În ultimele zile, viiturile au distrus digurile de pe malurile Crișului Pietros în dreptul podului de pe Drumul Național 76, pod aflat pe raza localității Drăgănești. Luni, am găsit-o pe primărița Florina-Mihaela Man chiar la fața locului, alături de lucrătorii care încearcă de câteva zile să întărească malurile Crișului Pietros pentru a limita pagubele produse de ape.

Florina-Mihaela Man a expus situația, subliniind că exista riscul ca școala, grădinița și o gospodărie din apropiere să fie grav afectate în urma surpării malului drept al Crișului Pietros.

„Principala zonă afectată de inundații este malul drept al Crișului Pietros, în imediata apropiere aflându-se școala și grădinița din comuna Drăgănești și, de asemenea, o locuință, care erau în pericol de a fi luate de Crișul Pietros, având în vedere curenții foarte puternici care au fost canalizați către satul Drăgănești. Formându-se un baraj natural la piciorul podului de pe DN 76, au fost canalizați curenții către satul Drăgănești și, în imediata apropiere aflându-se aceste două construcții, a existat pericolul să fie afectate de inundații.

Am intervenit cu piatră de la cariera Urviș, am consolidat malul drept astfel încât să creăm siguranță pentru satul Drăgănești și cred că, lucrând și azi ca ieri și intervenind corespunzător, vom fi în siguranță”.

Interlocutoarea noastră a precizat că, din fericire, nu au existat pierderi de vieți omenești și nici pagube materiale însemnate. „Nu avem pagube, nu putem să spunem că avem pagube, din fericire! Am avut doi stâlpi de curent care au fost luați de ape, dar, din fericire pierderi de vieți omenești sau alte pagube materiale nu sunt.

În momentul de față nu avem gospodării afectate care să necesite din partea noastră un ajutor, dar dacă vor fi, desigur că suntem alături de ei și îi vom ajuta cu orice va fi nevoie”.

După viitura din mai, când aceeași zonă a fost afectată, iar pământul de la picioarele podului de pe DN 76 a fost spălat de ape, acolo au început lucrări de consolidare a malurilor, dar, după cum arăta Florina-Mihaela Man, acestea nu au fost terminate, primărița comunei Drăgănești opinând că este necesară o îndiguire amplă a Crișului Pietros. „Au fost începute lucrările de consolidare a malului Crișului Pietros pe malul drept și malul stâng, dar, din păcate, aceste lucrări nu au fost finalizate. Malul drept, după cum se poate observa, nu a fost consolidat și din această cauză, de fapt, am fost afectați din nou. Sunt convinsă că, având în vedere situația creată și acum, cei responsabili de aceste lucrări vor interveni și își vor face treaba corespunzător, pentru a nu ne mai pune în situații periculoase!

După părerea mea, pe toată lungimea Crișului Pietros ar fi nevoie de o îndiguire serioasă. Având în vedere că în ultimii ani ne-am confruntat cu viituri din ce în ce mai mari, ar trebui să se facă o îndiguire serioasă a malurilor Crișului Pietros”.