15.05.2010

După-masă ne îmbarcăm în autocar spre aeroport, unde constatăm că şi aici pot întârzia avioanele, decolarea avionului nostru având loc cu mai bine de o oră peste programul de zbor. De astă dată, zborul de la Shenzhen la Shanghai mi s-a părut mai scurt, pentru că tot drumul am descărcat şi aranjat fotografiile pe care le-am făcut - cu pauza aferentă pentru servirea mesei doar. De altfel, eram nerăbdători să ajungem, fiind destul de târziu şi dimineaţa intram în program la pavilion.

 

16.05.2010

După trei zile de absenţă, luăm, din nou, contact cu publicul care aşteaptă disciplinat intrarea în Pavilionul României şi spectacolele noastre. Nu s-a schimbat nimic între timp, ba parcă a crescut sensibil afluenţa oamenilor în expoziţie autobuzele fiind mai aglomerate. De la tura următoare am decis, împreună cu dansatorii, că se vor schimba între ei, pentru a echilibra efortul fizic al fiecăruia, deoarece dansurile executate de una din grupe sunt mai uşoare decât celelalte. Remarc punctualitatea defilării carelor alegorice imitând dragoni uriaşi şi elefanţi, însoţite de ansambluri artistice chinezeşti, balerini, orchestre, fanfare sau circari, care trec zilnic pe acelaşi traseu şi la aceeaşi oră şi pe lângă pavilionul nostru, făcând reclamă marelui eveniment EXPO 2010 Shanghai China.

 

17.05.2010

Azi e mult aşteptata zi liberă pentru grupa 1 şi ne deplasăm de astă dată cu metroul la o altă piaţă, un bazar subteran aflat la vreo cinci staţii de metrou de hotelul nostru. Linia de metrou 7 cu care am pornit se vede de departe că este o linie deschisă de curând după trenurile impecabile şi staţiile aproape luxoase, de o curăţenie exemplară. Am observat grija deosebită pentru călător, în a-l feri de accidente, liniile de metrou fiind închise de panouri de sticlă ce aveau uşi care se deschideau automat când trenurile opreau în staţie. La bazar se observă uşor că ne-am obişnuit cu negocierile, afacerile merg "ca unse". Uneori ne împrietenim cu vânzătorii care ne privesc cu simpatie de câte ori revenim sau trecem pe lângă ei. În general, lumea cumpără lucruri de folosinţă personală de la telefoane, carduri pentru aparate foto, jucării, suveniruri la rachete de tenis sau îmbrăcăminte. Luăm masa la KFC şi ne întoarcem spre hotel fiecare povestind cu frenezie cum a negociat şi ce a cumpărat. (va urma)