Despre istoria, geografia şi „Patrimoniul Ţării Bistrei (Judeţul Bihor)” - Lansare de carte la Popeşti
În 23 ianuarie 2018, în şirul evenimentelor dedicate Centenarului, sub egida Centrului de Studii interdisciplinare Oradea-Chişinău al Academiei Române din Oradea, a fost lansat la Liceul Tehnologic nr. 1 din Popeşti albumul Patrimoniul Ţării Bistrei (Judeţul Bihor), apărut la Editura Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea la sfârşitul anului trecut. El este semnat de un grup de istorici şi geografi format din Sorin Şipoş, Gabriel Moisa, Stelian Nistor, Ioan Giarca, Cosmin Patca.
Albumul Patrimoniul Ţării Bistrei se doreşte a fi un început. Un început al cooperării şi al muncii în echipă, în vederea atingerii unor obiective comune, cu atât mai mult cu cât sunt prezentate repere patrimoniale provenite de la toate comunităţile etnice şi confesiunile zonei: români, maghiari, slovaci, germani, ortodocşi, greco-catolici, romano-catolici şi reformaţi deopotrivă. Turismul nu se poate dezvolta de la o zi la alta şi necesită timp. Este nevoie de o strategie durabilă, care să unească toate eforturile. Dezvoltarea turismului poate fi o alternativă pentru comunităţile locale.
Prin realizarea albumului, autorii urmăresc să pună în valoare o parte din patrimoniul material al Ţării Bistrei. Albumul se adresează, pe de o parte, tuturor factorilor de decizie din acest areal, dar nu numai (factori politici, administrativi, economici, educativi) care au datoria de a pune cât mai bine în valoare obiectivele turistice din subordinea lor şi de a conlucra cu unităţile învecinate, în vederea creării unor circuite turistice. Pe de altă parte, albumul se adresează şi locuitorilor Ţării Bistrei şi celor care se simt legaţi sufleteşte de această regiune, cu scopul de a contribui la conştientizarea valorii patrimoniului material şi imaterial al Ţării Bistrei.
Prezentarea volumului a fost realizată de istoricii Sorin Şipoş şi Gabriel Moisa, directorul, respectiv secretarul ştiinţific al Centrului de Studii Interdisciplinare Oradea-Chişinău. Sorin Şipoş a explicat motivaţia demersului şi valenţele albumului, punctând principalele repere patrimoniale ale zonei, iar Gabriel Moisa a vorbit despre importanţa lui pentru comunitate. Întrucât evenimentul a avut loc în preajma aniversării a 159 de ani de la realizarea Unirii Principatelor Române la 24 ianuarie 1859, Gabriel Moisa a vorbit celor prezenţi şi despre semnificaţia acestui eveniment.
Moderatorul acţiunii a fost profesorul Ioan Giarca, unul dintre cei cinci autori. Primarul comunei Popeşti, Dorin Curtean, şi directorul Liceului Tehnologic nr. 1 din Popeşti, profesor Mirela Crişan, şi-au exprimat satisfacţia şi mulţumirea pentru finalizarea acestui demers absolut necesar acestui spaţiu, cu atât mai mult cu cât contributorii albumului sunt în marea lor majoritate fii ai locului. La eveniment a participat un public numeros compus din oficialităţi locale din zonă, preoţi de toate confesiunile, profesori şi elevi.
Prof. univ. dr. Gabriel MOISA
Prof. univ. dr. Sorin ŞIPOŞ
Comentarii
Nu există nici un comentariu.