DESTINAŢII EUROPENE
Austria, ţara lui Johann Strauss
Austria, ţară situată în partea de sud a Europei Centrale, ce cuprinde o parte a Alpilor de Est şi teritoriile de pe marginea Dunării, se găseşte la intersectarea drumurilor de tranzit care leagă cele mai importante centre gospodăreşti şi culturale ale Europei. Din ce în ce mai multi turişti din toată lumea călătoresc în Austria, nu numai datorită renumitelor sale oraşe pline de impresionante comori de arhitectură şi atmosferei unice, ale ofertelor culturale excepţionale şi ospitalităţii oamenilor, ci şi datorită peisajului alpin presărat cu lacuri glaciare, castele şi mănăstiri.
"Bine ai venit în Austria, în inima continentului nostru bătrân!" - par aţi şopti chiar de la intrarea în această superbă ţară "diviziile" de viţă de vie ce acoperă dealurile. Republik Osterreich e ţara în care, chiar de la primii kilometri, eşti cuprins de vrajă, căci peisajele par a fi decoruri din poveşti, ordinea şi rigurozitatea sunt la ele acasă, iar oraşele cochete te pot ţine prizonier fără să-ţi doreşti să evadezi. Republică federală, Austria ( divizată în 9 Bundesländer -Landuri federale), a fost locul de naştere al mai multor compozitori faimoşi - Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Strauss Sr., Johann Strauss Jr., Arnold Schoenberg sau Anton Weber sau Alban Berg. Şi cum să nu fi avut Austria astfel de genii muzicale? Staţiunile montane par decupate dintr-o carte de poveşti, cu balcoane înflorite, cu peisaje mirifice, lacuri cu pontoane pentru scăldat, ca să nu mai vorbim de mâncare şi vinuri. Regiunile diferite (şi foarte bine definite!) ştiu să ademenească turiştii cu specialităţi culinare - Apfelstrudel (ştrudel cu mere) cu sos de vanilie, dar şi mezeluri ori vinuri excelente: Welshriesling - vin tipic pentru zilele calde de vară, cu gust de fruct copt, Blaufrankish - vin catifelat cu arome de fructe roşii, vanilie şi ciocolată sau un Gelber Muskateller, un vin aromatic, răcoritor, cu arome de măr copt şi miere, care îl fac un vin foarte la modă. Poate şi datorită vinurilor nobile, austriecii sunt oameni veseli, plini de viaţă! Preţurile vinurilor austrice sunt între 3,5 Euro şi 37 de Euro şi pot fi gustate în orice han sau restaurant. Că tot suntem la subiect, iată câteva tarife de cazare: 22-25 Euro/noapte/persoană în pensiuni de trei margarete, cu mic dejun inclus, sau 40 - 70 Euro/persoană în moteluri şi hoteluri, de asemenea - cu mic dejun inclus. Austria are o reţea de drumuri foarte bine dezvoltată, cu o lungime totală de peste 200.000 km, rutele de la est la vest sau de la sud la nord fiind de importanţă europeană. Celor care doresc să treacă graniţele Austriei le oferim o informaţie: pentru accesul pe anumite drumuri sau autostrăzi este nevoie de plata unei taxe sub forma unei Vignette (trebuie expusă pe parbriz!) şi ce se poate cumpăra la punctele de frontieră, magazinele tip Trafik, benzinării. Pe an, costul acesteia este de 72 de euro dar, din fericire, pot fi cumpărate şi vignete valabile o lună de zile sau o săptămână, în acest ultim caz costul fiind de 7,5 Euro. Revenind, Austria este un stat cu o economie de piaţă dezvoltată şi un nivel de trai ridicat, cu o economie stabilă. Austria, care atrage, anual, peste 20 milioane de turişti!, este o ţară în care simţi la tot pasul grija obsesivă pentru mediu. Barocă şi imperială, Austria este, fără îndoială, o ţară cu mănuşi albe, o ţară în care superbii cai lipiţani mai fac paradă, unde şefii de sală încă se mai înclină reverenţios ca şi cum s-ar adresa unui prinţ de Habsburg.
În Viena, inima îţi bate în ritm de 3/4...
Viena este o capitală plină de cupole grandioase, pieţe care seamănă cu decorurile unui spectacol şi cafenele lustruite de vreme, în care vă puteţi delecta cu fanteziile din ciocolată şi frişcă ale cofetarilor austrieci, absolut senzaţionale, credeţi-ne, secretul fiind transmis din generaţie în generaţie! Viena e un oraş complicat de frumos, ca un diamant a cărui strălucire nu piere niciodată şi, ca în mai toată Europa, cu oameni extrem de relaxaţi - de ce-ar fi altfel?!, vienezii par să pornească de la principiul "tu nu greşeşti, eşti onest" (spre deosebire de noi care suntem suspicioşi şi neîncrezători). În Viena simţi Istoria învăluindu-te, te pierzi în trecut, simţi eleganţa şi rafinamentul vienez. Dar revii în prezent şi te cuprinde aerul jovial al vienezilor, te laşi condus într-una din tavernele vieneze, unde asculţi muzica tradiţională, în timp ce bei un pahar de vin Heurigen şi mănânci un wurst. Dar Viena nu se termină aici, căci ea înseamnă şi clădiri sacre - catedrale interminabile, construite în stil gotic şi baroc, înseamnă grădini imense cu plante exotice, înseamnă concerte de operă şi operetă, înseamnă o croazieră pe Dunăre. Cazare în Viena? De la 85 Euro la 157 Euro/cameră dublă cu mic dejun inclus, tarife în funcţie de plasarea hotelului şi gradul de confort.
Ringenstrasse, Belvedere, Schonbrunn - "Fântâna Frumoasă"...
Sugestii turistice? Ringstrasse - bulevardul circular constituit pe ruinele vechilor ziduri ale cetăţii; Hofburg - palatul de iarnă al Habsburgilor care cuprinde tezaurul imperial; Stephansdom - Catedrala Sfântul Ştefan, cu o siluetă ce nu seamănă cu alte catedrale, acoperişul multicolor şi lăcuit, cu faimosul Steffle, turnul clopotniţă, care se înalţă la 137 metri; Mozart-Wohnung sau Figarohaus - casa în care a locuit Mozart între 1784 şi 1787 şi unde a fost compusă Nunta lui Figaro; Biserica Capucinilor care adăposteşte criptele imperiale, locul de odihnă al membrilor dinastiei habsburgice (Maria Theresa şi câţiva dintre copiii ei, Franz I Stephan- soţul Mariei Thereza, împărăteasa Elisabeta şi Franz Joseph etc); Opera - deschisă în 1869, arsă complet, după un atac cu bombe, la 12 martie 1945, fiind redeschisă în 1955; Primăria - construită între anii 1872-1883, în stil neoghotic, de faimosul constructor Friedrich Schimidt; Muzeul Sisi - mărturie a vieţii Prinţesei Elisabeta ( Sisi ), considerată o mare frumuseţe a timpurilor şi foarte iubită de popor. Alături de acestea, Palatul Belvedere - reşedinţa de vară a Prinţului Eugen de Savoya, cu 2 palate şi grădini magnifice cu bazine, fântâni, sculpturi, cascade, respectiv Palatul Schonbrunn - "Fântâna Frumoasă", palatul de vară al împăraţilor, construit pentru a rivaliza cu Palatul de la Versailles. Schonbrunn are 1.441 de camere şi este recunoscut pentru frumuseţea şi bogăţiile sale, dovadă că, în 1996, UNESCO l-a adăugat pe lista moştenirilor culturale ale lumii.
Ce să vă mai spun? Viena este romantism, stil, eleganţă, rafinament, împlinire, linişte… regal. De fapt, chiar asta este: Viena este REGALĂ! Cine a văzut-o o dată, o va purta mereu în suflet!
Ungaria - ţară frumoasă, cu o cultură şi istorie complexe
De la nord la sud şi de la est la vest, Ungaria oferă peisaje deosebite, castele şi palate de o frumuseţe şi o valoare deosebită, nenumărate izvoare termale cu proprietăţi curative, în jurul cărora s-au construit băi şi hoteluri, muzee, dar şi vinuri precum Tokaji, "regele vinurilor", deseori premiat cu medalii de aur. În Ungaria se află cel mai mare lac din centrul Europei, lacul Balaton, paradisul pescarilor şi al iubitorilor sporturilor de apă, iar regiunea Puszta se numără printre cele mai frumoase zone ale ţării, cu peisaje limitate doar de liniile orizontului. Nu putem să nu amintim de Eger, unul dintre cele mai frumoase oraşe baroc ale Ungariei, patria vinurilor focoase: în pivniţele seculare din valea Szépasszony (Femeia freumoasă) poate fi degustat vinul renumit în lumea întreagă: Egri bikavér (Sânge de taur).
Budapesta - "Mireasa Dunării"
Dar Ungaria înseamnă în primul rând Budapesta! Capitala Ungariei, supranumită "Parisul de Est", "Mireasa Dunării" sau "Perla Dunării", este format din două părţi: în partea de est a Dunării se află Pesta, partea nouă a oraşului, plină de străzi elegante şi de clădiri moderne, magazine luxoase, clădirile grandioase şi cluburi de noapte; pe de altă parte - Buda, în care se simt vibraţiile istoriei, cu un aer vechi şi nopţi liniştite. Capitala Ungariei reprezintă, de fapt, două oraşe într-unul singur, despărţite de Dunăre şi legate între ele de nouă poduri. Construcţiile care traversează Dunărea leagă, practic, două lumi diferite: Budapesta este un fel de fortăreaţă, cu accente evidente ale evului mediu, îmbinate armonios cu contururile occidentale. Pentru că se află într-o permanentă schimbare, trebuie să revii aici şi să o redescoperi. Ca orice capitală europeană, Budapesta este foarte aglomerată, dar oamenii nu au feţele posomorâte şi, oricât de grăbiţi ar fi, îşi găsesc puţin răgaz pentru a răspunde întrebărilor turiştilor dezorientaţi. Cei care nu cunosc nici un strop din limba maghiară nu se vor putea înţelege cu cei de peste 50 de ani, în schimb cei mai mulţi tineri vorbesc engleza sau germana.
Bastionul Pescarilor, Palatul regal, Muntele Gellért -
De pe Bastionul Pescarilor (Halászbástya) din piaţa Szentháromság - un sistem de bastioane cu şapte turnuri în stil neoromanic ridicat pe zidurile medievale, se deschide panorama oraşului. În apropiere se afla pivniţa Casei Vinurilor Maghiare unde pot fi degustate aproape toate soiurile autohtone de vinuri. Cele două peşteri ale capitalei deschise publicului sunt şi ele o reală atracţie: peştera de stalactite şi stalagmite Pálvölgyi (Pálvölgyi csepkkőbarlang) accesibilă pe o distanţă de 500 m şi peştera din Szemlő-hegy (Szemlőhegyi barlang), ce poate fi vizitată pe o lungime de 300 m, o peşteră terapeutică. Alte atracţii? Aquincum - relicvele castrului civic şi militar din Óbuda (Buda veche; Piaţa Fő (Principală), cu case, mici restaurante şi muzee valoroase; Palatul regal (piaţa Szent György) construit în secolul al XIV-lea, timp de 700 de ani reşedinţa regilor Ungariei; Citadela, ridicată în 1851 pe Muntele Gellért (Gellért hegy), obiectiv turistic deosebit, apele curative ale izvoarelor din adâncurile muntelui fiind valorificate de trei băi construite la poalele acestuia; un alt vestigiu din epoca otomană este pe Rózsadomb, locul de pelerinaj mahomedan, capela, de asemenea şi baia termală cu cupolă Király; clădirea Parlamentului (Országház), cel mai mare şi mai somptuos edificiu al ţării (piaţa Kossuth Lajos), cu înălţimea de 96 m, 10 curţi, 29 case ale scărilor şi 27 de porţi. În această reşedinţă a Parlamentului Ungar se păstrează Sfânta Coroană şi însemnele de încoronare. Ele pot fi vizitate în grupuri sub îndrumarea ghizilor. În fine, Budapesta este un oraş scump, cea mai modestă cazare începând de la 10.000 HUF/camera dublă şi ajungând la 30.000 HUF pe noapte. Cine a văzut o dată Budapesta, va dori să se întoarcă, pentru a o redescoperi.
***
V-am purtat, stimaţi cititori, prin câteva ţări europene civilizate, în care există industrie, există agricultură, există infrastructură, există turism. Sperăm că le-aţi văzut cu ochii minţii, aşa cum le-am văzut noi la faţa locului. În rest - comentariile vă aparţin.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.