Actuala ediție a Festivalului „Oul de Paști” de la Drăgoteni a fost precedată de un moment festiv dedicat finalizării lucrărilor de modernizare a imobilului școlii și grădiniței din localitate.

 

A XXII-a ediție a Festivalului „Oul de Paști”, desfășurată în Vinerea Mare, la Școala Primară nr. 2 Drăgoteni, a fost organizată de Primăria, Consiliul Local și Școala Gimnazială nr. 1 Remetea, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Muzeul „Țării Crișurilor” din Oradea, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, Fundația „Euroregiunea Bihor - Hajdu-Bihar” Oradea, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, Muzeul Municipal Beiuș, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor și Agenția de Management al Destinației Bihor.

Actuala ediție a Festivalului „Oul de Paști” de la Drăgoteni a fost precedată de un moment festiv dedicat finalizării lucrărilor de modernizare a imobilului școlii și grădiniței din localitate, detalii oferindu-ne primarul comunei Remetea, Adrian Ștefănică, care a subliniat că valoarea investiției este de circa patru sute de mii de lei, bani alocați de la bugetul de stat și de la cel local.

La ediția din acest an a Festivalului „Oul de Paști”, de la Drăgoteni, au asistat deputații Gheorghe Bogdan și Sorin-Ioan Roman, Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor și numeroși săteni, de la copii, până la cei trecuți de prima tinerețe.

Desfășurat de mai bine de două decenii, concursul de încondeiat ouă de la Drăgoteni a devenit unul tradițional, cu o amploare crescândă. La ediția din acest an, numărul participanților a fost de circa 250, elevii provenind de la școli din Depresiunea Beiușului, dar și din alte părți ale Bihorului. Este aceasta o dovadă că vechile obiceiuri legate de marele praznic al Învierii Domnului se transmit cu sfințenie, din generație în generație, ca o parte integrantă a identității noastre naționale, toți participanții, atât cei mai mici, cât și cei mai mari, mărturisind că au deprins acest meșteșug de la bunici, părinți și alte rude apropiate. Așa după cum ne-am obișnuit cu ocazia edițiilor anterioare, Festivalul „Oul de Paști” cuprinde și alte întreceri care pun în evidență tradițiile românești: concursurile de bătut toaca și de interpretare de pricesne, expoziția de icoane pe sticlă, picturi și desene cu tematică religioasă, precum și tradiționala paradă a costumelor populare.

Pentru că manifestarea cultural-artistică de la Drăgoteni este organizată sub forma unor concursuri, era firesc să existe și câștigători, aceștia fiind: Rebeca Marchiș (Remetea) – categoria de vârstă 4-12 ani, Delia Pătcaș (Drăgoteni) – categoria 12-30 de ani și Florina Ungur (Drăgoteni) – peste 30 de ani, la încondeiat ouă; Emanuela Sferle (Beiuş) și ansamblul Şcolii Gimnaziale Remetea, la pricesne; Giulia Todor (Budureasa), la pictat icoane; Salomea Vesa (Meziad), la desen tematic; Mario Cornea (Meziad) și Amilia Pupia (Roșia), la costume populare și Denis Tica (Răbăgani), la bătut toaca.