Drăgăneşti - forţa investitorilor în beneficiul comunei
Pe scara evoluţiei istorice şi a dezvoltării economice a comunei Drăgăneşti, anul l996 va avea o poziţie aparte şi un loc bine definit, pentru că va însemna infinit mai mult decât aniversarea unui şir de ani ai atestării documentare, importanţi desigur ca număr, dar fără a fi prag esenţial al dezvoltării. Anul 1996 a devenit data de început a unei certitudini, anul în care comuna s-a înscris definitiv pe orbita noului ei destin economic şi social. Pe teritoriul comunei au prins a se contura marile obiective industriale ale Societăţii Transilvania General, atrăgând, cu o forţă de nebănuit şi mai ales de nesperat, forţa de muncă a zonei Beiuşului, disponibilizată şi dezorientată.
Trei mandate pentru primul gospodar din Drăgăneşti
Anul 1996 a fost şi an electoral. Prin vot majoritar, locuitorii celor zece sate şi-au ales nou primar, dovedindu-se că au avut… mână bună. Era, la acea vreme, cel mai tânăr primar din Bihor, abia împlinind 26 de ani. Este evident, valoarea nu aşteaptă numărul anilor şi nu depinde de cifra lor. Spre deplina lui satisfacţie, dar în special spre bucuria răsplătită a alegătorilor săi şi apoi, spre încrederea lor, reinvestită prin vot cvasigeneral atât la alegerile din 2000, cât şi la cele din 2004, Gheorghe Bogdan s-a dovedit a fi omul locului şi timpului său. De zece ani primar al comunei Dăgăneşti, el şi-a dăruit fiecare zi întoarcerii beneficiului investitorilor spre folosul social al comunităţii în fruntea căreia se află. "Primul mandat l-am câştigat un pic mai greu, abia din al doilea tur de scrutin. În celelalte două însă mi-am învins contracandidaţii din primul tur. Am reuşit să facem lucruri importante pentru comună, datorită bunelor relaţii dintre consiliul local, primar şi viceprimar, dar şi datorită fondurilor de care dispunem, graţie investitorilor din această zonă", a declarat Gheorghe Bogdan. Prima grijă a tânărului primar a fost, încă din primul mandat, să reabiliteze clădirea în care funcţionează administraţia locală. Astfel, sediul primăriei a fost reabilitat şi amenajat modern, dotat cu echipamente IT, a fost introdusă încălzirea centrală etc. Şi dispensarul din comună sau bisericile au fost reabilitate, la fel ca drumurile, şcolile sau parcurile. "Ne-am preocupat de mai multe aspecte. Toate au fost importante încă de la început. Priorităţile noastre au fost atât drumurile şi iluminatul stradal, cât şi şcolile sau spaţiile verzi", a precizat primarul comunei Drăgăneşti. Pe lângă probleme edilitare pe care le au de rezolvat, consilierii locali şi-au făcut timp şi pentru activităţile de voluntariat. Toţi fac parte din formaţiunea de pompieri care îşi desfăşoară activitatea la nivelul celor zece localităţi, participând alături de delegaţii săteşti la toate misiunile de stingere a incendiilor.
Şcolile şi bisericile, reabilitate
În comuna Drăgăneşti există şapte şcoli cu clasele I-VIII, care, an de an, au fost reabilitate din fondurile primăriei. Astfel, numai la şcoala din Şebiş lucrările de renovare s-au ridicat la suma de 800 de milioane de lei, bani din care au fost montate geamuri şi uşi termopan, a fost introdusă încălzirea centrală, alimentarea cu apă etc. Grupul de firme European Drinks a construit la Păntăşeşti, în perioada 1998-2001, un imobil modern care găzduieşte şcoala şi căminul cultural, construcţia fiind una dintre cele mai frumoase şi mai impunătoare din comună. Comuna Drăgăneşti are şapte cămine culturale, în stare foarte bună, în ultimii ani majoritatea dintre ele fiind supuse unor reparaţii capitale finanţate din fondurile primăriei şi cu sprijinul sătenilor. "Recent, am finalizat modernizarea căminului din Drăgăneşti, investiţie care s-a ridicat la aproximativ două miliarde de lei. Clădirea a fost extinsă, iar în prezent are o capacitate de 400 de locuri şi este închiriată pentru nunţi sau botezuri. Am dorit să realizăm acest lucru deoarece tinerii din comună erau nevoiţi să apeleze la localurile din Beiuş, pentru că nu dispuneau de unul corespunzător în Drăgăneşti", a declarat primarul Gheorghe Bogdan. În fiecare sat component al comunei există cel puţin o biserică ortodoxă, iar alte cinci noi lăcaşuri de cult sunt în construcţie. "Alocăm anual fonduri pentru biserici, pentru anul 2006 suma prevăzută fiind de un miliard de lei. Cele cinci noi construcţii sunt aproape finalizate, în prezent lucrându-se la picturile şi finisajele din interior. Primăria a acordat teren pentru ridicarea acestora şi a achiziţionat materialele necesare, iar anul viitor sperăm să fie toate sfinţite şi gata să primească credincioşii", a precizat primul gospodar.
Drumurile din comună, asfaltate aproape în totalitate
Infrastructura este un alt domeniu aflat în permanenţă în atenţia edililor din Drăgăneşti. În ultimii ani, peste 80% din drumurile comunale au fost reabilitate, fiind asfaltate aproape toate arterele. "Se lucrează aproape tot timpul anului la asfaltare. În prezent, în atenţia noastră sunt drumurile din Păcăleşti, Păntăşeşti, Ţigăneşti, Talpe, Livada şi Drăgăneşti. O realizare importantă pentru noi este drumul de legătură dintre satul Mizieş şi centrul de comună, o investiţie în valoare de 300 milioane de lei", a menţionat Gheorghe Bogdan. De asemenea, au fost construite rigole de preluare a apei pluviale şi au fost refăcute trotuarele în toate satele. Unul dintre proiectele aflate în vizorul edilului pentru perioada imediat următoare este introducerea reţelei de apă, în acest sens fiind întocmită toată documentaţia, urmând ca, în data de 10 iulie, primul gospodar să se prezinte la Bucureşti pentru susţinerea proiectului. Tot prin grija administraţiei locale, sătenii din Drăgăneşti beneficiază de televiziune prin cablu, telefon şi de un sistem de iluminat public cu becuri economice. Totodată, resturile menajere şi deşeurile sunt colectate dirijat, primăria având, în acest sens, un contract de colectare cu un operator de salubritate din Beiuş. "Un alt aspect important este, în opinia noastră, aplicarea Legii fondului funciar. Spre deosebire de alte zone, noi nu am avut probleme", mai spune edilul. Comuna Drăgăneşti este astfel printre puţinele care au reuşit să rezolve în proporţie de 95% toate cererile de restituire a localnicilor şi să valideze suprafeţele solicitate. O iniţiativă lăudabilă a primăriei comunei este acordarea gratuită a unor suprafeţe de teren tinerelor familii din zonă care doresc să îşi construiască o locuinţă, din cele 15 locuri de casă disponibile fiind deja atribuite cinci.
Grupul de firme European Drinks, cel mai important investitor
Înainte de 1990, pe teritoriul comunei Drăgăneşti nu au existat unităţi industriale, ci doar unităţi agricole de stat sau cooperativiste.
Începând cu anul 1990, au început să apară însă o mulţime de agenţi economici cu profil de producţie şi, mai ales, de prestări de servicii diverse. Indiscutabil, cel mai important agent economic din comună este Grupul de Firme European Drinks, care a construit din anul 1995, pe teritoriul cadastral al satului Păntăşeşti, platforma industrială Scandic Distilleries. În primul an de funcţionare, societatea European Drinks a virat la bugetul local suma de 185 de milioane de lei ca impozit pe teren şi pe clădiri, iar în anul 2005, a virat la bugetul local peste 95% din veniturile proprii. Azi, pe platforma de la Păntăşeşti funcţionează o fabrică de oţet, una de băuturi alcoolice şi răcoritoare, precum şi fabrica de bere. Construirea platformelor industriale a determinat astfel transformarea unei regiuni aflate în dificultate economică într-o regiune prosperă, fenomen cu implicaţii majore în dezvoltarea socio-economică. "Fără doar şi poate comuna Drăgăneşti a cunoscut această dezvoltare din ultimii ani datorită grupului de firme European Drinks. Sumele virate anual la bugetul local au transformat comuna în una care practic se autofinanţează. Mai mult, dacă înainte de apariţia platformelor industriale, rata şomajului în Drăgăneşti era de 34%, acum procentul se situează sub 2%. Media de vârstă a locuitorilor este de aproximativ 45 de ani, datorită faptului că tinerii rămân în comună, pentru că au unde să lucreze şi nu mai sunt nevoiţi să facă naveta până la Beiuş sau Ştei pentru un loc de muncă", a declarat primul gospodar.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.