Elevii din Beiuș, informați despre colectarea selectivă - „Curățăm România”
Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, împreună cu Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Bihor și Administrația Bazinală „Ape Crișuri”, au derulat, la sediul Primăriei Beiuș, o activitate de conștientizare și responsabilizare a elevilor și, indirect, a familiilor lor, a cadrelor didactice și chiar a întregii comunități privind colectarea selectivă a deșeurilor.
Evenimentul a avut loc în cadrul Campaniei naționale „Curățăm România” care a fost prelungită de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor până la data de 31 mai 2022.
„Am ales să implicăm elevii, deoarece, prin pasiunea și perseverența lor, duc societatea mai departe, facilitând conștientizarea familiilor și a întregii comunități privind colectarea selectivă, reciclarea deșeurilor și protecția mediului”, a menționat Dorina Radoveț, purtătorul de cuvânt al APM Bihor.
La această activitate au participat patru unități de învățământ din municipiul Beiuș: Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș, Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş”, Beiuş, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș și Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș, reunind, în total, 70 de elevi din ciclul gimnazial și liceal, precum și opt cadre didactice. Împreună cu reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Bihor și cu cei de la GNM – Comisariatul Județean Bihor, elevii au aflat despre campania amplă care se desfășoară la nivel național privind curățarea zonelor cu deșeuri abandonate.
„Ne-am reamintit împreună cum trebuie să colectăm selectiv deșeurile, care categorie de deșeu și în ce tomberon trebuie să ajungă, cum se reciclează deșeurile, unde ajung ele și ce înseamnă economie circulară. Aceasta înseamnă reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult timp posibil, astfel, se prelungește ciclul de viață al produselor. În practică, presupune reducerea la minimum a cantităților de deșeuri generate. Când un produs ajunge la sfârșitul ciclului său de viață, materialele din care este fabricat sunt păstrate în economie cât de mult posibil. Ele pot fi utilizate în producție încă o dată și încă o dată, creând și mai multă valoare adăugată”, a mai spus Dorina Radoveț.
Elevii au vizionat un documentar privind traseul de prelucrare a deșeurilor colectate selectiv și un film documentar privind acțiunile de igienizare a râului Crișul Repede, desfășurate în cadrul campaniei de ABA Crișuri.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.