare, să situăm fiecare clasă la nivelul dorinţei de învăţătură a copiilor noştri, aducând lumină şi căldură prin geamuri termopane şi calorifere, dar aducându-le şi universul la îndemână, prin dotare şcolară corespunzătoare, prin calculatoare şi internet. Am vrut şi vrem în continuare să ne modernizăm drumurile, pentru ca Derna să nu mai fie doar comuna dintre dealurile cele mari, unde cu greu poţi ajunge, ci să devină o zonă preferată a agrementului turistic, a investiţiilor în case de vacanţă, dar şi în obiective economice, pentru că satele noastre vor putea asigura mereu şi mereu forţa de muncă necesară" ne-a declarat domnul primar. Sigur, la Derna nu s-a epuizat nici pe departe lista problemelor ce sunt de rezolvat, a proiectelor inţiate, a altora ce-şi aşteaptă rândul, dar ieşirea spre lumină deja s-a produs, comuna înscriindu-se pe drumul ascendent al unor vizibile transformări şi înnoiri. "În faţa noastră, a primăriei şi consiliului local, formate din oameni harnici, cu un puternic simţ al echilibrului şi dreptăţii, iubitori ai comunei natale, ne stau alte şi alte obiective şi proiecte pe care dorim să le împlinim pentru bunăstarea locuitorilor noştri, pentru mândria şi demnitatea de a fi din... DERNA"- ne-a precizat primarul comunei, dl.Victor Filip.

Conducerea comunei Derna

Executivul:

Primar Filip Victor
Viceprimar Magui Aurel
Secretar Bara Ileana
Contabil şef Ghender Raveica

Consilieri locali: Aitonean Marcela, Toth Paul, Nyulas Gavril, Roşu Gavrilă, Burlo Liviu, Chilba Viorica, Sabău Gheorghe, Hodişan Pavel, Sandor Gheorghe, Sabău Marcela, Okular Maria.


Apa, prioritatea nr. unu

Atunci când primarul Victor Filip a pus în faţa sătenilor problema alimentării cu apă a localităţilor, oamenii au ridicat din umeri, cu totală neîncredere:"Fugi, dom' primar, că nu te credem!"
Multă alergătură şi mult efort s-a cerut, dar în final s-a reuşit. Vechile conducte de apă, de circa 50 de ani, colmatate şi degradate, de la Derna şi Sacalasău, au fost înlocuite cu tuburi PVC, iar vechea uzină de apă de pe râul Bistra a fost reabilitată total datorită unor fonduri Sapard: conductele, pompele, filtrele, clorinarea, bazinele de captare şi stocare a apei fiind înlocuite, la care se adugă peste 28 km de conducte. A fost reabilitat complet şi bazinul de 2000 mc care asigură apa pentru Derna şi Sacalasău. Uzina de apă a intrat în funcţiune în anul 2005 şi funcţionează perfect.

Nimic mai important decât şcolile

La Derna, Dernişoara şi Sacalasău sunt şcoli cu clasele I-VIII, la Tria şi Sacalasău Nou, şcoli cu clasele I-IV, numărul elevilor fiind de 270. În fiecare sat există grădiniţă, numărul preşcolarilor comunei ajungând la 90. Anul 2007 a fost anul reabilitării generale a şcolilor, la fiecare fiind vizibilă înnoirea, care s-a relizat în egală măsură şi cu elevii şi părinţii acestora. La şcoala din centrul de comună, cu 122 elevi, a fost schimbat acoperişul, s-a înlocuit instalaţia electrică, s-a construit centrală termică şi s-au introdus peste tot conducte de încălzire şi calorifere, s-a reabilitat grupul sanitar, s-a gresiat şi faianţat, lambrisat şi parchetat tot ce era necesar, există apă curentă, s-au montat uşi şi ferestre termopan, s-a făcut izolaţia temică a clădirii, s-a schimbat mobilierul şcolar, s-au cumpărat 14 calculatoare, dotându-se cabinetul de informatică. În momentul de faţă sunt în curs de reabilitare şcolile din Dernişoara şi Tria.

Căminele culturale, în reparaţii totale
Au fost supuse reparaţiei capitale căminele culturale din Derna şi Sacalasău, asigurându-se spaţiul necesar serbărilor şcolare, dar şi revigorării tradiţiilor şi obiceiurilor comunei.

Decolmatări

Podul din Sacalasău a fost primul obiectiv realizat, spre mirarea şi bucuria sătenilor. A urmat decolmatarea văilor Dernei, Vânătorului şi valea Tria, pe o lungime de 15 km, scoţând de sub pericolul inundaţiilor peste 100 ha terenuri arabile şi fâneţe. În satul Derna fost adâncit şi betonat şanţul de la Dc 191, salvând de la inundaţii cel puţin vreo 10 case şi gospodării.


Primăria, un sediu reprezentativ

Clădirea primăriei a fost prima construcţie a comunei unde se vedea vechiul şi starea de degradare. Schimbarea generală gândită la nivelul comunei, intrarea ţării în Comunitatea Europeană trebuia să aducă modificări şi la Primărie. Astăzi, sediul administraţiei locale este complet renovat, de la acoperiş la pardoseală melaminată, la culoare cu gresie şi lambriuri, birouri cu termopane şi încălzire centrală, cu apă curentă, dotat cu calculatoare şi internet, grup sanitar modern şi multe altele. Astfel că primirea oficialităţilor, a oaspeţilor ori a populaţiei nu mai e motiv de jenă sau stânjeneală.

Bibliotecă cu cărţi şi internet

Prin implicarea directă a directoarei coordonatoare a şcolii din Derna şi preocuparea altor cadre didactice, la Biblioteca comunală a fost înfiinţat un centru de informare şi documentare la care au acces, pe lângă elevii şccolilor, şi cetăţenii comunei, fiindu-le puse la dispoziţie cărţile bibliotecii, există un calculator racordat la internet şi desigur o persoană care acordă îndrumarea necesară.

Nu au fost uitate nici bisericile

În comuna Derna există patru biserici ortodoxe, două romano-catolice, cinci penticostale, patru baptiste, fiecare beneficiind de ajutorul consiliului local atât financiar, cât şi material, în măsura în care s-a putut, ajutor ce se va acorda şi în continuare.

Iluminatul public, noaptea ca ziua

În toate cele cinci sate ale comunei s-au montat corpuri de iluminat fluorescente, aspectuoase şi economice. Dacă acum lămpile sunt fixate tot la al doilea stâlp, în curând se va trece la montarea din stâlp în stâlp. Bucuria şi mulţumirea sătenilor sunt mari.

Avem televiziune prin cablu şi releu Orange

Multiple drumuri şi repetate insistenţe au fost necesare până s-a instalat televiziunea prin cablu. Astăzi, în loc de un program locuitorii din Derna, Sacalasău şi Denişoara prind peste 40 de programe, urmând ca şi în Tria şi Sacalasău Nou să se instaleze televiziunea prin cablu. În privinţa telefoanelor, s-a reuşit trecerea de la centrală cu telefon cu manivelă la una automată şi telefoane în toate casele unde s-a dorit, iar în curând va intra în funcţiune şi releul de telefonie mobilă Orange.

Proiectele administraţiei locale

Drumul comunal 115 trebuie modernizat

Una dintre cele mai fierbinţi dorinţe ale cetăţenilor comunei este modernizarea celor 15 km ai DC 115, de la Derna, prin Dernişoara şi Tria, până la Pocluşa, realizându-se astfel legătura între cele două drumuri judeţene paralele. Pentru aceasta avem elaborat un proiect, aflându-se în faza licitaţiei. În curând va începe lucrarea, deocamdată dispunând de trei miliarde lei, dar avem speranţa că vom primi toţi banii necesari.
Un alt poroiect depus pentru aprobare prevede pietruirea drumului comunal DC ll6, de la Derna la Sacalasău Nou.

Extinderea apei
Pasul următor în alimentarea cu apă este extinderea reţelelor în satele Dernişoara, Tria şi Sacalasău, lucrare pe care vrem să o realizăm în regie proprie.

Urmează canalizarea
Existenţa alimentării cu apă în Derna şi Sacalasău impune realizarea canalizării. Deja avem studiu de fezabilitate pentru canalizare şi staţie de epurare şi sperăm că în acest an o vom începe. Este vorba, desigur, de foarte mulţi bani, dar credem că vom reuşi.

x.Realizarea unui parc pentru copii, în Derna, cu toate dotările necesare distracţiei copiilor, este un alt proiect al anului acesta.

x.La Ministerul Culturii a fost depus proiect pentru construirea unui cămin cultural în satul Dernişoara care nu are un astfel de obiectiv cultural.

 

Sănătatea - prioritate, dar şi demnitate

Dispensarul medical e o clădire reprezentativă a comunei nu numai ca şi construcţie, ci, firesc, şi ca importanţă socială. Din păcate niciuna dintre cele două poziţii nu este onorată corespunzător. Dacă Spitalul din Marghita, de care a aparţinut până nu demult, nu a întreprins nimic pentru a-l salva de la degradare, şi mai deplorabil e faptul că serviciile medicale sunt, după părerea locuitorilor, total necorespunzătoare. "Am introdus apa în dispensar şi am început reparaţiile. Dorim să înfiinţăm un centru de permanenţă şi sperăm să mai primim un medic de familie - precizează primarul. Avem numai unul, care însă nu face faţă solicitării pacienţilor. De asememnea, dorinţa noastră este de a deschide cabinete medicale în satele comunei, respectiv la Tria şi Dernişoara, pentru că e inuman ca oameni în vârstă şi bolnavi să vină până pe deal, la dispensar în Derna, cale de 4 ori 6 km, şi-apoi să nu găsească doctorul", a încheiat domnul primar.