Elevă la Liceul de Arte din Oradea, Bianca Diana Popa a obținut Premiul I, în cadrul Festivalului-concurs de interpretare a cântecului popular românesc „Cântă, cântă, gură scumpă”, ediția a VIII-a.

 

Evenimentul s-a desfășurat în perioada 3 – 4 decembrie 2019, la Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” din Beiuș.

Acest festival cu caracter național s-a adresat tinerilor interpreți vocali de muzică populară din țară, cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani. Festivalul a fost acompaniat de Orchestra „Rapsodia Bihoreană” din Oradea, sub bagheta dirijorului Liviu Buțiu.

La preselecție au participat 45 de concurenți din Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Crișana, Moldova și Bucovina, în urma preselecției rămânând 20 de concurenți în competiție, reprezentanta județului nostru, Bianca Diana Popa, în vârstă de 17 ani, obținând „Premiul I”, pentru modul deosebit în care a reușit să pună în valoare nestematele melosului popular bihorean, a repertoriului abordat și pentru calitățile vocal-interpretative de înaltă ținută artistică.

Tânăra și talentata artistă este elevă la Liceul de Arte din Oradea, în clasa a XII–a, la Catedra de Canto popular a doamnei profesoare Aurica Bonțu, iar lucrările prezentate în cadrul acestui festival au fost preluate din repertoriul artistei consacrate a Bihorului Viorica Marc Bulzan, doina „D’o vrut arde focu rău” și din repertoriul regretatei Florica Ungur, pe piciorul „Arde lumina d’ă său”.

Juriul, format din personalități de seamă ale vieții culturale și artistice românești, specialiști în domeniul cercetării, culturii și tradiției populare românești, a avut o misiune extrem de grea în deliberarea premiilor, deoarece la această ediție a festivalului s-au prezentat concurenți valoroși și înzestrați cu mult talent artistic, din numeroase zone etnografice ale țării.

Bianca Diana Popa a mai obținut premii valoroase și a reprezentat cu multă cinste și onoare județul nostru și în alte festivaluri naționale din țară: Marele Premiu, la Festivalul-concurs național al interpreților cântecului popular românesc „Elena Jurjescu”, ediția a X-a de la Timișoara, 2 octombrie 2019; „Premiul II”, la Festivalul național de interpretare a cântecului tradițional românesc „Cântece de Viță Veche și Nouă”, ediția a X -a de la Focșani, 5 octombrie 2019; Premiul II, la Festivalul concurs național de muzică populară „In memoriam Marin Ghiocel”, ediția a VII-a de la Giurgiu, 10 - 11 octombrie 2019.

Aceste rezultate frumoase obținute de Bianca Diana dovedesc valoarea artistică a acestei tinere interprete, precum și profesionalismul cu care sunt înzestrați dascălii coordonatori în șlefuirea, modelarea, încurajarea și valorificarea tinerelor generații existente la Liceul de Arte din Oradea.

Prin intermediul ziarului nostru, tânăra a ținut să mulțumească profesoarei sale de Canto popular, Aurica Bonțu, pentru susținerea și aportul adus în coordonarea carierei sale artistice, părinților săi dragi, pentru întregul sprijin oferit de-a lungul anilor în promovarea sa, doamnelor directoare de la Liceul de Arte din Oradea, prof. Bondor Mihaela și prof. Nagy Gabriella, precum și domnului profesor Bonțu Lucian Florin, pentru ajutorul acordat în cantonamentul de pregătire a competițiilor.