DIOSIG - în procesul schimbării şi înnoirii generale
Comuna Diosig, situată în nord-vestul judeţului, la 32 km de Oradea, are o suprafaţă de 9.344 ha, cu o populaţie de 7.100 locuitori, din care 45% -maghiari, 30% - români şi 25% - romi. Este considerată una dintre cele mai importante comune ale judeţului, chiar dacă e alcătuită doar din localităţile Diosig şi Ianca. Cunoscută sub această denumire, ce poate fi tradusă „colţul cu nuci", Diosig apare pentru prima dată într-un registru papal pe la 1332, evoluând în timp printr-o implicare şi participare activă la toate marile evenimente armate, politice şi sociale, din Evul Mediu timpuriu, până la Revoluţia de la 1848-1849, iar apoi la marile conflagraţii mondiale din prima jumătate a secolului XX. Nenumărate sunt vestigiile istorice pe harta comunei, cum ar fi vechi edificii sau biserici, monumente, statui, busturi sau plăci comemorative, în faţa cărora generaţiile succesive ale locuitorilor comunei s-au aplecat cu adâncă pioşenie, cinstind numele, faptele şi jertfa strămoşilor lor. Cea de-a doua jumătate a secolului trecut, prinsă în chinga industrializării socialiste şi a colectivizării totale, n-a reuşit altceva decât să slăbească capacitatea realei dezvoltări economice şi sociale a comunei, fapt demonstrat, din păcate atât de convingător şi covârşitor, în anii de după Revoluţia din decembrie 1989, la nivelul fiecărei familii în privinţa mijloacelor de subzistenţă şi la nivelul localităţilor, rămase cu o infrastructură aproape inexistentă, cu dotări tehnice şi edilitare minime, cu perspective nesigure atât din lipsa proiectelor, cât şi a finanţării lor. Comuna Diosig aştepta, mai ales după anul 2000, cu nelinişte, dar şi speranţă, momentul schimbării, care totuşi trebuia să vină. În anul electoral 2004, cetăţenii comunei Diosig l-au ales în funcţia de primar pe dl BACSO LASZLO ENDRE.
"În anul 2004, m-am prezentat la această întrecere electorală având foarte clar imprimat în minte şi tipărit pe hârtie un plan al schimbării generale a comunei, aşa cum o vedeam şi îmi doream să arate. Lista obiectivelor susţinute în faţa alegătorilor vizau atât modificarea în bine a localităţilor, de la curăţenie şi salubrizare, la aspectul lor estetic stradal şi edilitar, cât şi îmbunătăţirea activităţii organizatorice a tuturor instituţiilor şi în primul rând a Primăriei. Un capitol aparte, desigur nu în ultimul rând, privea dezvoltarea infrastructurii, în toate elementele sale componente, care nu sunt nici puţine şi nici uşor de realizat. Pentru că, dacă vine un investitor şi-şi exprimă dorinţa de a construi, el este în primul rând interesat de condiţiile ce i le poţi oferi: teren, drum, apă, curent etc. I le poţi pune la dispoziţe? Dacă da, el va investi. Dacă nu, va pleca şi rămânem cum eram. Vreau să spun că în îndeplinirea programului meu de după alegeri, m-am bucurat de tot sprijinul din partea formaţiunii mele politice, UDMR, găsind totodată sprijin la nivel judeţean, şi mă refer aici la Consiliul Judeţean, respectiv Prefectură." - ne spune dl. primar Bacso Laszlo Endre, într-o retrospectivă a mandatului său care cumulează o activitate bogată în iniţiative, dar şi de merituoase şi lăudabile succese şi realizări. Iar recunoaşterea lor vine din partea celei mai îndreptăţite categorii a locuitorilor comunei - electoratul. "Dacă acum, spre finalul celui de-al patrulea an al activităţii noastre, ne putem bucura de obiective finalizate deja, de altele aflate în execuţie, ori de proiecte aflate pe masa de lucru, meritul este al întregii echipe a conducerii comunei, executiv şi consiliu local, care ştie să aleagă soluţia optimă din suita diferitelor opinii şi are ştiinţa şi înţelepciunea să acţioneze doar în interesul şi folosul comunităţii, al comunei noastre Diosig"- apreciază primarul Bacso Laszlo Endre.
Conducerea comunei
Primar Bacso Laszlo Endre
Viceprimar Sabău Constantin
Secretar Lobonţ Ioan
Contabil Szasz Ioana Maria
Consilieri: Almasi Gheorghe, Balogh Ioan, Barna Alexandru, Benedek Tamas, Berecski Sandor, Bortis Marcel, Coita Dionisie, Chesuţi Valeria, Jakab Vasile, Kovacs Lajos, Marcu Aron, Papp Karoly-Gedeon, Pongor Eva, Szilagyi Iolan.
Un nou punct de trecere
Introducerea localităţii Diosig într-un nou şi extins circuit transfrontalier, respectiv european, a fost unul din primele noastre gânduri şi acţiuni. El s-a concretizat într-un proiect iniţiat împreună cu localitatea înfrăţită Almos, din Ungaria, în scopul realizării unui punct de trecere a frontierei, pentru care am obţinut o finanţare europeană rambursabilă. Lucrarea de amenajare a trecerii - drum modernizat, clădiri necesare, alte dotări - se află acum în plină execuţie, finalizarea fiind stabilită pentru 30 octombrie 2008 - precizează primarul.
Calculatoare în interes cetăţenesc
Pentru a putea lucra în condiţii optime şi a avea asigurată eficienţa acţiunii, trebuie ca şi locul de muncă să-ţi ofere atât cadrul, cât şi dotarea necesară. Aceasta a fost motivaţia reorganizării activităţii în Primărie şi dotarea cu aparatură electronică. În 2005, prin parteneriat cu o altă primărie, s-a obţinut o finanţare prin care au fost achiziţionate şase calculatoare performante, iar personalul instituţiei a urmat cursuri de pregătire şi calificare. Astăzi, întreaga activitate a Primăriei Diosig este computerizată, iar rezolvarea problemelor cetăţenilor este operativă.
Punct public de informare
În 2006 Primăria a participat la proiectul "Economia bazată pe cunoaştere", situându-se printre primele nouă comune din judeţ. În această bază şi a parteneriatului încheiat între primărie, şcoală şi mediu de afaceri, s-a realizat un punct public de informare dotat cu calculatoare şi internet, deservite de două persoane calificate, care se află zilnic la dispoziţia cetăţenilor şi oamenilor din mediul de afaceri. În dotarea primăriei au intrat alte două calculatoare cu server propriu. La rândul ei, şcoala a fost dotată cu 14 calculatoare, asigurându-se însuşirea cunoştinţelor necesare şi pregătirea elevilor prin ore de informatică. Cu calculator a fost dotată şi biblioteca comunei.
Salubrizarea localităţii
Salubrizarea localităţii şi menţinerea curăţeniei stradale s-a constituit în parte importantă a planului de schimbare în bine a aspectului în Diosig. În acest scop s-a scos la licitaţie activitatea de colectare şi transport a reziduurilor menajere şi gospodăreşti, iar firma câştigătoare îşi onorează cu regularitate programul contractual cu 1400 de clienţi - imobile, gospodării, firme. În acelaşi timp s-a reuşit închiderea gropii de gunoi şi integrarea terenului în circuitul agricol.
Apa vine şi la Ianca
În baza unui mai vechi studiu de fezabilitate privind alimentarea cu apă în satul Ianca, s-au obţinut, prin Ordonanţa nr.7, fondurile necesare construirii sistemului ce trebuie finalizat până la sfârşitul anului curent. Pentru asigurarea apei celor 235 de gospodării din Ianca s-a forat un nou puţ, de 350 m, care va furniza apă şi pentru necesarul de 20 % din Diosig, neacoperite de capacitatea celor două foraje existente.
USAID, pentru canalizare şi epurare
Prin Ministerul Mediului, Primăria Diosig a obţinut, prin programul USAID, o finanţare pentru pregătirea unui studiu de fezabilitate privind canalizarea şi staţia de epurare în comună. Investiţia, în valoare de 5,2 milioane euro, urmează să se realizeze pe durata a patru ani, cu începere din februarie a.c., când va fi gata proiectul execuţiei. Foarte importantă este, în opinia primarului, schimbarea soluţiei tehnice de realizare a canalizării, prin vacumare, în locul sistemului gravitaţional, tehnologie existentă în ţări europene, dar şi într-o comună bihoreană.
Elevii vor învăţa în şcoală nouă şi modernă
Pe cât de mare este numărul elevilor din Diosig, 730 elevi şi 200 preşcolari, tot pe atât de dispersat este numărul clădirilor care adăpostesc şcolile - şapte la număr - construite în anii 1780-1790(!), deci neconforme cu cerinţele de azi, săli fiind greu de încălzit, iar zidurile sunt cu igrasie. Este motivul pentru care se doreşte construirea unui nou edificiu şcolar, în centrul comunei, cu 16 săli de clasă, care să dispună de toate dotările necesare unei şcoli moderne, la fel cu cele din marile centre urbane. În prezent se lucrează la proiectul de execuţie, în timp ce şcolile şi grădiniţele situate pe străzile Livezi, Sighet şi Horea au fost supuse unor reparaţii şi dotări structurale, asigurându-se copiilor condiţii optime de învăţătură. O altă şcoală nouă şi o sală de sport, construite în 2004, sunt puse la dispoziţia elevilor.
Căminul şi castelul
În plin centru al localităţii Diosig, există două construcţii care impun reparaţii capitale. Este vorba despre căminul cultural, care deja de zeci de ani n-a mai cunoscut var, mistrie şi tâmplărie, dar care acum este programat pentru reparaţie capitală, şi despre Castelul Zichy, construit pe la 1701, un edificiu impunător dar aflat într-o avansată stare de degradare. Primarul Bacso consideră că ambele edificii pot redeveni locuri şi centre de mare interes public, iar castelul, trecut în lista monumentelor istorice, cu parcul său de peste un hectar şi izvorul de apă termală, poate fi transformat într-un loc minunat de agrement şi utilitate socială. Eforturile administraţiei locale pentru aducerea castelului în proprietatea comunei sunt considerabile.
Modernizarea dispensarului uman
Renovarea generală a clădirii ce adăposteşte dispensarul medical, cu zugrăvire interioară şi exterioară, cu asigurarea sistemului de încălzire în cabinete, săli de tratament şi de aşteptare, asigură confortul şi intimitatea necesară pacienţilor celor trei cabinete medicale, respectiv a celor două cabinete stomatologice, care funcţionează aici.
Maternitatea a devenit grădiniţă
O altă investiţie importantă s-a realizat la clădirea în care a funcţionat cândva maternitatea comunei, devenită din anul 2007, o grădiniţă spaţioasă, cu toate dotările necesare, de la încălzire centrală, la mobilier şi jucării.
Străzile sunt în program
Lungimea străzilor comunei este de 47 km, din care 8 km sunt modernizaţi. Eforturile primăriei de a menţine drumurile în stare corespunzătoare circulaţiei sunt depăşite de lipsa fondurilor financiare necesare întreţinerii. În lucru se află câteva studii de fezabilitate pentru întreţinerea arterelor principale.
Parcul central
Potrivit unu proiect aflat în mapa de lucru a primarului, în centrul comunei se va amenaja, în trei etape, un frumos şi dotat parc central, destinat odihnei şi recreerii tuturor, adunărilor populare, dar şi ca spaţiu de joacă pentru copii.
Pentru situaţii de urgenţă
Prin grija consiliului Local, comuna a fost dotată cu două autospeciale pentru intervenţii la incendii, iar pentru dotarea tehnică s-a achiziţionat un buldoexcavator şi un microbuz pentru copii.
În atenţie... vântul
Consiliul Local a achiziţionat două anemometre pentru măsurarea intensităţii vântului. Dacă rezultatele vor fi încurajatoare, se intenţionează crearea unui câmp eolian pentru producerea energiei electrice.
Zestrea economică a comunei
Există în Diosig 155 persoane fizice autorizate, 51de SRL-uri, o fabrică de mobilă cu 150 lucrători, o fabrică de pantofi cu 400 locuri de muncă, alte două fabrici mai mici de pantofi, cu câte 30-40 angajaţi, chiar şi două croitorii. De asemenea, funcţionează şapte asociaţii agricole, există stâni cu aproximativ 8.000 de oi. Mai mult decât atât, au apărut mici ferme pentru creşterea animalelor, existând o preocupare pentru organizarea unei crescătorii de pui.
as vrea sa stiu daca contabila are pregatirea necesara functiei care o detine caci din cate stiu e nevoie de studii superioare asa cum fiul dansei e manager in londra fals bineinteles poate e tipic familiei szasz va multumesc. manager;excroc
dl viceprimar 'costi'e un sugaci nu repara drumurile, in special pe ste.borsecului
Domnul Primar Bacso isi spala gaci de cacat.